Σαρηγιάννης: Μπορεί να φτάσουμε και σε τριπλάσιο αριθμό κρουσμάτων μετά το Πάσχα

Την πρόβλεψη ότι εάν αποτύχει η διαδικασία των self test, δεν αποκλείεται η κορύφωση της καμπύλης των κρουσμάτων κορονοϊού να γίνει μετά το Πάσχα και σε αυτή την περίπτωση δεν θα μιλάμε για 3.000 μολύνσεις καθημερινά, αλλά για διπλάσιο και τριπλάσιο αριθμό, εξέφρασε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Μιλώντας σήμερα στη Μαρία Σαμολαδά και στην εκπομπή “Θεσσαλονίκη μου, καλημέρα”, στον Real Fm 107,1, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας HERACLES τόνισε ότι αναμένει ήπια αυξητική πορεία των κρουσμάτων σε πανελλαδικό επίπεδο έως τις 18 Απριλίου, με δυνατότητα αποκλιμάκωσης στη συνέχεια. Όπως είπε αυτό “θα εξαρτηθεί από το τι θα κάνουμε, αν αποτύχει σαν σύστημα το self test, ειλικρινά δεν είμαστε σε κορύφωση, αλλά σε ένα υψηλό επίπεδο της καμπύλης… Αν αυτό αποτύχει δεν αποκλείεται να δούμε την κορύφωση της καμπύλης των κρουσμάτων μετά το Πάσχα. Είναι πολύς χρόνος για να συνεχίσει να αναπτύσσεται η πανδημία, που σημαίνει ότι οι τιμές που θα συναντάμε καθημερινά δεν θα είναι της τάξης των 3.000, θα είναι διπλό και τριπλό απ’ αυτό”, τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης υπογραμμίζοντας ότι: “πρέπει να αναχαιτίσουμε τώρα την εξέλιξη”. Προσπαθούμε να αποφύγουμε αυτή την κορύφωση σε υψηλούς αριθμούς στο τέλος του μήνα, πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την πανδημία, ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι “το επιδημιολογικό φορτίο είναι μεγάλο και βαίνει αυξανόμενο, κυρίως, στη Θεσσαλονίκη, το ίδιο και στην Κοζάνη. Στην Αχαΐα η πρόβλεψή μας είναι ίδια… Η ταχύτητα αύξησης είναι πολύ σημαντική και αυτό είναι το πραγματικά επίφοβο, σε συνδυασμό ειδικά με τη Θεσσαλονίκη με το γεγονός ότι αντικειμενικά μιλώντας μπορεί να έχουμε 82% πίεση στις κλίνες ΜΕΘ, αλλά αυτό αντιστοιχεί σε διαθέσιμες 26-28 κλίνες, εχθές. Που σημαίνει ότι τα περιθώρια δεν είναι πολύ μεγάλα, ειδικά αν δει κανείς την προβολή μέχρι το τέλος του μήνα”. Οπότε, συνέχισε, “το κυρίαρχο εδώ είναι να μην φτάσουμε στο επίπεδο του Νοεμβρίου”. Σε ερώτηση “πόσο απέχουμε”, απάντησε: “δεν απέχουμε, η αλήθεια είναι ότι αυτή τη στιγμή η πρόβλεψη είναι ότι θα φτάσουμε…”.

Ο ίδιος, πάντως, χαρακτήρισε “σημαντικό μηχανισμό” τα self test “με την έννοια της δυνατότητας που έχουν, βάζοντας σε καραντίνα τους ανθρώπους που είναι θετικοί, να σταματήσουν τη διασπορά με το μαχαίρι”. Σχετικά με τα σχολεία, τόνισε πως θα μπορούσαν να ανοίξουν τα Λύκεια στις 12 Απριλίου, εφόσον είναι διαθέσιμα τα self test και οι υπόλοιπες τάξεις “να πάνε μετά το Πάσχα”.

Ακούστε τη συνέντευξη:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ