Ρούλα Πισπιρίγκου: Τι λέει η ιατροδικαστής που διορίστηκε τεχνική σύμβουλος – Η κεταμίνη και το πανάκι

Η ποσότητα κεταμίνης που βρέθηκε στην 9χρονη Τζωρτζίνα δεν ήταν τελικά θανατηφόρα αλλά θεραπευτική, υποστήριξε σήμερα η ιατροδικαστής Ουρανία Δημακοπούλου, σε δηλώσεις που έκανε έξω από το δικαστήριο, όπου ξεκίνησε η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου.

Ρούλα Πισπιρίγκου-Μάνος Δασκαλάκης: Τα παραλειπόμενα από την πρώτη τους συνάντηση μέσα στην δικαστική αίθουσα

Η Ουρανία Δημακοπούλου διορίστηκε τεχνική σύμβουλος της 34χρονης μητέρας, που κάθεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου για τον θάνατο της μεγαλύτερης σε ηλικία κόρης της, ενώ κατηγορείται και για τους θανάτους και των δύο μικρότερων κοριτσιών της οικογένειας από την Πάτρα. Από την θέση αυτή, η ιατροδικαστής θα επιχειρήσει να καταρρίψει ένα-ένα τα ευρήματα Καρακούκη και Καλόγρηα.

Όπως δήλωσε σήμερα, τώρα που μελέτησε όλα τα στοιχεία, συμπέρανε πως η ποσότητα κεταμίνης που βρέθηκε στην Τζωρτζίνα δεν ήταν θανατηφόρα αλλά θεραπευτική. «Τα 6,5 μικρογραμμάρια ανάγονται σε 6,5 μιλιγκράμ ανά λίτρο. Η παγκόσμια βιβλιογραφία δίνει ότι είναι θεραπευτική συγκέντρωση. Αυτό σας λέω ότι δεν είναι θανατηφόρα δόση, είναι θεραπευτική συγκέντρωση», ανέφερε έξω από τα δικαστήρια.

Ρούλα Πισπιρίγκου: Στις 11 Ιανουαρίου συνεχίζεται η δίκη – Πρώτος μάρτυρας ο Μάνος Δασκαλάκης

Πριν από μερικούς μήνες, η ίδια υποστήριζε ότι «ο μηχανισμός και για τους τρεις θανάτους είναι ασφυκτικός, που σημαίνει ότι μιλάμε για ανθρωποκτονία. Οπότε, είτε με δηλητηρίαση, είτε ασφυξία στους άλλους δύο μηχανισμούς, είτε με το πανάκι, μιλάμε ουσιαστικά για ανθρωποκτονία. Ιατροδικαστικά τουλάχιστον δεν θα μπορεί να αντιπαρέλθει ουδείς». Τώρα, η έμπειρη ιατροδικαστής επιχειρεί να αιτιολογήσει αυτή την μεταστροφή της, καθώς, όπως λέει, είχε τον χρόνο να μελετήσει ενδελεχώς τα ιατροδικαστικά πορίσματα.

Αναφερόμενη στο πόρισμα των Καρακούκη και Καλόγρηα, τονίζει πως δεν μπορεί να σταθεί σε κανένα δικαστήριο. Μιλώντας στην εκπομπή LiveNews, σημειώνει πως «παρόλο που είμαι και 20 χρόνια μικρότερή τους, είναι ανεπαρκής (σ.σ. η έκθεση). Δεν μπορεί να σταθεί αυτό για το μεγαλύτερο έγκλημα της Ελλάδας. Αυτή δεν είναι έκθεση για να σταθεί στο δικαστήριο».

Ρούλα Πισπιρίγκου: Δεν έγινε δεκτό το αίτημα αναβολής που υπέβαλε ο Αλέξης Κούγιας

«Αν το διαβάσει ακόμα και κάποιος που δεν είναι γιατρός, δεν είναι ιατροδικαστής, θα καταλάβει γιατί καταρρίπτεται», επισημαίνει στην εκπομπή.

Τι υποστηρίζει για τον θάνατο της Ίριδας και το πανάκι

Στο παρελθόν, αναφερόμενη στον θάνατο της Ίριδας, είχε δηλώσει: «Δεν μιλάμε για έναν ακαριαίο θάνατο. Μιλάμε για βασανιστικό. Ο ασφυκτικός μηχανισμός χρειάζεται τρία με 5 λεπτά».

Σήμερα, μιλώντας για τον θάνατο του βρέφους, που εντοπίστηκε νεκρό μέσα στην κούνια του, σημειώνει: «Η βιβλιογραφία είναι κάθετη, αφού δεν υπάρχουν ευρήματα, υπάρχει το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου των βρεφών που συμβαίνει ακριβώς στην ηλικία της Ίριδας, των 6 μηνών κατά τη διάρκεια της νύχτας».

Υποστηρίζει, επίσης, ότι το πανάκι δεν σχετίζεται με τον θάνατο του παιδιού. «Το πανάκι είναι τελείως άσχετο με τον μηχανισμό θανάτου, δηλαδή αυτοί που το έλεγαν και το χρησιμοποιούσαν, πραγματικά θλίβομαι γιατί τυχαίνει να είναι συνάδελφοι», σημειώνει.

Παράλληλα, ενώ στην ουσία είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο θανάτου από παθολογικά αίτια της Μαλένας και της Ίριδας, όπως επισημάνθηκε στην εκπομπή, πλέον υποστηρίζει ότι τα πρώτα πορίσματα των Τσιόλα και Τσάκωνα ήταν ορθά. «Έχω καλέσει τους ιατροδικαστές Καρακούκη- Καλόγρηα να υποδείξουν σε ποια σημεία η Τσιόλα και η Τσάκωνα έχουν κάνει λάθη. Η Τσιόλα και η Τσάκωνα ακολούθησαν την πεπατημένη. Η πεπατημένη αυτή δεν σε βγάζει εκτός, θα σε οδηγήσει εκεί που πρέπει», δηλώνει.

Η κυρία Δημακοπούλου κατέθεσε την νέα της επιστημονική άποψη ενώπιον του δικαστηρίου, με τον Αλέξη Κούγια να τονίζει πως η γνωμοδότησή της άλλαξε όταν έλαβε στα χέρια της τις ιατροδικαστικές εκθέσεις.

«Καλό είναι οι επιστήμονες να προσέχουμε τι λέμε»

Στην εκπομπή Live News μίλησε η αναπληρώτρια καθηγήτρια κλινικής φαρμακολογίας ΑΠΘ, Χρύσα Σαρδέλη σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τα ιατροδικαστικά πορίσματα. Στο εν λόγω εργαστήριο του ΑΠΘ έγιναν οι εξετάσεις για την κεταμίνη, που εντοπίστηκε στην Τζωρτζίνα.

Όπως είπε, αρχικά, «καλό είναι οι επιστήμονες να προσέχουμε τι λέμε, για να μην δημιουργούνται αμφιβολίες στο κοινό αναφορικά με τον τρόπο που εργαζόμαστε και την γενικότερη αξιοπιστία των επιστημόνων».

Ερωτώμενη για την ποσότητα της δόσης κεταμίνης που η ίδια βρήκε στο σώμα της Τζωρτζίνας, ξεκαθάρισε πως δεν είναι εύκολο να απαντήσει εάν επρόκειτο για θεραπευτική δόση ή όχι.

«Η απάντηση είναι πως τα ευρήματα είναι αυτά που αναφέρονται στις ιατροδικαστικές εκθέσεις και έχουν παρουσιαστεί στα δικαστήρια….η δόση που βρέθηκε από μόνη της δεν είναι ένας καθοριστικός παράγοντας, υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι για τους οποίους ένα φάρμακο σε μικρότερη ή μεγαλύτερη δόση μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο» σημείωσε, εξηγώντας πως οι ιατροδικαστές που συνέταξαν την έκθεση έλαβαν υπόψη τους, όχι μόνο τη δόση του φαρμάκου, αλλά και την κατάσταση υγείας του παιδιού.

«Οποιαδήποτε δόση φαρμάκου μπορεί να είναι θανατηφόρα υπό συγκεκριμένες συνθήκες, για συγκεκριμένους ανθρώπους» προσέθεσε η κα Σαρδέλη υπενθυμίζοντας πως η Τζωρτζίνα έλαβε μεγαλύτερη δόση κεταμίνης από αυτή που ενδείκνυτο, εάν της χορηγείτο για θεραπευτικούς σκοπούς.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ