Ρόδος: Νέος κύκλος ερευνών για τη δράση των κατασκόπων

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται από τη Δευτέρα ένας νέος κύκλος ερευνών γύρω από την δράση του 35χρονου υπαλλήλου του Τουρκικού προξενείου στην Ρόδο και του 54χρονου μάγειρα του πλοίου «Ε/Γ Ο/Γ ΣΤΑΥΡΟΣ» της εταιρείας ΣΑΟΣ που διενεργεί δρομολόγιο στην άγονη γραμμή Ρόδος – Καστελλόριζο, ο οποίος και στρατολογήθηκε για να κατασκοπεύει.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατικής», εν αναμονή της υποβολής των έγγραφων εξηγήσεων του 35χρονου την Παρασκευή (εκπνέει τότε η πενθήμερη προθεσμία που έλαβε) και προ της υποβολής της δικογραφίας για αξιολόγηση ενώπιον της Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Ρόδου για τα περαιτέρω, χθες το πρωί ξεκίνησε η διαδικασία ελέγχου των 4 ηλεκτρονικών υπολογιστών, 8 κινητών (δεν είναι όλα λειτουργικά) και δύο σκληρών δίσκων, που κατασχέθηκαν από την οικία του 35χρονου αλλά και των δύο κινητών τηλεφώνων που κατασχέθηκαν από τον 54χρονο.

Ο έλεγχός τους θα γίνει ειδικότερα από την Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, που θα διενεργήσει ταυτόχρονα έρευνες σε όλους τους λογαριασμούς των social media που χρησιμοποιούν αμφότεροι όσο και σε λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και εφαρμογές τηλεπικοινωνιών όπως viber, what’s up κλπ.

Έχει επίσης κινηθεί η διαδικασία πλήρους ελέγχου των τηλεφωνικών τους συνδιαλέξεων με την άρση κινητών και σταθερών τηλεφώνων καθώς και τον εντοπισμό του στίγματος αυτών στις μεταξύ τους συνομιλίες αλλά και αλλού και την καταγραφή των μηνυμάτων sms και mms.

Η όλη έρευνα της υπόθεσης έγινε σε στενή συνεργασία με την Ε.Υ.Π.. Στο μεταξύ υπήρξαν επικριτικά σχόλια και δημοσιεύσεις εις βάρος των αρχών για το ό,τι οι δύο εμπλεκόμενοι στην υπόθεση κατασκοπείας, αφέθηκαν ελεύθεροι. Σημειώνεται ωστόσο ότι δεν συνελήφθησαν στο πλαίσιο αυτοφώρου αδικήματος αλλά προσήχθησαν. Εξηγήσεις έχει δώσει μόνο ο 54χρονος, που παραιτήθηκε του δικαιώματός του για την παρουσία δικηγόρου, ενώ ο 35χρονος έλαβε, όπως προβλέπει η δικονομία, προθεσμία. Η δικογραφία εις βάρος τους, δεν έχει περαιωθεί και δεν έχει υποβληθεί στην Εισαγγελία ακόμη για την άσκηση δίωξης. Δεν υφίσταται δηλαδή δικονομικά δυνατότητα για την κράτησή τους, αν και τους αποδίδονται οι κατηγορίες της παράβασης του άρθρου 148 Π.Κ. (κατασκοπεία) και του Α.Ν. 376/1936 (περί μέτρων ασφαλείας οχυρών θέσεων) κατά συναυτουργία.

Όπως απεκάλυψε η «δημοκρατική», προκαλώντας πανελλήνιο σάλο, η έρευνα για την υπόθεση ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2020. Πρώτοι επιλήφθηκαν της υποθέσεως οι αστυνομικοί της υπηρεσίας κρατικής ασφάλειας της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου που διαπίστωσαν ότι ο 54χρονος εκινείτο ύποπτα στο Καστελλόριζο, εθεάθη να μιλάει στο κινητό του τηλέφωνο δίπλα σε πολεμικά πλοία, οχήματα και εξοπλισμό και τέθηκε σε παρακολούθηση για να διαπιστωθεί ότι συναντήθηκε τον Οκτώβριο του 2020 σε κεντρική καφετέρια της Ρόδου με τον 35χρονο γραμματέα του Τουρκικού προξενείου, ενώ οι πληροφορίες τον θέλουν να επισκέφθηκε έκτοτε 4 τουλάχιστον φορές το προξενείο της Τουρκίας στην Ρόδο!

Από την παρακολούθηση φέρεται να προέκυψε ότι τόσο στη Ρόδο όσο και στην Κω κατά τον κατάπλου του πλοίου στο οποίο εργαζόταν είχε επαφές με μουσουλμάνους.

Σημειώνεται ότι είχε εργαστεί ως μάγειρας στα πλοία της εταιρείας πριν ακόμα αυτή αναλάβει δρομολόγια στα Δωδεκάνησα και όταν εξυπηρετούσε τη γραμμή Σαμοθράκη-Αλεξανδρούπολη.

Ο 54χρονος μάγειρας έχει ήδη εξεταστεί και έχει ομολογήσει τα όσα του αποδίδονται. Περιέγραψε στους επιτελείς της ΕΛΑΣ που διενήργησαν την έρευνα, πως είχε γνωρίσει τον 35χρονο σε κοινωνική εκδήλωση στην Ρόδο με άλλα άτομα από την Κομοτηνή και πως στην πορεία τον «στρατολόγησε» για να του παρέχει πληροφορίες και να φωτογραφίζει κατά την διάρκεια της τρέχουσας κρίσης στο Αιγαίο με την Τουρκία τις κινήσεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και κυρίως οχυρωματικές θέσεις όσο και κινήσεις πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού οι οποίες κατέληγαν στους ενδιαφερόμενους της αντίπερα όχθης.

Ο 54χρονος μάλιστα δηλώνει «αφελής», τονίζοντας ότι δεν είχε αντιληφθεί την βαρύτητα και την σοβαρότητα των «εξυπηρετήσεων» του, ισχυρίζεται ότι δεν είχε λάβει αμοιβή για τις «υπηρεσίες» του αυτές και ότι όταν ο 35χρονος έγινε πιεστικός απέναντι του ξεκίνησε να απομακρύνεται από αυτόν και να τον αποφεύγει.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι δείχνει με την κατάθεσή του την αποστροφή του έναντι του 35χρονου ενώ τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας περί ισχυρισμού του ότι ενήργησε για την… «μητέρα πατρίδα» διαψεύδονται.

Μια από τις κινήσεις του που έχουν καταγραφεί είναι και αυτή της συνάντησής του με τον 35χρονο στο Ενυδρείο. Εκεί όπως και ο ίδιος αναφέρει ο 35χρονος άρχισε να τον ρωτάει για τα πολεμικά πλοία που έβλεπε στο Καστελλόριζο ενώ στην επόμενη συνάντησή τους τον παρέλαβε στην Ρόδο από το καράβι και τον πήγε σε οικία συγγενούς του στην Ιαλυσό.

Εκεί του ζήτησε για πρώτη φορά όταν βρίσκεται στο Καστελλόριζο να του δίνει τις θέσεις των πολεμικών πλοίων στο νησί και τους αριθμούς που έφεραν, λέγοντάς του μάλιστα ότι τις πληροφορίες αυτές θα τις μετέφερε μέσω της εφαρμογής what’s up.

Σε δύο ταξίδια που ακολούθησαν πράγματι ο 54χρονος του απέστειλε πληροφορίες για τις ακριβείς θέσεις πολεμικών πλοίων καθώς και τον αριθμό των στρατιωτών που μετέφερε η ναυτιλιακή εταιρεία στην οποία εργαζόταν.

Ο 54χρονος διατείνεται ότι την τελευταία φορά που συναντήθηκαν ο 35χρονος του ζήτησε να μιλάνε μόνο μέσω της εφαρμογής what’s up αλλά και να διαγράψει από το κινητό του τηλέφωνο όλα τα μηνύματά τους.

Ο 54χρονος μάλιστα ισχυρίζεται ότι τότε άρχισε να αντιλαμβάνεται ότι ήταν επικίνδυνος και του είπε ότι δεν θέλει να ξαναβρεθούν!

Ο 54χρονος θρασύτατος κατάσκοπος σέρβιρε μάλιστα τους κατοίκους του Καστελλόριζου την 13 Σεπτεμβρίου στη δεξίωση που παρέθεσε στο πλοίο η ναυτιλιακή εταιρεία για την επέτειο της απελευθέρωσης του νησιού!!

Σε ό,τι αφορά τον 35χρονο, έχει απασχολήσει την επικαιρότητα και στο παρελθόν. Τονίζεται ότι ο 35χρονος δεν «απολαμβάνει» διπλωματικής ασυλίας. Το συγκεκριμένο άτομο συνόδευε μάλιστα τον Τούρκο Πρόξενο στη Ρόδο σε όλες του τις εκδηλώσεις.

Τον Σεπτέμβριο του 2019 η «δημοκρατική» είχε δημοσιεύσει ρεπορτάζ, που δεν διαψεύστηκε, αναφερόμενο στον θόρυβο, που είχε ξεσπάσει στους κόλπους των Μουσουλμάνων της Ρόδου από πληροφορίες που έφεραν τον συγκεκριμένο υπάλληλο του τουρκικού προξενείου της Ρόδου να είναι υποψήφιος για την προεδρία του Σωματείου Αδελφοσύνη του πολιτιστικού συλλόγου Μουσουλμάνων της Ρόδου.

Το ζήτημα αποτελούσε τότε το πρώτο θέμα συζήτησης μεταξύ των Μουσουλμάνων του νησιού καθώς για την δραστηριότητα του συγκεκριμένου ατόμου είχε ανακύψει σοβαρό θέμα τον Φεβρουάριο του 2017 που έφτασε μέχρι και στην Βουλή των Ελλήνων.

Συγκεκριμένα, όπως έγραψε και χθες η «δημοκρατική» στη Βουλή των Ελλήνων κατέληξε, μετά από ερώτηση του προέδρου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος κ. Ν. Νικολόπουλου, η δραστηριότητα στο «facebook» υπαλλήλου του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο.

Την 11η Φεβρουαρίου 2017 είχε αναρτηθεί συγκεκριμένα σε ιστοσελίδα της Θράκης και συγκεκριμένα στα Τουρκικά Νέα κείμενο συνοδευόμενο από φωτογραφίες από το προφίλ του υπαλλήλου του τουρκικού προξενείου, που συνοδεύονταν από το εξής σχόλιο:

«Γεννημένος στην Ελλάδα, μεγαλωμένος σε μικτό χωριό μαζί με χριστιανούς και σπουδασμένος στην Θεσσαλονίκη.

Και όμως προφίλ με τουρκική μπουνιά και ανάρτηση προφανώς υπέρ “Ανεξάρτητης Δυτικής Θράκης” της οποίας την σημαία ανήρτησε. Με την εικόνα του Σαδίκ Αχμέτ μέσα στην σημαία. Λέτε να έχει σχέση με το ό,τι εργάζεται στο τουρκικό προξενείο της Ρόδου;»

Ο κ. Νικολόπουλος απηύθυνε την 23η Φεβρουαρίου 2017 την ακόλουθη ερώτηση με τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου στον Υπουργό Εσωτερικών:

“Θέμα: «Πρωτοφανής φανατισμός από υπάλληλο του Τουρκικού Προξενείου στην Ρόδο»

Άτομο με όνομα (…) έχει αναρτήσει στο “facebook” σύμβολα του τουρκικού εθνικισμού, την ψευτοσημαία της «ανεξάρτητης Δυτ.Θράκης» κλπ και παράλληλα δηλώνει «απόφοιτος του Τμήματος Μαθηματικών του Αριστοτελείου Π.Θ» με καταγωγή από το χωριό Σώστης Ροδόπης και «τόπο διαμονής την Ρόδο».

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

Πώς αντιδρούν και ανταπαντούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ελληνικού Κράτους και οι συναρμόδιοι Υπουργοί όταν ένας Έλληνας πολίτης- και περισσότεροι- (που έχει σπουδάσει με έξοδα του ελληνικού κράτους) να προπαγανδίζει δημοσίως, με σύμβολα μίσους και με ψευτοσημαίες τον ακρωτηριασμό περιοχών της Ελλάδας από τον Εθνικό κορμό, δουλεύοντας σε ξένη διπλωματική αποστολή στην χώρα μας;

Προβλέπονται κυρώσεις, εάν ναι, θα υπάρξουν και ποιές;

Ποια υπηκοότητα έχει αυτό το άτομο;

Αληθεύει ότι είναι υπάλληλος του Τουρκικού προξενείου στην Ρόδο;

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Νικολόπουλος Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού

Κόμματος Ελλάδος».

Στην απάντησή του ο τότε υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Τόσκας, αναφέρει τα εξής:

«ΘΕΜΑ: Απάντηση στην από 23-02-2017 με αριθμό 3712 ερώτηση του Βουλευτή κ. Ν. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ.

Σε απάντηση της ανωτέρω ερώτησης, σας γνωρίζουμε ότι όλα τα ζητήματα, που αφορούν στην εσωτερική ασφάλεια της Χώρας, τελούν υπό παρακολούθηση και διαχειρίζονται από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου, οι οποίες, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, εκδηλώνουν με ιδιαίτερη υπευθυνότητα και διακριτικότητα, όλες τις, κατά περίπτωση, ενδεδειγμένες και επιβαλλόμενες ενέργειες, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο και σε συνεργασία με τους/τις λοιπούς/ές συναρμόδιους Φορείς και Αρχές, με απώτερο σκοπό την -στο μέγιστο βαθμό- προστασία των συμφερόντων της Χώρας.

Επιπρόσθετα, επισημαίνεται ότι, σε κάθε περίπτωση εκδήλωσης έκνομων συμπεριφορών ατόμων ή ομάδων προσώπων, οι Υπηρεσίες μας τηρώντας τις επιταγές του Συντάγματος και της ισχύουσας νομοθεσίας, προβαίνουν σε κάθε επιβαλλόμενη ενέργεια, ενημερώνοντας ταυτόχρονα τον αρμόδιο λειτουργό της οικείας Εισαγγελικής Αρχής, υπό τις κατευθύνσεις και εντολές του οποίου ενεργούν περαιτέρω».

Η Άγκυρα υποβαθμίζει την υπόθεση

Να υποβαθμίσουν την υπόθεση επιχειρούν στο μεταξύ τα τουρκικά ΜΜΕ. Ενώ τις προηγούμενες ημέρες η Άγκυρα τηρούσε σιγή ιχθύος για την υπόθεση, με μικρή μερίδα, κυρίως του αντιπολιτευόμενου Τύπου, να αναπαράγει την είδηση της σύλληψης των δύο κατηγορουμένων, χθες η εφημερίδα Hurriyet στην ηλεκτρονική έκδοσή της κάνει λόγο για «την πιο αστεία υπόθεση κατασκοπείας στον κόσμο» σε μια προσπάθεια να την υποβαθμίσει.

Σε άρθρο γνώμης, ο Fatih Cekirge με αρκετή δόση ειρωνείας αναφέρεται στη σύλληψη των δύο ανδρών και στις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για φωτογραφίες που τραβούσε ο μάγειρας του πλοίου τα ελληνικά πολεμικά, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων πως «αν υπάρχει ελληνικό στρατιωτικό πλοίο ανοιχτά του Καστελλόριζου, δεν χρειάζεται κατάσκοπος για να το δει», παραπέμποντας στην κοντινή απόσταση που βρίσκεται από τα παράλια της Τουρκίας.

«Γι’ αυτό γελάμε δυνατά με αυτή την κατηγορία κατασκοπείας, βγαλμένη από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο», επισημαίνει.

Στη συνέχεια, δε, αφού κάνει λόγο για αστείο ισχυρισμό, διερωτάται γιατί η Αθήνα προβαίνει σε μια τέτοια κίνηση, δίνοντας… ο ίδιος την απάντηση.

«Οι κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της Τουρκίας έχουν δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες στην κοινή γνώμη της Ελλάδας. Αλλά το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που περίμεναν (σ.σ. στη Σύνοδο Κορυφής).

Γι ‘αυτό δέχονται κριτική από το κοινό. Καταφεύγουν σε τέτοιες γελοίες μεθόδους για να “αποκρύψουν” αυτές τις κριτικές. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να αναλάβουμε δράση για να συνεχίσουμε τις διερευνητικές συνομιλίες στο πλαίσιο της αμοιβαίας καλής θέλησης».

Πηγή: Dimokratiki.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ