«Renegade» με πολιτικό αεροπλάνο κατά τη διάρκεια της άσκησης ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ

Σε εφαρμογή τέθηκε χθες το πρωτόκολλο «Renegade» με αεροπλάνο της  πολιτικής αεροπορίας, κατά τη διάρκεια της άσκησης ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ, με την Πολεμική Αεροπορία να απογειώνει μαχητικά έτοιμα για την αντιμετώπιση κάθε σεναρίου.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Η μεγάλη πανεθνική διακλαδική άσκηση ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 23 που βρίσκεται σε εξέλιξη περιλαμβάνει την αντιμετώπιση κάθε δυνατού σεναρίου κρίσης που μπορεί να λάβει χώρα.

Η ιδιαιτερότητα της φετινής ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ είναι ότι πραγματοποιείται ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγάλη κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων για συνδρομή στην αντιμετώπιση των καταστροφών από τις πλημμύρες σε Θεσσαλία, Μαγνησία και Εύβοια.

Χθες, 28 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, τη στιγμή που ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος μετέβη στην Αίθουσα Επιχειρήσεων Παλλαϊκής Άμυνας – Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτων Αναγκών (ΑΙΘΕΠΙΧ/ΠΑΜ-ΠΣΕΑ) του ΓΕΕΘΑ, στην οποία ασκούνται οι εκπρόσωποι των φορέων της Κεντρικής Διοίκησης, σενάριο Renegade με αεροπλάνο γεμάτο επιβάτες από το εξωτερικό που είχε εισέλθει στο ελληνικό FIR ήταν σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με το σενάριο, το αεροπλάνο που εισήλθε στο FIR Αθηνών δεν απαντούσε στις κλήσεις ασυρμάτου με αποτέλεσμα να εκκινήσουν από την Πολεμική Αεροπορία όλες οι σχετικές διαδικασίες, με την επίβλεψη του ΓΕΕΘΑ και το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ) να αναλαμβάνει την εκτέλεση της αποστολής.

Άμεσα δόθηκε εντολή απογείωσης ενός ζεύγους οπλισμένων μαχητικών αεροσκαφών, τα οποία βρίσκονταν σε κατάσταση Readiness, όπως προβλέπεται από τη σχετική διαδικασία.

Το πρωτόκολλο «Renegade» είναι μια διαδικασία που ακολουθείται σε ολόκληρο τον κόσμο μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2000 και τα γεγονότα στους Δίδυμους Πύργους. Προβλέπει την πτήση του αεροσκάφους στο οποίο υπάρχει απειλή με συνοδεία πολεμικών αεροσκαφών αποκλειστικά πάνω από θάλασσα ή πάνω από μη κατοικημένη περιοχή.

Τίθεται σε εφαρμογή όταν υπάρχει πληροφορία για αεροπειρατεία ή για κάποια άλλη σοβαρή αιτία.

Στην Ελλάδα όταν ενεργοποιείται το πρωτόκολλο «Renegade» αμέσως σημαίνει συναγερμός στα στρατιωτικά αεροδρόμια Λήμνου, Σκύρου, Αγχιάλου, Τανάγρας ή Σούδας, ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεται το αεροσκάφος που έχει θεωρηθεί ως απειλή.

Τα μαχητικά που πετούν πάντα σε ζεύγος, απογειώνονται αμέσως από το πιο κοντινό αεροδρόμιο, πλησιάζουν το αεροπλάνο στο οποίο υπάρχει απειλή και το συνοδεύουν έτοιμα να επέμβουν, μπροστά στον κίνδυνο να συμβεί κάτι απρόβλεπτο, όπως έγινε στους Δίδυμους Πύργους.

Το πρόσταγμα για την ανάληψη δράσης έχει η Εθνική Αρχή της χώρας, που είναι ο Πρωθυπουργός ή αν απουσιάζει, τότε αναλαμβάνει ως αντικαταστάτης του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Σύμφωνα με το σενάριο της χθεσινής ενεργοποίησης του “Renegade” ο κυβερνήτης του αεροπλάνου όταν είδε το ένα από τα μαχητικά δίπλα του απάντησε τελικά στις κλήσεις και υπάκουσε στις οδηγίες του πιλότου του μαχητικού να οδηγηθεί στο προβλεπόμενο γι’ αυτές τις περιπτώσεις πλησιέστερο κι ασφαλέστερο αεροδρόμιο. Εκείνη τη στιγμή, το δεύτερο μαχητικό βρίσκεται σε θέση βολής πίσω από το αεροπλάνο ώστε να παρέμβει αν χρειαστεί, πάντα βάσει των εντολών της Εθνικής Αρχής.

Όταν το αεροπλάνο προσγειώνεται οδηγείται σε απομονωμένο χώρο της πίστας, όπου ακολουθούνται τα πρωτόκολλα ελέγχου του αεροσκάφους, απομόνωσης και ταυτοποίησης όλων των επιβαινόντων.

Υπενθυμίζεται ότι κάτι παρόμοιο συνέβη στις 22 Ιανουαρίου, με την ενεργοποίηση Renegade σε πτήση της Ryanair από την Πολωνία με 192 επιβαίνοντες, το οποίο έστειλε ειδοποίηση για ύπαρξη βόμβας. Τελικά προσγειώθηκε με ασφάλεια στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, κι ύστερα από ελέγχους όλοι οι επιβαίνοντες και το πλήρωμα αφέθηκαν ελεύθεροι.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ