Ρατσιστική επίθεση δέχτηκαν το βράδυ της περασμένης Τρίτης δύο ανήλικα προσφυγόπουλα, σύμφωνα με καταγγελία της Κοινωνικής Οργάνωσης Υποστήριξης Νέων «Άρσις», στο Ωραιόκαστρο.
Το περιστατικό βλέπει το φως της δημοσιότητας μια ημέρα μετά την επίθεση που δέχθηκε στην Μυτιλήνη ένα εννιάχρονο κορίτσι, ελληνικής καταγωγής, επειδή φορούσε στο κεφάλι ένα μαντήλι και η ομάδα των ανδρών που έκανε «περιπολία» την πέρασε για …προσφυγοπούλα.
Το περιστατικό στο Ωραιόκαστρο, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η «Άρσις», σημειώθηκε έξω από τον Ξενώνα Φιλοξενίας της οργάνωσης στην περιοχή, όπου τα δύο αγόρια έπεσαν σε ενέδρα οκτώ-δέκα ατόμων, τα οποία τα προσέγγισαν με καλυμμένα χαρακτηριστικά, ρωτώντας τα «από πού είναι». «Μόλις τα παιδιά απάντησαν, δηλώνοντας τη χώρα καταγωγής τους, η ομάδα αυτή, με σαφή και δηλωμένα ρατσιστικά κίνητρα, επιτέθηκε στα παιδιά, χτυπώντας ένα από αυτά στο κεφάλι και το σώμα με ρόπαλα.
Το δεύτερο προσφυγόπουλο κατάφερε να απομακρυνθεί από το σημείο, ενώ εκείνο που τραυματίστηκε μεταφέρθηκε άμεσα σε νοσοκομείο.
Παράλληλα κλήθηκε η αστυνομία και κινήθηκαν οι νομικές διαδικασίες για το περιστατικό», αναφέρει η ίδια ανακοίνωση.
Η «Άρσις» επισημαίνει ακόμη ότι τις προηγούμενες μέρες «η ίδια, κατά πάσα πιθανότητα, ομάδα ατόμων βρίσκονταν στο σημείο και χειρονομούσε εναντίον άλλων παιδιών που κατευθύνονταν στη δομή». «Με πολύ μεγάλη θλίψη είδαμε, πριν κάποια χρόνια, ένα μικρό μέρος της τοπικής κοινωνίας να αντιδρά στην πρόσβαση ανήλικων προσφύγων σε ένα από τα πιο βασικά δικαιώματα του παιδιού: το δικαίωμα στην εκπαίδευση. Με μεγαλύτερη θλίψη είδαμε το περιστατικό που έλαβε χώρα στις 4 Σεπτεμβρίου», τονίζει σε δηλώσεις της η συντονίστρια του Ξενώνα Ίριδα Πανδίρη και εκφράζει τον αποτροπιασμό της.
Παράλληλα αναφέρεται σε όσα θετικά έγιναν τα τελευταία χρόνια, στα χαμόγελα που μοιράστηκε η «Άρσις» με τους κατοίκους του Ωραιοκάστρου, στα είδη που δώρισαν για τα παιδιά του ξενώνα, στις γιορτές που έγιναν, στους δασκάλους και τους γείτονες που αγκάλιασαν τα παιδιά.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ξενώνας Φιλοξενίας στο Ωραιόκαστρο δημιουργήθηκε το 2009. Μέσα στα εννέα χρόνια λειτουργίας του έχει φιλοξενήσει εκατοντάδες παιδιά που έφτασαν στην Ελλάδα χωρίς τις οικογένειες τους, βοηθώντας τα να αναπτυχθούν ομαλά και να ενταχθούν στο νέο περιβάλλον. Σήμερα, η οργάνωση λειτουργεί επτά ξενώνες, τρεις μεταβατικές δομές και επτά «safe zones» για τη φιλοξενία ασυνόδευτων ανηλίκων, προσφέροντας συνολικά 525 θέσεις φιλοξενίας.
Πηγή: ant1news.gr