Προς αυστηρό lockdown η Αττική – Όλα τα σενάρια για την αγορά και τα σχολεία

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη συνεδρίαση της Επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας και το απόγευμα αναμένεται να ανακοινωθούν από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τη λειτουργία των σχολείων και της αγοράς, με το σενάριο για σκληρό lockdown στην Αττική, στη λογική άλλων περιοχών, να φαντάζει πλέον ως το επικρατέστερο σενάριο. Η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Αττική προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία στους επιστήμονες κι αυτό ήταν που οδήγησε την υποεπιτροπή των επιδημιολόγων να εισηγηθεί μετά τη συνεδρίασή της την Πέμπτη να χαρακτηριστεί “κόκκινη” η Αττική, με εξαίρεση τα νησιά του Αργοσαρωνικού. Φυσικά, οι τελικά αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν αργότερα σήμερα από τον πρωθυπουργό, ο οποίος προηγουμένως θα έχει αξιολογήσει τις εισηγήσεις των Επιτροπής των εμπειρογνωμόνων.

Η Επιτροπή λαμβάνουν υπόψη τους και τα νέα στοιχεία που περιήλθαν στη διάθεσή τους το πρωί της Παρασκευής σε ό,τι αφορά το Λεκανοπέδιο, και τα οποία δείχνουν την αυξημένη τάση που υπάρχει το τελευταίο 24ωρο. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, πολλές απόψεις επιστημόνων συγκλίνουν στην παράταση της τηλεκπαίδευσης σε γυμνάσια και λύκεια για μια εβδομάδα. Να μην ανοίξουν δηλαδή την 1η Φεβρουαρίου όπως έχει ανακοινωθεί, αλλά να παραμείνουν λίγο ακόμη κλειστά και στη συνέχεια να γίνει επανεκτίμηση της κατάστασης. Ακόμα δεν έχει “κλειδώσει” αν αυτό θα είναι οριζόντιο, δηλαδή αν θα εφαρμοστεί σε όλη τη χώρα ή μόνο στις “κόκκινες” περιοχές. Για τις τελευταίες θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα επιτραπεί η δια ζώσης εκπαίδευσης ακόμα. Σημειώνεται ότι τα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί θα συνεχίσουν κανονικά τη λειτουργία τους.

Από την πλευρά της πάντως η υφυπουργός Παιδείας, Ζέτα Μακρή, μιλώντας στην ΕΡΤ1, είπε ότι την 1η Φεβρουαρίου ανοίγουν Γυμνάσια και Λύκεια εκτός από τις ‘κόκκινες περιοχές” όπου εκεί θα συνεχιστεί η τηλεκπαίδευση στα Λύκεια. «Εάν η Αττική μπει στο κόκκινο θα ακολουθηθεί το ίδιο μοντέλο με τις άλλες περιοχές» τόνισε χαρακτηριστικά η κα Μακρή. Η ίδια πρόσθεσε ότι η υπουργός απέρριψε το σενάριο να ανοίξει μόνο η Γ’ Λυκείου γιατί είναι μη λειτουργικό, ενώ ανέφερε ότι έχουν δοθεί συγκεκριμένες οδηγίες στους εκπαιδευτικούς για την εφαρμογή των μέτρων.

Για το λιανεμπόριο συζητείται για τις “κόκκινες” περιοχές η δυνατότητα να λειτουργούν με click in shop η ένδυση και η υπόδηση ( δηλαδή αγορές μέσα στο κατάστημα με προγραμματισμένο ραντεβού) και όλα τα υπόλοιπα να λειτουργήσουν με click away. Αυτή φέρεται να είναι και η πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο εισηγείται επίσης να μην κλείσουν τα κομμωτήρια.

Στο τραπέζι βρίσκεται και η πρόταση του περιορισμού της κυκλοφορίας στις “κόκκινες” περιοχές, όμως ακόμα δεν έχει διαμορφωθεί η εισήγηση των επιστημόνων για το πώς μπορεί να γίνει αυτό. Αν δηλαδή θα κλείνουν νωρίτερα τα μαγαζιά, στις 6 ή τις 7 το απόγευμα και θα απαγορεύεται η κυκλοφορία από αυτή την ώρα και μέχρι τις 5 το πρωί. Το ενδεχόμενο αυτό άφησε ανοιχτό και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας , ο οποίος, μιλώντας στο OPEN, ανέφερε πως η Αττική μπαίνει στο «κόκκινο» και ότι μια από τις σκέψεις που εξετάζονται είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας να ισχύει από τις 18:00 το απόγευμα. Ωστόσο, το συγκεκριμένο σενάριο είναι δύσκολο να εφαρμοστεί, συνεπώς το πιθανότερο είναι η απαγόρευση να ξεκινά, όπως και τώρα, από τις 9 το βράδυ.

Σε κάθε περίπτωση είναι ξεκάθαρο ότι η “κόκκινη” πλέον Αττική τρομάζει, καθώς αν χαθεί το παιχνίδι στην πρωτεύουσα θα είναι δύσκολο να γίνει αναχαίτιση της κατάστασης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ