Για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα που αναμένεται να πλήξουν συγκεκριμένες περιοχές της χώρας από τις 10 το βράδυ της Παρασκευής μέχρι τις 6 το πρωί του Σαββάτου, ενημερώνει ο επικεφαλής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς. Ο επικεφαλής της ΕΜΥ, σε νεότερη του ανάρτηση επισημαίνει τις 3 περιοχές που αναμένεται να βρεθούν στο στόχαστρο της κακοκαιρίας.
ΒΟΛΟΣ, ΛΑΡΙΣΑ, ΚΑΡΔΙΤΣΑ…
Επελέγησαν 4 Διεθνή Μοντέλα Καιρού (#ECMWF, #ICON, #GFS και #COSMO ), όπου μέσω της εφαρμογής που διαθέτει η @meteoblue λάβαμε τα ωριαία προγνωστικά ύψη υετού για κάθε πόλη.
1. Παρατηρούμε ότι και στις 3 σημειακές προγνώσεις (μετεωγράμματα) δεν… pic.twitter.com/x0pdxAnRvM— Theodoros Kolydas (@KolydasT) April 19, 2024
Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, καθώς η κακοκαιρία αναμένεται να πλήξει έντονα την Πιερία, τη Λάρισα, τη Μαγνησία και τη Βόρεια Εύβοια, από τις 10 το βράδυ της Παρασκευής μέχρι τις 6 το πρωί του Σαββάτου. Στη συνέχεια το φαινόμενο μετακινείται ανατολικά σε νησιά Β. Αιγαίου. Σύμφωνα με το meteo.gr, η κακοκαιρία θα πλήξει σταδιακά τη Δυτική Ελλάδα, την Κέρκυρα, τις ακτές της Ηπείρου και της Αιτωλοακαρνανίας, τη Λευκάδα, την Ιθάκη και την Κεφαλονιά. Κατόπιν θα μετακινηθεί προς τα ανατολικά, επηρεάζοντας τη Θεσσαλία και ιδίως τη Μαγνησία και τέλος στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τη Λέσβο, τη Χίο και την Ικαρία.
⚠️ ΠΡΟΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ
✅ Σας πληροφορούμε ότι το μεσημέρι το έκτακτο δελτίο θα αναβαθμιστεί σε επικίνδυνων καιρικών φαινομένων , αλλά δεν θα επηρεαστούν στον ίδιο βαθμό όλες οι περιοχές που θα αναφέρονται στο δελτίο .
✅ Θα αναφέρουμε σε ξεχωριστή… pic.twitter.com/vAt7WBSPfv— Theodoros Kolydas (@KolydasT) April 19, 2024
Meteo.gr: Μεγάλα ύψη βροχής αναμένονται στη Θεσσαλία
Βροχές και καταιγίδες αναμένονται στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά και στο Ιόνιο, οι οποίες σταδιακά έως το βράδυ θα ενισχυθούν και θα επηρεάσουν και την υπόλοιπη χώρα, προβλέπει το meteo.gr / Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου 20/04 τα φαινόμενα θα εντοπίζονται κυρίως στα βορειοανατολικά και ανατολικά ηπειρωτικά, στο Αιγαίο και στην Κρήτη ενώ από το μεσημέρι θα περιοριστούν στη Θράκη και στα ανατολικά τμήματα του Αιγαίου και θα εξασθενήσουν.
Οι βροχές και καταιγίδες (α) στα δυτικά και στο Ιόνιο το μεσημέρι και απόγευμα της Παρασκευής 19/04, (β) στα ανατολικά ηπειρωτικά και στο Αιγαίο από το απόγευμα της Παρασκευής 19/04 έως το πρωί του Σαββάτου 20/04, θα είναι κατά τόπους ισχυρές και σε κάποιες περιπτώσεις θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις. Πρέπει να σημειωθεί ότι ισχυρά φαινόμενα με μεγάλα ύψη βροχής αναμένονται από το βράδυ της Παρασκευής 19/04 έως το πρωί του Σαββάτου 20/04 και στη Θεσσαλία.
Στην Αττική βροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται κατά διαστήματα από το απόγευμα της Παρασκευής 19/04 έως το πρωί του Σαββάτου 20/04. Στον νομό Θεσσαλονίκης τοπικές βροχές κατά διαστήματα με μικρή πιθανότητα εκδήλωσης καταιγίδων υπάρχει από το μεσημέρι της Παρασκευής 19/04 έως τις πρώτες ώρες του Σαββάτου 20/04.
Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση των επεισοδίων βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης για την Παρασκευή 19/04 κατατάσσεται στην Κατηγορία 3 (Σημαντική).
Στον χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζεται το αθροιστικό ύψος υετού σε χιλιοστά που αναμένεται έως το μεσημέρι του Σαββάτου 20/04.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα ενισχυθούν σταδιακά και από το βράδυ της Παρασκευής 19/04 έως το μεσημέρι του Σαββάτου 20/04 θα φτάνουν κατά τόπους τα 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι δεν αναμένεται να ξεπερνούν τα 5-6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία τόσο την Παρασκευή 19/04 όσο και το Σάββατο 20/04 δεν θα ξεπεράσει τους 20-23 °C.
Ήχησε προειδοποιητικό μήνυμα 112
Στο πλαίσιο της πρόληψης, στις 16:00 όλοι οι κάτοικοι της Θεσσαλίας έλαβαν μήνυμα 112 για να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους από το βράδυ σήμερα έως και αύριο το μεσημέρι.
Μήνυμα από το 112 εστάλη στους κατοίκους της Θεσσαλίας, της Θεσσαλονίκης, της Κεντρικής Μακεδονίας, της Στερεάς Ελλάδας και του Βορείου Αιγαίου για την κακοκαιρία που αναμένεται να «χτυπήσει» τη χώρα. Προειδοποιητικό μήνυμα στάλθηκε και σε Καρδίτσα, Λάρισα και Λέσβο.
📍#Θεσσαλία περιοχές #κεντρικής_Μακεδονίας #Στερεάς_Ελλάδας #νησιά_βορείου_Αιγαίου
🆘 Προειδοποιητικό μήνυμα για ισχυρές καταιγίδες-θυελλώδεις ανέμους από τις βραδινές ώρες της Παρασκευής 19/04/2024 έως το μεσημέρι του Σαββάτου 20/04/2024 στην περιοχή σας
‼️ Περιορίστε τις…
— 112 Greece (@112Greece) April 19, 2024