Πρόεδρος ΣΕΤΕ στον Realfm 97,8: Να πιέσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο να εξισωθεί το PCR με το RAPID test για τους τουρίστες

“Είναι μια υβριδική χρονιά όπως ήταν και η περσινή. Η χρονιά εξαρτάται απόλυτα από την εξέλιξη της πανδημίας, διότι το πρόβλημα είναι παγκόσμιο” είπε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννης Ρέτσος μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

“Παρόμοια εικόνα με την χώρα μας στον χάρτη του ECDC και χειρότερη έχουν και οι βασικές μας αγορές. Το γνωρίζαμε, ήταν στις υποθέσεις εργασίας μας. Τώρα έχουμε και το ισχυρό όπλο των εμβολίων. Η ελπίδα είναι ότι τις επόμενες εβδομάδες, τον Μάιο και τον Ιούνιο η εικόνα θα αρχίσει να βελτιώνεται και εφόσον τα πράγματα γίνονται της τελευταίας στιγμής, δεν λειτουργεί ο τουρισμός όπως προ της πανδημίας, δεν λειτουργεί δηλαδή με προγραμματισμό ταξιδιού, και ευελπιστούμε ότι αν η εικόνα βελτιωθεί η όρεξη του κόσμου να ταξιδέψει και η καταπίεση των προηγούμενων μηνών θα λειτουργήσει θετικά” περιέγραψε.

“Έχουμε την παρακαταθήκη της περσινής χρονιάς, που ήταν μια περίεργη συνθήκη, και τα καταφέραμε καλά έστω με μειωμένες ροές. Άρα λοιπόν, ουσιαστικά και φέτος θα κεφαλαιοποιήσουμε αυτό που κάναμε το 2020. Δεν ανησυχώ ως επαγγελματίας του τουρισμού ούτε ως προς τα πρωτόκολλα, ούτε ως προς το αν σαν προορισμοί θα έχουμε ασφαλείας διαδικασίες. Σας επαναλαμβάνω όσο ασφαλής κι αν είσαι εσύ, και να το περάσεις προς τα έξω που πλέον είναι αυταπόδεικτο, υπάρχουν χάρτες και στοιχεία για την επιδημιολογική κατάσταση, αν δεν βελτιωθεί η κατάσταση στις βασικές σου αγορές, αντιλαμβάνεστε ότι δεν πρόκειται να έχεις αποτέλεσμα. Θεωρώ ότι αυτό θα γίνει, θα βελτιωθεί η κατάσταση. Ήδη έχουμε βασικές αγορές με καλή επιδημιολογική εικόνα για παράδειγμα η Μεγάλη Βρετανία είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από την υπόλοιπη Ευρώπη. Το θέμα είναι πότε η κυβέρνηση της θα δώσει το πράσινο φως στους Βρετανούς να μπορέσουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό. Το ίδιο γίνεται και με τις ΗΠΑ” πρόσθεσε.

“Το γεγονός ότι δόθηκε μια ημερομηνία, η 14η Μαΐου, δεν σημαίνει ότι θα πατήσουμε ένα κουμπί και ξαφνικά θα γεμίσουμε τουρίστες. Η ημερομηνία δόθηκε από την κυβέρνηση για να υπάρξει η ανάλογη προετοιμασία. Αυτή τη στιγμή είμαστε στην προετοιμασία. Εμείς σαν ΣΕΤΕ είμαστε σε συνεχή επαφή με την κυβέρνηση προσπαθώντας να θέσουμε και ζητήματα που ενδεχομένως αποτελέσουν πρόβλημα στη διαδικασία. Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή σε ευρωπαϊκό επίπεδο ακόμα δεν έχει εξισωθεί η ισχύς του PCR test με το rapid test. Αυτό σημαίνει ότι όταν ξεκινήσει η μετακίνηση, ακόμα κι αν ισχύει το πράσινο πιστοποιητικό, εμείς θα δεχόμαστε κόσμο αλλά για παράδειγμα η Γερμανία μπορεί να πει ότι για να επιστρέψει ο Γερμανός πίσω πρέπει να κάνει PCR πριν την αναχώρηση. Εμείς δεν έχουμε τις δομές σαν χώρα να υποστηρίξουμε καθημερινά PCR test δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων. Είναι κρίσιμο να πιέσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο να εξισωθεί το PCR με το RAPID test που είναι πιο γρήγορη και εύκολη διαδικασία για να διευκολύνουμε τις ροές” τόνισε.

“Το ρεαλιστικό σενάριο λέει ότι τουρισμό θα έχουμε από τον Ιούλιο και μετά, το δεύτερο εξάμηνο δηλαδή” συμπλήρωσε. 

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ