Πρέβεζα: Μεγάλη επιχείρηση απομάκρυνσης βόμβας που ζυγίζει 900 κιλά

Συναγερμός σήμανε στην Πρέβεζα, έπειτα από τον εντοπισμό μίας ιταλικής βόμβας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, κατά τη διάρκεια εργασιών επί της οδού Μπάλκου.

Όπως αναφέρει ο Χαράλαμπος Γκούβας στο PREVEZANEWS, η βόμβα είχε βάρος 900kg.

Η περιοχή εκκενώθηκε και η επιχείρηση των πυροτεχνουργών του στρατού (ΤΕΝΞ) για την απομάκρυνση της βόμβας ολοκληρώθηκε στις 09:15.

Η βόμβα προσδέθηκε με ιμάντες και φορτώθηκε σε τζιπ του στρατού. Συνοδεία περιπολικών της Αστυνομίας, ασθενοφόρου και οχήματος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, απομακρύνθηκε από το σημείο και πρόκειται να μεταφερθεί σε ερημική περιοχή για εξουδετέρωση.

βόμβα Πρέβεζα

Ο κ. Γκούβας με αφορμή αυτό το γεγονός παραθέτει ορισμένα ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχεία:

“Η βόμβα έπεσε από Ιταλικά βομβαρδιστικά αεροπλάνα στις 28 Οκτωβρίου 1940. ΔΕΝ έσκασε. Μία δεύτερη έπεσε και έσκασε καταστρέφοντας το Ιστορικό Τζαμί Ιτς Καλέ του Αλή Πασά, το οποίο από το 1912-1940 χρησιμοποιούνταν ως Αρχαιολογικό Μουσείο. Το Τζαμί δεν υπάρχει πια. Το 2005 η εταιρεία ΚΗΡΟΜΥΤΗΣ ΑΕ που κατασκεύαζε τον Βιολογικό Καθαρισμό Πρέβεζας βρήκε τη βόμβα και επιτελείο Πυροτεχνουργών αφαίρεσε τον πυροκροτητή και αποφάσισε να την “τσιμεντώσει” επί τόπου καθόσον έκρινε επικίνδυνη τη μεταφορά της. Μετά από έγγραφες διαμαρτυρίες κυρίας που διαμένει δίπλα αποφασίστηκε η οριστική αφαίρεση η οποία και έγινε σήμερα επιτυχώς”.

ΦΩΤΟ: Harry Gouvas

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ