Πόσο αντέχουν τα τρόφιμα εκτός ψυγείου;

Πόσο αντέχουν τα τρόφιμα εκτός ψυγείου;

Το καλοκαιράκι πλησιάζει και το θερμόμετρο σιγά σιγά ανεβαίνει. Θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα τρόφιμα και να γνωρίζουμε πόσο ευαίσθητα είναι στις αυξομειώσεις της θερμοκρασίας.

Οι φορές που έχουμε ξεχάσει φαγητό εκτός ψυγείου δεν είναι λίγες, με αποτέλεσμα να καταλήγουμε συνέχεια στο γνωστό δίλημμα: «Να το πετάξω ή όχι;» Ακόμα όμως και αν είμαστε προσεκτικοί με τα τρόφιμα, υπάρχουν φορές που το ψυγείο είτε λόγω διακοπής ρεύματος είτε λόγω βλάβης σταματά να λειτουργεί. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε πως με κλειστή την πόρτα το ψυγείο μπορεί να διατηρήσει τα τρόφιμα για τέσσερις περίπου ώρες και η κατάψυξη για περίπου 48 ή 24 ώρες αν είναι μισογεμάτη.

Ποια τρόφιμα θα πρέπει να κρατήσουμε λοιπόν, και ποια όχι εκτός ψυγείου; Ένας γενικός κανόνας είναι να πετάξετε όσα αναλώσιμα τρόφιμα ήταν για παραπάνω από δυο ώρες σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των τεσσάρων βαθμών Κελσίου. Πιο συγκεκριμένα:

Κρέας, πουλερικά και θαλασσινά. Οτιδήποτε ανήκει σε αυτή την κατηγορία και έχει παραμείνει για παραπάνω από δυο ώρες σε θερμοκρασία δωματίου θα πρέπει να πετιέται. Για παράδειγμα, το ωμό ή το μαγειρεμένο κρέας, η τονοσαλάτα, οι ανοιχτές κονσέρβες θαλασσινών, τα αλλαντικά και τα ψητά κρέατα ή ψάρια.

 

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο boro.gr 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ