Τα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση για να αντιμετωπιστεί η μεγάλη έξαρση της παραβατικότητας των μαθητών. Ολες οι αλλαγές που δρομολογούνται από τη φετινή σχολική χρονιά. Τι προβλέπουν οι νέοι κανονισμοί για τα περιστατικά bullying, τις φθορές από βανδαλισμούς στα σχολικά κτίρια και τη χρήση κινητών τηλεφώνων. Σχέδιο επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών για τη διαχείριση κρουσμάτων βίας. Οι εκατοντάδες καταγγελίες στην πλατφόρμα για τον σχολικό εκφοβισμό και οι αιματηρές επιθέσεις που σήμαναν συναγερμό στο υπουργείο Παιδείας. Τι δηλώνει στην «R» ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης.
Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ – ΠΗΓΗ: Realnews
Λίγες ημέρες απομένουν για την έναρξη της σχολικής χρονιάς και η κυβέρνηση προχωρά άμεσα στην εφαρμογή μέτρων για να αντιμετωπιστεί η έξαρση της παραβατικότητας των μαθητών. Με υπουργική απόφαση, η οποία αναμένεται να υπογραφεί και να τεθεί σε ισχύ στις αρχές της προσεχούς εβδομάδας, η πολιτεία στέλνει σαφές μήνυμα ότι δεν θα ανεχθεί παραβατικές συμπεριφορές εντός των σχολικών μονάδων, με το «ποινολόγιο» των μαθητών να γίνεται πιο αυστηρό.
Συγκεκριμένα, η χώρα μας προστίθεται στη λίστα των ευρωπαϊκών χωρών που προχωρούν στην απαγόρευση της χρήσης κινητού τηλεφώνου στα σχολεία. Πρόκειται για ένα μέτρο που ήδη έχει εφαρμοστεί στην Πορτογαλία και στην Ισπανία, εφαρμόζεται με παραλλαγές στη Γαλλία και στη Φινλανδία, ενώ ετοιμάζονται να το νομοθετήσουν η Κύπρος και η Σουηδία.
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, θα απαγορευτεί η εμφανής κατοχή και χρήση του κινητού καθ’ όλη τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ενώ η μη συμμόρφωση των μαθητών και μαθητριών θα επιφέρει την επιβολή του μέτρου της μονοήμερης αποβολής. Σε περίπτωση που ένας μαθητής βιντεοσκοπεί και φωτογραφίζει καθηγητές ή συμμαθητές του χωρίς τη συγκατάθεσή τους, η ποινή του θα είναι τριήμερη αποβολή. Αν η βιντεοσκόπηση αφορά πιο ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα τρίτων προσώπων, τότε ο σύλλογος διδασκόντων υποχρεούται να εφαρμόσει το παιδαγωγικό μέτρο της αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος.
Ψηφιακές καταγγελίες
Ενα ακόμα σημαντικό «εργαλείο» για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας αποτελεί και η ψηφιακή πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr που αφορά τις καταγγελίες για περιστατικά εκφοβισμού και τέθηκε σε λειτουργία στα σχολεία τον περασμένο Απρίλιο. Μέσα σε δύο μήνες, τον Απρίλιο και τον Μάιο του περασμένου σχολικού έτους, στην πλατφόρμα καταγγέλθηκαν 326 περιπτώσεις βίας και εκφοβισμού. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, έχουν ήδη καταγραφεί 41 καταγγελίες για σωματικό και ψυχολογικό εκφοβισμό, 38 καταγγελίες για σωματικό εκφοβισμό, 30 καταγγελίες για ψυχολογικό εκφοβισμό, 22 καταγγελίες για σωματικό, ψυχολογικό και κοινωνικό εκφοβισμό και 21 για ψυχολογικό και κοινωνικό εκφοβισμό.
Παράλληλα, αυστηροποιούνται τα πειθαρχικά μέτρα και για άλλα παραπτώματα, καθώς ο διευθυντής του σχολείου μπορεί να αποφασίσει έως και τριήμερη αποβολή, από μία ημέρα που ίσχυε σήμερα. Επίσης, ο σύλλογος διδασκόντων μπορεί να αποφασίσει έως πενθήμερη αποβολή από τρεις ημέρες που είχε έως τώρα τη δυνατότητα, ενώ στην ευχέρειά του είναι και η αλλαγή τμήματος ή σχολικού περιβάλλοντος, καθώς και ο αποκλεισμός από δράσεις, πολιτιστικές ή αθλητικές εκδηλώσεις, εκπαιδευτικές εκδρομές και μετακινήσεις.
Οι απουσίες
Αλλαγές θα υπάρξουν και στο πλαίσιο των απουσιών. Επαρκής χαρακτηρίζεται η φοίτηση όταν οι απουσίες, κατά τη διάρκεια της διδακτικής χρονιάς, δεν ξεπερνούν τις 50 ή όταν δεν ξεπερνούν τις 114, από τις οποίες οι 64 είναι δικαιολογημένες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η καθυστερημένη προσέλευση στην αίθουσα θεωρείται απουσία.
Την ίδια στιγμή, όπως είχε γράψει η «R» την περασμένη Κυριακή, τον λογαριασμό για τυχόν βανδαλισμούς και φθορές εντός των σχολικών κτιρίων που προκαλεί ένας μαθητής θα τον πληρώνουν οι γονείς/κηδεμόνες του. Αφού πρώτα καθοριστεί το ποσό της δαπάνης αποκατάστασης, οι γονείς/κηδεμόνες οφείλουν να καλύψουν το κόστος. Σε περίπτωση που ο μαθητής είναι ήδη ενήλικος, τότε το κόστος αποκατάστασης των ζημιών θα επιβαρύνει εκείνον.
Πηγές του υπουργείου Παιδείας τονίζουν ότι η αυστηροποίηση των ποινών, σε συνδυασμό με την απαγόρευση της χρήσης των κινητών, αποτελεί μια δέσμη μέτρων που θα αποθαρρύνει τις παραβατικές συμπεριφορές των μαθητών.
«Το γεγονός πως τα παιδιά θα γνωρίζουν ότι θα τιμωρηθούν σε περίπτωση που δεν συμμορφώνονται με τους σχολικούς κανόνες ουσιαστικά θα λειτουργεί ως κίνητρο για να εφαρμόζουν τους κανονισμούς. Εκτιμούμε πως η απαγόρευση χρήσης του κινητού τηλεφώνου θα εξαλείψει το φαινόμενο βιντεοσκόπησης και δεν θα αναπαράγονται σκηνές βίας μεταξύ των μαθητών», δηλώνουν στην «R» πηγές του υπουργείου.
Αλλαγές
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες της «R», τις επόμενες ημέρες, στο πλαίσιο των αλλαγών για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού, το υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσει την έναρξη επιμορφωτικών σεμιναρίων για τους εκπαιδευτικούς, προκειμένου να λάβουν τα κατάλληλα εφόδια ώστε να γνωρίζουν πώς πρέπει να κινηθούν σε περίπτωση που βρεθούν αντιμέτωποι με ένα περιστατικό βίας.
«Η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών είναι απαραίτητη για την υλοποίηση του σχεδιασμού κατά της βίας», επισημαίνει στην «R» η Βασιλική Aρτινοπούλου, επικεφαλής της επιτροπής για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας ανηλίκων, καθηγήτρια Εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. «Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας κινούνται στη σωστή κατεύθυνση και εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο κατά της σχολικής βίας που αφορούν μια δέσμη δράσεων και πρωτοβουλιών, σε ένα βραχυπρόθεσμο (όπως αυτά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τη νέα σχολική χρονιά), μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο πλαίσιο. Ο ρόλος της επιτροπής είναι συμβουλευτικός και με το υπουργείο Παιδείας έχουμε άψογη συνεργασία για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού. Ωστόσο, η σε βάθος, συστηματική και διαρκής επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στο ζήτημα του σχολικού εκφοβισμού αποτελεί προϋπόθεση για την υλοποίηση οποιασδήποτε πρωτοβουλίας και χαίρομαι που το υπουργείο Παιδείας έχει ήδη ξεκινήσει τον σχεδιασμό αυτό», δηλώνει στην «R» η Β. Αρτινοπούλου.
Τον προβληματισμό του για την αποτελεσματικότητα των νέων μέτρων εκφράζει από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θεόδωρος Τσούχλος. «Σε ό,τι αφορά την αυστηροποίηση των ποινών, τα παιδιά, θεωρητικά, θα γίνουν πιο προσεκτικά και ενδεχομένως να σκεφτούν δύο και τρεις φορές πριν πέσουν σε κάποιο παράπτωμα. Αν ξέρουν ότι μπορούν πολύ πιο εύκολα να τιμωρηθούν με πενθήμερη αποβολή ή ακόμα και αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος θα αναθεωρήσουν τη συμπεριφορά τους. Ωστόσο, υπάρχει ένας προβληματισμός για το πώς θα λειτουργήσει αυτό το μέτρο. Το ζήτημα είναι να μην έχουμε ένα σχολείο που θα υπάρχει καταστολή και όχι πρόληψη. Στόχος θα πρέπει να είναι να μη φτάσουμε από το ένα άκρο στο άλλο, δηλαδή σε ένα σχολείο που δεν θα υπάρχει πρόληψη και θα υπάρχει μόνο τιμωρία», τονίζει ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ. Αναφερόμενος στο θέμα της απαγόρευσης των κινητών ο Θ. Τσούχλος σημειώνει ότι το σημαντικό είναι να πειστούν τα παιδιά να μη χρησιμοποιούν τα κινητά τους όταν κάνουν μάθημα και όχι να φοβούνται να μην τα χρησιμοποιούν.
Αιματηρά περιστατικά
Την ώρα που ο χρόνος μετρά αντίστροφα για το άνοιγμα των σχολείων, τα περιστατικά βίας ανηλίκων ολοένα και πληθαίνουν. Ωστόσο, δεν είναι μόνο ο αυξανόμενος αριθμός των περιστατικών που προβληματίζουν αλλά και η βιαιότητα των επεισοδίων. Την περασμένη σχολική χρονιά είχε προκαλέσει σοκ το αιματηρό περιστατικό σε σχολείο της Κυψέλης, όταν ένας 19χρονος εισέβαλε κρατώντας ένα σφυρί και ένα μαχαίρι και τραυμάτισε έναν μαθητή με καταγωγή από τη Νιγηρία και τον διευθυντή του σχολείου. Αίσθηση είχε προκαλέσει τον περασμένο Απρίλιο το βίντεο που είχε δει το φως της δημοσιότητας από τον άγριο καβγά δύο μαθητριών, οι οποίες ήρθαν στα χέρια στην αυλή του σχολείου στα Χανιά για ασήμαντη αφορμή. Στο βίντεο που δημοσιεύθηκε φαίνονταν οι δύο μαθήτριες που εμπλέκονται στο επεισόδιο να χτυπούν βάναυσα η μία την άλλη. Τον περασμένο Φεβρουάριο, στο Περιστέρι, ένας έφηβος δέχθηκε επίθεση με κλοτσιές και γροθιές ακριβώς έξω από το σχολείο του από μια ομάδα 14 ανηλίκων, με συνέπεια να μεταφερθεί με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας. Παράλληλα, πριν από λίγες ημέρες και συγκεκριμένα τα ξημερώματα της 27ης Αυγούστου, άγνωστοι μπήκαν στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Αργυρούπολης και προκάλεσαν σημαντικές ζημιές στο εσωτερικό του σχολείου. Η εικόνα στο σχολικό κτίριο μετά το συμβάν ήταν αποκαρδιωτική, με σπασμένα τζάμια, ξηλωμένες πόρτες και βρύσες, καθώς και συνθήματα με προσβλητικό περιεχόμενο γραμμένα στους τοίχους.
Κυριάκος Πιερρακάκης στην «R»: «Να προστατεύσουμε κάθε παιδί»
Εθνική προσπάθεια που στόχο έχει την προστασία όλων των μελών της σχολικής κοινότητας, χαρακτηρίζει τα νέα μέτρα πρόληψης και καταπολέμησης του σχολικού εκφοβισμού ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης. Μιλώντας στην «R», επεσήμανε ότι οι έρευνες έχουν δείξει πως η χρήση του κινητού τηλεφώνου συμβάλλει στην έξαρση των κρουσμάτων βίας στα σχολεία. «Η ενδοσχολική βία και ο εκφοβισμός είναι από τα πιο κρίσιμα ζητήματα που καλείται να επιλύσει κάθε χώρα στο πεδίο της εκπαίδευσης. Για τον λόγο αυτόν, η νέα σχολική χρονιά βρίσκει τη στρατηγική μας για την αντιμετώπιση του bullying σε πλήρη ανάπτυξη. Οι δράσεις του ενεργού πολίτη πολλαπλασιάζονται από το νηπιαγωγείο μέχρι και το λύκειο. Τόσο μέσα από τα εργαστήρια δεξιοτήτων όσο και από το σύνολο των μαθημάτων, από φέτος οι μαθήτριες και οι μαθητές θα λαμβάνουν μια σειρά από ερεθίσματα για τη διαμόρφωση σχολικής κουλτούρας σεβασμού, αποδοχής, αλληλεγγύης και ενσυναίσθησης. Περαιτέρω, τίθεται σε εφαρμογή ο νέος κανονισμός λειτουργίας των σχολείων, ώστε όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας να γνωρίζουν εκ των προτέρων και με σαφήνεια τους κανόνες που ισχύουν, αλλά και τις συνέπειες της μη τήρησής τους. Σε αυτό το πλαίσιο, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στη χρήση κινητών τηλεφώνων, καθώς όλες οι έρευνες συγκλίνουν στο ότι έχουν συμβάλει στην έξαρση του φαινομένου. Επιπλέον, πολύτιμο εργαλείο στην προσπάθειά μας αποτελεί η πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr, η οποία, κατά τους πρώτους μήνες λειτουργίας της, έλαβε περισσότερες από 300 καταγγελίες. Μάλιστα, μέσα από τα σεμινάρια σε συμβούλους εκπαίδευσης, διευθυντές σχολείων και εκπαιδευτικούς που βρίσκονται σε εξέλιξη, οι εκπαιδευτικοί μας αποκτούν πλέον και τα εργαλεία, αλλά και τη γνώση για την αντιμετώπιση και την πρόληψη τέτοιων περιστατικών στο σχολικό περιβάλλον. Τα παραπάνω αποτελούν μερικές μόνο από τις πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει. Ο στόχος μας είναι αδιαπραγμάτευτος: να προστατεύσουμε κάθε παιδί. Και, για να τον πετύχουμε, θα πάρουμε κάθε αναγκαίο μέτρο, γιατί σε αυτή την εθνική προσπάθεια όλοι -μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς, πολιτικό σύστημα, κοινωνία- μπορούμε και πρέπει να είμαστε μαζί».
Δείτε το δημοσίευμα της Realnews
Δείτε το δημοσίευμα της Realnews