Πώς θα ανοίξουν σχολεία και Πανεπιστήμια – Πιο κοντά οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί για τους εκπαιδευτικούς

Των Γιώργου Σιαδήμα και Αιμιλίας Σταθάκου

Πιο κοντά έρχονται οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί για δασκάλους και καθηγητές, καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν τα σχολεία τον Σεπτέμβριο και να επιστρέψουν οι μαθητές σε διά ζώσης εκπαίδευση. Ήδη στο πρωθυπουργικό γραφείο και στο υπουργείο Παιδείας εξετάζουν όλα τα σενάρια για την ασφαλή επιστροφή των μαθητών και των φοιτητών στα θρανία και στα αμφιθέατρα αντίστοιχα. Βέβαια, αυτή τη φορά η κυβέρνηση έχει ένα σημαντικό όπλο απέναντι στον κορονοϊό και στη μετάλλαξη «Δέλτα», που δεν είναι άλλο από το εμβόλιο.

Βέβαια, αυτή τη φορά η κυβέρνηση έχει ένα σημαντικό όπλο απέναντι στον κορονοϊό και στη μετάλλαξη «Δέλτα», που δεν είναι άλλο από το εμβόλιο. Οπότε είναι εντελώς διαφορετικά τα δεδομένα σε σχέση με τις προηγούμενες σχολικές χρονιές, κατά τις οποίες τα σχολεία έκλεισαν και τα μαθήματα πραγματοποιήθηκαν μέσω τηλεκπαίδευσης. Κομβικό ρόλο σε όλο αυτό τον σχεδιασμό έχουν και οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί. Γι’ αυτό δεν είναι τυχαίο ότι πάνω στο τραπέζι έχει πέσει η πρόταση να αποτελέσουν την επόμενη επαγγελματική ομάδα που θα αφορά ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν με ασφάλεια στις σχολικές αίθουσες. Δεν πρέπει να περνά απαρατήρητο πως, μέσα στην εβδομάδα, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως τόνισε πως «είναι απαραίτητο, για το καλό των παιδιών μας, να επιστρέψουμε σε διά ζώσης εκπαίδευση. Για να το κάνουμε αυτό, έχουμε ένα πολύ μεγάλο όπλο: το εμβόλιο. Ενα πολύ σημαντικό όπλο για εκπαιδευτικούς, για φοιτητές και για μαθητές». Πώς, όμως, θα επιστρέψουν οι μαθητές στις αίθουσες; Ηδη στην κυβέρνηση εξετάζουν μια σειρά από προτάσεις για να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία. Συγκεκριμένα:

– Προωθείται ο υποχρεωτικός εμβολιασμός όλων των εκπαιδευτικών, δασκάλων και καθηγητών. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οι αποφάσεις θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες, αφού στις αρχές Σεπτεμβρίου ανοίγουν τα σχολεία. Αυτό σημαίνει πως, στην περίπτωση που επιλεγεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, το πολύ έως τα μέσα Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί, τουλάχιστον με την πρώτη δόση, οι εκπαιδευτικοί. Να σημειωθεί, πάντως, πως έως σήμερα έχει εμβολιαστεί περίπου το 73% των εκπαιδευτικών, δηλαδή τρεις στους τέσσερις.

– Έχει ήδη ξεκινήσει ο εμβολιασμός των εφήβων 15-17 ετών, κάτι που σημαίνει ότι ένα ποσοστό μαθητών του λυκείου θα είναι ήδη εμβολιασμένο τον Σεπτέμβριο που θα ανοίξουν τα σχολεία.

– Παράλληλα, μέχρι τα τέλη Αυγούστου μπορεί να ξεκινήσει ο εμβολιασμός και για τα παιδιά ηλικίας 12-15 ετών, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη των γονέων τους και φυσικά των παιδιάτρων τους. Σε μια τέτοια περίπτωση, ακόμα και μαθητές των γυμνασίων θα είναι εμβολιασμένοι.

– Όσοι μαθητές δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων δεν θα έχουν εμβολιαστεί, θα είναι υποχρεωμένοι κάθε εβδομάδα να κάνουν self test. Εξάλλου τα τεστ έχουν συμβάλει στην απομόνωση ασυμπτωματικών μαθητών και εκπαιδευτικών.

– Την ίδια ώρα, όμως, η επιτροπή των ειδικών μπορεί να αλλάξει και τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Για παράδειγμα, σε περίπτωση που βρεθεί ένας μαθητής θετικός να μην απαιτείται να κλείσει όλο το τμήμα, όπως συνέβαινε έως τον Ιούνιο, αλλά να απομονώνεται ο μαθητής που έχει κολλήσει, ενώ παράλληλα να κάνουν self test οι συμμαθητές του και οι εκπαιδευτικοί. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ο μαθητής που είναι θετικός θα ακολουθεί τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και το υπόλοιπο τμήμα θα συνεχίζει κανονικά τη διά ζώσης εκπαίδευση. – Φυσικά, οι μαθητές, όπως και οι εκπαιδευτικοί, θα είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκες στις αίθουσες κατά τη διάρκεια του μαθήματος. Όλες οι αποφάσεις για τη λειτουργία των σχολείων αναμένεται να «κλειδώσουν» τις επόμενες ημέρες, με το βάρος, σε πρώτη φάση, να πέφτει στους εκπαιδευτικούς και στο εάν θα αποτελέσουν την επόμενη ομάδα του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Ωστόσο, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, μπορεί να υπάρξουν και αναπροσαρμογές στον σχεδιασμό.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ