Πώς δρούσε το μεγάλο κύκλωμα με τις ψευδείς συνταγογραφήσεις – Το “κόλπο” με τους ΑΜΚΑ

Ένα τεράστιο κύκλωμα, στο οποίο εμπλέκονται δεκάδες γιατροί και φαρμακοποιοί, οι οποίοι προχωρούσαν σε παράνομες συνταγογραφήσεις, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη εις βάρος του δημοσίου, έπεσε στα δίχτυα της αστυνομίας.

Έπειτα από συντονισμένες αστυνομικές επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε πολλές περιοχές της χώρας, όπως στη Θεσσαλονίκη, την Αττική, την Αιτωλοακαρνανία, την Ημαθία, την Αχαΐα και τη Μεσσηνία, έγιναν 13 συλλήψεις. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και το ηγετικό στέλεχος του κυκλώματος. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ο πρόεδρος, ο διευθυντής πωλήσεων και 10 ιατρικοί επισκέπτες φαρμακευτικής εταιρείας. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη 173 άτομα, ανάμεσά τους 49 γιατροί δημόσιων δομών και 64 ιδιώτες, φαρμακοποιοί και ιατρικοί επισκέπτες.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, το κύκλωμα είχε αναπτύξει ένα δίκτυο με γιατρούς και φαρμακοποιούς που συνταγογραφούσαν παράνομα συγκεκριμένα σκευάσματα με αντάλλαγμα χρηματικά ποσά. Η εταιρεία με αυτόν τον τρόπο αποκόμιζε κέρδος από τις πωλήσεις των σκευασμάτων, οι φαρμακοποιοί από την εκτέλεση των συνταγών στα φαρμακεία τους και ο ΕΟΠΥ ζημιωνόταν με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Οι συνταγογραφήσεις γίνονταν σε ΑΜΚΑ εν αγνοία των κατόχων τους, ενώ αναζητούσαν κατόχους που είχαν ΑΜΚΑ με μηδενική συμμετοχή κατά την προμήθεια φαρμάκων προκειμένου να αυξάνουν με αυτόν τον τρόπο το περιθώριο κέρδους τους. Ενδεικτικοί είναι και οι διάλογοι που καταγράφηκαν από τους “κοριούς” και φανερώνουν την κυνικότητα με την οποία μιλούσαν τα μέλη του κυκλώματος. Το ύψος της απάτης φέρεται να ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες στον εισαγγελέα και ζήτησαν προθεσμία να απολογηθούν την Τετάρτη.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ