«Πόλεμος» των οδηγών ταξί με την Uber σε Κέρκυρα και Ρόδο

Μετά την Ρόδο και οι οδηγοί ταξί στην Κέρκυρα ετοιμάζονται για «μάχη» λόγω της έναρξης παροχής υπηρεσιών από την Uber στο νησί. Στην περίπτωση της Κέρκυρας, όμως, δεν υπάρχουν ταξί που να έχουν σύμβαση με την πλατφόρμα, αλλά ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα με οδηγό.

Uber: H ανακοίνωση της εταιρείας για τις καταστροφές που προκλήθηκαν σε αυτοκίνητά της στη Ρόδο

Ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Ενοικιαζόμενων Οχημάτων με οδηγό αντιδρά στο γεγονός. Ο πρόεδρος του συλλόγου, Μαρίνος Μικάλεφ, μίλησε στην ΕΡΤ Κέρκυρας και έκανε λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό αναφερόμενος στην λειτουργία της Uber , διότι η μέθοδος με την οποία λειτουργεί θα παραβιάσει την ελληνική νομοθεσία. Δηλαδή, τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα με οδηγό έχουν ως βασική προϋπόθεση (νόμος 4530 στο άρθρο 21) την  έναρξη του δρομολογίου από την έδρα της κάθε εταιρείας και επιστροφή στην έδρα τους.

Αντίθετα, η Uber έχει ως χαρακτηριστικό της να παίρνει πελάτες από οποιοδήποτε σημείο, καθώς η εφαρμογή που διαθέτει για τα κινητά τηλέφωνα δείχνει στον πελάτη το πλησιέστερο ενοικιαζόμενο όχημα. Σύμφωνα με τον κο Μικάλεφ αυτή η ρύθμιση δεν μπήκε στο νόμο τυχαία. Ήθελε προφανώς να αποτρέψει εταιρείες που προσφέρουν ανάλογες υπηρεσία, όπως η Uber.

Ρόδος: Έσπασαν αυτοκίνητα της Uber – Στα άκρα η κόντρα με τους οδηγούς ταξί – ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, «τα δικά μας μέλη είναι υποχρεωμένα να εφαρμόζουν το νόμο το ίδιο πρέπει να κάνουν όλοι». Καταλήγοντας δε, σημειώνει, ότι όποιο όχημα δηλώσει ότι θα συνεργαστεί με την Uber να γνωρίζει ότι θα δώσει την αποκλειστικότητα στην πλατφόρμα αυτή και δεν θα επιτρέπεται, παράλληλα, να έχει και δικές του δουλειές.

Έτοιμοι για «πόλεμο» οι οδηγοί ταξί της Κέρκυρας

Οι ιδιοκτήτες και οδηγοί ταξί στην Κέρκυρα δηλώνουν έτοιμοι για «πόλεμο» μετά την ανακοίνωση της Uber με την οποία ενημερώνει ότι θα προσφέρει τις υπηρεσίες της στην Κέρκυρα.

Στην ΕΡΤ Κέρκυρας μίλησαν σήμερα οι πρόεδροι των δύο σωματείων ταξί, ο Θόδωρος Γελάτσουρας (πρόεδρος του σωματείου «Ο ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ») και ο Σπύρος Γουρδούκης (πρόεδρος του σωματείου «ΑΓΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ»). Και τα δύο σωματεία ενωμένα κάνουν αυτές τις μέρες σειρά συναντήσεων με τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών και τους υποψήφιους βουλευτές. Με μία φωνή αυτό που ζητούν είναι να ανακληθεί η άδεια διαμεσολάβησης της πλατφόρμας Uber. Σε αντίθετη περίπτωση αυτό που λένε χαρακτηριστικά είναι ότι η «Η Κέρκυρα θα γίνει Συρία» και ας είμαστε σε προεκλογική περίοδο.

Βασικό τους επιχείρημα είναι η επίκληση του νόμου 4530 στο άρθρο 21, με βάση το οποίο «ευκαιριακή μίσθωση μπορούν να κάνουν μόνο τα ταξί». Όπως εξηγούν, αν ένα αυτοκίνητο μεταφέρει ένα πελάτη στον Κάβο στην επιστροφή μπορεί να κάνει κι άλλη κούρσα μόνο αν είναι ταξί. Όλα τα αυτοκίνητα που διαθέτουν άλλου τύπου άδεια είναι υποχρεωμένα να επιστρέψουν στη βάση τους και από εκεί να κάνουν την επόμενη προγραμματισμένη εργασία.

Ρόδος

Έκρυθμη η κατάσταση στη Ρόδο

Στη Ρόδο η κατάσταση είναι έκρυθμη, μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν στην έδρα της Uber, το απόγευμα της Πέμπτης (27/4). Όπως μεταδίδουν τα τοπικά ΜΜΕ, οδηγοί και ιδιοκτήτες ταξί προκάλεσαν σοβαρές υλικές ζημιές σε οχήματα της εταιρείας. Όπως εκτιμάται, από τον κλάδο των ταξί ζουν περισσότερες από 700 οικογένειες στη Ρόδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Δημοκρατικής» ένας οδηγός στην περιοχή του Ροδινιού καταγγέλθηκε ότι προέβη σε άσεμνη χειρονομία κατά οδηγών ταξί και ότι παραβίασε τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας. Στη συνέχεια, συνελήφθη και οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα για τα περαιτέρω.

Xθες, άλλοι δύο οδηγοί της πολυεθνικής εταιρείας οδηγήθηκαν στην αστυνομία, καθώς καταγγέλθηκαν ότι χρέωναν χαμηλότερα κόμιστρα από τα προβλεπόμενα. Συγκεκριμένα, φέρονται να χρέωναν 20 ευρώ για την διαδρομή από την Καλλιθέα στο αεροδρόμιο της Ρόδου, ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνδέσμου ιδιοκτητών ταξί Ρόδου, Θεοδόση Καστανίδη, το ύψος του ελάχιστου προβλεπόμενου/νόμιμου κόμιστρου της Uber ανέρχεται στα 36 ευρώ.

Τα μέλη του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ταξί Ρόδου δηλώνουν αποφασισμένα να συνεχίσουν τον αγώνα για να αποτρέψουν την παραμονή της Uber στη Ρόδο, η οποία, όπως σημειώνουν, θα αυξήσει κατακόρυφα τον αθέμιτο ανταγωνισμό σε έναν προορισμό, όπου το μεταφορικό έργο έχει έντονα χαρακτηριστικά εποχικότητας.

«Πράγματι τα πράγματα είναι τεταμένα. Όλοι οι συνάδελφοι είναι θορυβημένοι από την αιφνιδιαστική και μη αναμενόμενη δραστηριοποίηση της Uber στη Ρόδο, σε ένα νησί που ζει από τον τουρισμό και όπου ο κλάδος μας δραστηριοποιείται κατά κύριο λόγο τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ το χειμώνα υπολειτουργούμε. Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να δικαιωθούμε», είπε ο κ. Καστανίδης.

Σημειώνεται ότι  η υπηρεσία Uber Taxi είναι διαθέσιμη στη Ρόδο και στην Κέρκυρα από την 25η Απριλίου ακολουθώντας την παρουσία της υπηρεσίας στην Σαντορίνη από το 2021, στην Μύκονο από το 2022, στην Θεσσαλονίκη από το 2021 και στην Αθήνα από το 2014. Μέσω της εφαρμογής Uber, οι πολίτες και οι τουρίστες έχουν πλέον μια επιπλέον επιλογή μετακίνησης.

Παρόλα αυτά, οι εντάσεις αναμένεται να συνεχιστούν, καθώς οι επαγγελματίες αυτοκινητιστές είναι αποφασισμένοι να προβούν σε κινητοποιήσεις για να προασπίσουν τα συμφέροντα του κλάδου τους.

Ρόδος

Στο «μικροσκόπιο» εισαγγελίας και αστυνομίας τα επεισόδια στη Ρόδο

Όπως μεταδίδει η «Ροδιακή», οι ζημιές που προκλήθηκαν σε περισσότερα από 30 αυτοκίνητα της Uber στη Ρόδο, έχουν μπει στο «μικροσκόπιο» της εισαγγελίας Ρόδου και των αστυνομικών αρχών.

Περισσότερα από 30 άτομα, σε έξαλλη κατάσταση, πραγματοποίησαν έφοδο στα γραφεία της εταιρείας που βρίσκονται στην οδό Ηλία Βενέζη όπου και προχώρησαν σε πρωτοφανείς βανδαλισμούς. Ενδεικτικό της σοβαρότητας των επεισοδίων είναι το γεγονός ότι αναποδογύρισαν δύο αυτοκίνητα και προκλήθηκαν βανδαλισμοί σε δεκάδες άλλα τα οποία ανήκουν στην εταιρεία.

Η υπόθεση που πήρε πανελλήνιες διαστάσεις, αναμένεται να έχει ραγδαίες εξελίξεις μέσα στις επόμενες μέρες, καθώς οι επιτελείς της εταιρείας σε κεντρικό επίπεδο, έχουν επιστρατεύει έγκριτους νομικούς σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ η γενική διευθύντρια της εταιρείας έχει ζητήσει με ανακοίνωσή της τον εντοπισμό των δραστών και την άμεση παραπομπή τους στη δικαιοσύνη.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα τα συγκεκριμένα περιστατικά βίας στη Ρόδο. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την άσκηση βίας και υπό οποιαδήποτε συνθήκη δεν θα πρέπει να υπάρχει ανοχή σε απειλές. Θα συνεργαστούμε με τις αρμόδιες Αρχές με όποιο τρόπο μπορούμε ώστε να συνδράμουμε στον εντοπισμό των δραστών της επίθεσης.

Θα στηρίξουμε τον τοπικό συνεργάτη μας, ώστε να προβεί σε οποιαδήποτε νομική ενέργεια εναντίον των υπευθύνων των επιθέσεων. Παραμένουμε πιστοί στη δέσμευσή μας να στηρίζουμε, μέσω της συνεργασίας μας μαζί τους, τους οδηγούς ταξί στην Ελλάδα, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που προσφέρει ο εγχώριος και διεθνής τουρισμός», δήλωσε η Σαρίτα Βαρούχ, γενική διευθύντρια της Uber Greece.

Η διαμαρτυρία – ανακοίνωση κοινοποιήθηκε, δε, και στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ρόδος

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η υπόθεση έχει ανατεθεί σε έμπειρους αστυνομικούς της Ρόδου, οι οποίοι ήδη από χθες, έχουν ξεκινήσει και συγκεντρώνουν υλικό και στοιχεία μέσα από κάμερες που υπάρχουν στην περιοχή, ενώ αναζητούν βίντεο, όπου ενδεχομένως καταγράφεται το σπάσιμο των αυτοκινήτων της Uber.

Τα σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής μέρας στη Ρόδο, από οδηγούς και ιδιοκτήτες ταξί στο νησί μας, οι οποίοι αντιδρούν στην εγκατάσταση και λειτουργία ιδιωτικής εταιρείας μεταφορών (Uber).

Οι ζημιές στα οχήματα ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ, γεγονός για το οποίο οι εκπρόσωποι της εταιρeίας έχουν ενημερώσει ήδη αστυνομία και εισαγγελέα, ζητώντας να εντοπιστούν οι υπαίτιοι και σε βάρος τους να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη από τις διατάξεις του νόμου διαδικασία.

Κάτοικοι της περιοχής που μίλησαν στη «Ρoδιακή» επισήμαναν ότι όλα έγιναν μέσα σε ελάχιστα λεπτά, από εξοργισμένους ταξιτζήδες που έσπαγαν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους, ακόμα και δύο αυτοκίνητα ιδιωτών κι ένα μοτοποδήλατο που ήταν σταθμευμένα στο χώρο.

Νωρίτερα, είχαν προηγηθεί και άλλα επεισόδια μεταξύ ιδιοκτητών ταξί και οδηγών της εταιρeίας Uber εντός κι εκτός της πόλεως Ρόδου. Μάλιστα, έγιναν τρεις προσαγωγές στο αστυνομικό τμήμα Ρόδου.

Το γεγονός της προσαγωγής δύο ατόμων από τις τάξεις των ιδιοκτητών ταξί Ρόδου, προκάλεσε την ακόμα εντονότερη αντίδρασή τους και λίγο μετά τη μία το μεσημέρι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το αστυνομικό τμήμα, στο οποίο βρίσκονταν οι συνάδελφοί τους. Ακολούθησε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, με στάση εργασίας των ταξί.

Αργά τα απόγευμα και ενόψει της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου της Ρόδου, δεκάδες ιδιοκτήτες ταξί «τράβηξαν χειρόφρενο» στην πλατεία Δημαρχείου και ξεκίνησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα σκαλιά του Δημαρχιακού Μεγάρου, ζητώντας την άμεση παρέμβαση των τοπικών πολιτικών μας εκπροσώπων για να μην επιτραπεί στη Ρόδο η λειτουργία της εταιρείας Uber.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ