Πόλεμος μεξικανικών καρτέλ στην Ελλάδα – Αποκαλυπτικά τα νέα στοιχεία για τη δράση τους

Μήλον της Έριδος αποτελούν τα ελληνικά λιμάνια για τα μεξικανικά καρτέλ, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΕΛ.ΑΣ., βάσει των οποίων τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα εξελίσσεται ένας σιωπηρός πόλεμος μεταξύ δύο εγκληματικών οργανώσεων από τη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Του ΘΕΟΔΟΣΗ ΠΑΝΟΥ – ΠΗΓΗ: Realnews

Αυτό που θέλουν τα δύο καρτέλ είναι να μετατρέψουν τη χώρα μας σε πύλη εισόδου ναρκωτικών για ολόκληρη την Ευρώπη. Το θέμα αποκάλυψαν πράκτορες της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών των ΗΠΑ (DEA) σε συνάντηση που είχαν με Έλληνες αξιωματικούς, στο περιθώριο διεθνούς συνεδρίου που διεξήχθη με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τμήματα Δίωξης Ναρκωτικών της Αμερικής και της Ευρώπης.

Στην έκθεση που παρουσίασε η DEA σε σχέση με τη διακίνηση κοκαΐνης στην Ευρώπη τα ελληνικά λιμάνια βρίσκονται ψηλά στη λίστα, καθώς φαίνεται πως οι Μεξικανοί βαρόνοι, που διακινούν το 60% της κοκαΐνης σε ολόκληρο τον κόσμο, μάχονται για το ποιος θα ελέγχει τα κοντέινερ που έρχονται σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη με νόμιμο φορτίο και κρυμμένη κοκαΐνη. Πρόκειται για τα δύο μεγάλα καρτέλ του Μεξικού, της Σιναλόα και της Χουαρέζ, που φαίνεται πως έχουν προχωρήσει και σε δολοφονίες στην Ελλάδα στο πλαίσιο της μεταξύ τους διαμάχης. Το 2020, άγνωστοι δολοφόνησαν τον Βέλγο μαφιόζο Κριστόφ Βάγκεμαν, ο οποίος θεωρείται ότι ήταν ο πρώτος που άνοιξε πόρτα της Ευρώπης στα μεξικανικά καρτέλ. Ο Βάγκεμαν δολοφονήθηκε έξω από το σπίτι όπου διέμενε στην Βούλα, με τις νέες πληροφορίες να αναφέρουν ότι η εντολή για την εκτέλεσή του δόθηκε από το καρτέλ της Χουαρέζ.

Οι συλλήψεις

Ωστόσο, η προσπάθεια των Μεξικανών να επεκταθούν στην Ελλάδα φαίνεται πως ξεκινά το 2014, όταν αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών συνέλαβαν σε καφετέρια τρία άτομα, ελληνικής, μεξικανικής και κολομβιανής υπηκοότητας. Τότε, οι αστυνομικοί της Δίωξης κατέσχεσαν 230 κιλά καθαρής κοκαΐνης, που είχαν φτάσει στην Ελλάδα μέσα σε κοντέινερ με μπανάνες και μάνγκο, ενώ έκπληκτοι διαπίστωσαν πως ο Μεξικανός συλληφθείς ήταν ο Ρικάρντο Γκονζάλες, ο μικρός αδελφός του Κολίμα, αρχηγού του μεξικανικού καρτέλ που είχε στενή συνεργασία με το καρτέλ της Σιναλόα.

Εννέα χρόνια μετά, ο Γκονζάλες παραμένει στις ελληνικές φυλακές, εκτίοντας ποινή ισόβιας κάθειρξης. Μπορεί η σύλληψή του να σήμανε μια προσωρινή παύση στις εισαγωγές κοκαΐνης στην Ελλάδα εκείνη την περίοδο, καθώς το καρτέλ του Κολίμα έπρεπε να αναδιοργανωθεί, πλην όμως εμφανίστηκαν και νέες οργανώσεις που συνεχίζουν να προσεγγίζουν την ευρωπαϊκή αγορά μέσω της χώρας μας.

Πρόκειται για το καρτέλ της Χαλίσκο, μιας πόλης που έχει παραδοθεί στο έλεος των βαρόνων των ναρκωτικών εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες. Το νέο καρτέλ άμεσα μπήκε κάτω από τη «σκέπη» του καρτέλ της Σιναλόα και σύντομα ανέλαβε ως τομέα ευθύνης την Ελλάδα, αλλά και ορισμένες χώρες της Ασίας. Η εξέλιξη του καρτέλ της Χαλίσκο είναι τόσο ραγδαία, που ο υπουργός Εσωτερικών του Μεξικού, πριν από περίπου έναν χρόνο, είχε χρησιμοποιήσει την εξής έκφραση για να χαρακτηρίσει τη δραστηριότητά του: «Εξαπλώνεται τόσο γρήγορα, όσο η βουβωνική πανώλη τον Μεσαίωνα».

Ειδικοί χημικοί

Σύμφωνα με πληροφορίες, το συγκεκριμένο καρτέλ κρύβει εκατοντάδες κιλά κοκαΐνης σε κοντέινερ με φρούτα και οργανώνει την αποστολή τους σε ελληνικά λιμάνια. Μάλιστα, πηγές από την DEA αναφέρουν πως το καρτέλ της Χαλίσκο φέρεται να έχει στείλει στη χώρα μας χημικούς, οι οποίοι είναι ειδικοί στο να διαχωρίζουν την κοκαΐνη από αντικείμενα που είναι εμποτισμένα από το ναρκωτικό. Αυτή η μεξικανική εγκληματική οργάνωση φέρεται πως βρίσκεται πίσω από το φορτίο-μαμούθ με τα 300 κιλά κοκαΐνης που είχε εντοπιστεί σε κοντέινερ με μπανάνες στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης τον Ιούνιο του 2022. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, τα στοιχεία που δόθηκαν στην ΕΛ.ΑΣ. από την DEA περιλαμβάνουν και δεδομένα για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η χημική επεξεργασία της κοκαΐνης, ώστε αυτή να κρύβεται σε διάφορα τρόφιμα και αντικείμενα. Παράλληλα, οι Έλληνες αστυνομικοί πλέον βρίσκονται σε επαγρύπνηση για το ενδεχόμενο αιματηρών επιθέσεων μεταξύ των συνεργατών των δύο καρτέλ που φέρονται να βρίσκονται στη χώρα μας.

Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα της Realnews

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ