ΦΩΤΟ-Σώοι οι Σύροι μετανάστες

ΦΩΤΟ-Σώοι οι Σύροι μετανάστες

Αναζητώντας μια καλύτερη ξεκίνησε για την Ιταλία από τη Δυτική Πελοπόννησο, 38 Σύροι μετανάστες, οι οποίοι εντοπίσθηκαν χθες τα ξημερώματα από πλωτό ιδιωτικό αλιευτικό σκάφος του Κατακόλου, στα ανοικτά της θαλάσσιας περιοχής του Αγίου Ηλία.

Οι μετανάστες κινδύνευαν να πνιγούν καθώς  το δέκα μέτρων σκάφος που τους μετέφερε, βούλιαζε. Ανάμεσά τους δύο γυναίκες, που μαζί με τους υπόλοιπους κολυμπούσαν απεγνωσμένα στα παγωμένα νερά προσπαθώντας  να φτάσουν στην ακτή.

Το αλιευτικό σκάφος «Μέγας Αλέξανδρος» στις 4 τα ξημερώματα, έστειλε «σήμα» κινδύνου προς το Λιμεναρχείο του Κατακόλου, ενημερώνοντας για τον εντοπισμό ατόμων στη θάλασσα.

Άμεσα κινητοποιήθηκαν οι δυνάμεις του Λιμεναρχείου Κατακόλου κι απέστειλαν διασωστικό σκάφος για να περισυλλέξει τους άτυχους μετανάστες.

Αρχικά  το πλήρωμα του αλιευτικού σκάφους «Μέγας Αλέξανδρος» περισυνέλεξε τους μετανάστες με κινδύνευαν από το κρύο και  αργότερα επιβιβάσθηκαν στο διασωστικό σκάφος του Λιμεναρχείου που τους μετέφερε στη στεριά.

Βούλιαξε το σκάφος

Όπως ανέφεραν πηγές του Λιμεναρχείου Κατακόλου, οι μετανάστες είχαν ξεκινήσει το ταξίδι τους από σημείο της Δυτικής Πελοποννήσου, με προορισμό την Ιταλία. Κοντά στην θαλάσσια περιοχή του Αγίου Ηλία, για άγνωστη αιτία, το σκάφος που τους μετέφερε βούλιαξε.

Οι 38 μετανάστες εκ των οποίων 34 Σύριοι πρόσφυγες, ήταν φανερά ταλαιπωρημένοι, με βρεγμένα τα ρούχα τους αλλά όπως διαπιστώθηκε ήταν καλά στην υγεία τους, χωρίς κάποιος να κινδυνεύει. Όπως διαπιστώθηκε όλοι διέθεταν το απαραίτητο υπηρεσιακό σημείωμα βάσει του οποίου, μπορεί όποιος προέρχεται από εμπόλεμη ζώνη να διαμείνει στη χώρα έως και έξι μήνες.

Έως και 3 χιλ. ευρώ το «κεφάλι»

Από την προανάκριση προέκυψε, σύμφωνα με πηγές, πως οι μετανάστες, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή, αποφάσισαν να «φύγουν» για την Ιταλία, ναυλώνοντας το συγκεκριμένο σκάφος ενώ ο καθένας είχε δαπανήσει υπέρογκα ποσά για να φτάσει στη γείτονα χώρα, πληρώνοντας από 2 χιλ. ευρώ έως και 3 χιλ. ευρώ για τη μεταφορά τους. Όλοι, προσπάθησαν να «φύγουν» μακριά από την Ελλάδα, για να μην χρειασθεί να επιστρέψουν και πάλι πίσω στη χώρα τους.

Αναζητείται ο καπετάνιος

Όπως διασπιστώθηκε από την έρευνα των Λιμενικών Αρχών, ο καπετάνιος του πλοίου κατάφερε να διαφύγει, μόλις αντιλήφθηκε πως το πλοίο βυθίζεται, αφήνοντας μόνους τους 38 μετανάστες στ’ ανοικτά του Ιονίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πιθανόν να έχει κολυμπήσει έως τις ακτές της Ηλείας, χωρίς ωστόσο να έχει διακριβωθεί σε ποιο σημείο κατάφερε να βγει στη στεριά αν και οι αρχές εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα.

Οι μετανάστες πέρασαν την χθεσινή νύχτα στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Λιμεναρχείου.

Πηγή: Patrisnews.com

 

Διαβάστε επίσης

Χειροπέδες σε 26χρονο διακινητή μεταναστών

Προσπάθησαν να φύγουν από τη χώρα με… κρουαζιερόπλοιο

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ