Πέθανε ο Στέλιος Μπέλλος – Μεγάλη απώλεια για το δημοτικό τραγούδι

Πέθανε τα ξημερώματα της Δευτέρας (2/1/23) ο Ηπειρώτης τραγουδιστής και καθηγητής δημοτικών τραγουδιών Στέλιος Μπέλλος.  Η νεκρώσιμος ακολουθία θα τελεστεί την Τετάρτη στην Ιερά Μονή Παναγιάς Παραμυθιώτισας.

Ο Στέλιος Μπέλλος, υπήρξε καθηγητής φιλόλογος, Λυκειάρχης, ερμηνευτής και μελετητής του παραδοσιακού δημοτικού τραγουδιού, με καταγωγή από τη Σέλλιανη, Παραμυθιάς. Παράλληλα με τις σπουδές του στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστήμιου Αθηνών, μελέτησε συστηματικά και την ελληνική παραδοσιακή μουσική κοντά στον λαογράφο Γεώργιο Μέγα και τον λαϊκό μουσικό Τάσο Χαλκιά.

Την περίοδο 1958-1959, η γνωριμία του με τον Ελβετό λαογράφο Samuel Baud-Bovy είχε ως αποτέλεσμα την ηχογράφηση πολλών ραδιοφωνικών εκπομπών, καθώς και τον πρώτο του δίσκο, την Ασημούλα. Από τότε κυκλοφόρησε περισσότερα από 300 παραδοσιακά δημοτικά τραγούδια.

Συνεργάστηκε με διακεκριμένους μουσικούς, βιρτουόζους του κλαρίνου, όπως ο Τάσος Χαλκιάς, ο Πέτρος Λούκας, ο Ναπολέων Δάμος, ο Σταύρος και ο Γρηγόρης Καψάλης, ο Βασίλης και ο Βαγγέλης Σούκας, ο Θανάσης Χαλιγιάννης, ο Βασίλης Μπατζής, ο Φίλιππος Ρούντας, ο Ναπολέων Ζούμπας, κ.α. και εξέχοντες τραγουδιστές όπως ο Φώτης Χαλκιάς, ο Δημήτρης Ζάχος, ο Αλέκος Κιτσάκης, ο Γιώργος Κούρτης, ο Χρήστος Φωτίου, ο Σάββας Σιάτρας, ο Χρήστος Πανούτσος, ο Αντώνης Κυρίτσης, ο Βασίλης Κολοβός, η Γιώτα Βέη, η Αιμιλία Χατζηδάκη, η Ελένη και Ειρήνη Κονιτοπούλου, ο Χρόνης Αηδονίδης, ο Καρυοφύλλης Δοϊτσίδης, ο Χρύσανθος και ο Δημήτρης Βάγιας.

Ως καθηγητής υπηρέτησε, αποσπασμένος από το Υπουργείο Παιδείας, σε πολλά σχολεία του εξωτερικού.  Προσπάθησε να μεταδώσει στα ελληνόπουλα της διασποράς την αγάπη για την μητέρα πατρίδα και το δημοτικό τραγούδι, ενώ, στο πλαίσιο διακρατικών ανταλλαγών σε πολιτιστικά θέματα, διοργάνωσε συναυλίες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ασχολήθηκε με τη συστηματική συλλογή, διάσωση και διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και προώθησε νέες καλλιτεχνικές δυνάμεις στην παραδοσιακή μουσική της χώρας μας.

Συνεργάστηκε με εφημερίδες και περιοδικά, παρουσίασε εκπομπές δημοτικού τραγουδιού στην τηλεόραση και οργάνωσε επί σειρά ετών την ετήσια κοπή πίτας της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος.

Διατέλεσε αντιπρόσωπος της εθνικής ενώσεως νέων επιστημόνων εξωτερικού, διευθυντής των κοινοτικών εκπαιδευτηρίων ελληνικής κοινότητας Μανσούρας, έφορος πολιτισμού της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος και αντιπρόεδρος της Ένωσης Τραγουδιστών Ελλάδος.


Έλαβε Εύφημο μνεία από το Υπουργείο Παιδείας και πολλές τιμητικές διακρίσεις, επαίνους και βραβεία για την προσφορά του. Επίσης έλαβε συγχαρητήριες και ευχαριστήριες επιστολές από σημαντικές προσωπικότητες, όπως ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Γεώργιος Ράλλης, ο Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, ο Κάρολος Παπούλιας, ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης και η Άννα Συνοδινού.

Υπήρξε συνεργάτης επιστημονικών, πολιτιστικών και κοινωφελών Σωματείων και Ιδρυμάτων Ηπείρου και Αθήνας, καθώς και μέλος κριτικών επιτροπών για την ανάδειξη νέων δημοτικών καλλιτεχνών.

Πηγή: epirusgate

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ