Περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ τα κέρδη της σπείρας με τα λαθραία τσιγάρα – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζονται τα κέρδη της εγκληματικής οργάνωσης που ειδικευόταν στην παρασκευή και διακίνηση λαθραίων καπνικών προϊόντων και την οποία εξάρθρωσε η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, έπειτα από συντονισμένη επιχείρηση στο Κορωπί Αττικής.

Έως αυτή την ώρα έχουν συλληφθεί 19 άτομα, εκ των οποίων 3 Κύπριοι και 16 Ουκρανοί, ηλικίας από 21 έως 82 ετών, μεταξύ των οποίων και οι «εγκέφαλοι» της οργάνωσης, ενώ ταυτοποιήθηκε και αναζητείται ακόμη ένα άτομο. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, παραβάσεις του εθνικού τελωνειακού κώδικα, του νόμου για την κύρωση κώδικα φόρου προστιθέμενης αξίας, καθώς και για παραβάσεις του νόμου για την προστασία των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών της Οικονομικής Αστυνομίας σε συνεργασία με άλλες διωκτικές Αρχές, εντοπίστηκε πλήρης υποστηρικτικός μηχανισμός για τις δραστηριότητες της σπείρας, με κτιριακές εγκαταστάσεις, εργοστάσιο παραγωγής, αποθηκευτικούς χώρους και χώρους στάθμευσης και μεταφόρτωσης, καθώς και μηχανολογικός εξοπλισμός για την παραγωγή των λαθραίων τσιγάρων συνιστά κυριολεκτικά ολοκληρωμένη γραμμή επεξεργασίας, τυποποίησης και συσκευασίας τέτοιων προϊόντων.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός, ότι οι δράστες στα πακέτα των τσιγάρων που προορίζονταν για εξαγωγή, έγραφαν ότι περιέχουν διάφορα είδη ζαχαρωτών, για να ξεφύγουν από τους ελέγχους. Στην κατοχή της σπείρας, καθώς και από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε αποθήκες, εργοστάσια και οικίες, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, πάνω από 15 εκατομμύρια τσιγάρα και φίλτρα, 15 τόνοι καπνού και υπερσύγχρονα μηχανήματα ολοκληρωμένης παραγωγής και τυποποίησης τσιγάρων. Επιπλέον, εντοπίστηκαν, στον ίδιο χώρο, στο Κορωπί Αττικής, μέσα σε κοντέινερ, αρχαία αντικείμενα για τα οποία κλήθηκε υπάλληλος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής, που διαπίστωσε ότι πρόκειται για αγγεία – ολόκληρα και θραύσματα – τα οποία χρονολογούνται από το 2.000 π.Χ. Σημειώνεται ότι η παράνομη δραστηριότητα της εγκληματικής οργάνωσης στέρησε από το Δημόσιο δασμούς και φόρους που, σύμφωνα με την εκτίμηση της αστυνομίας, ξεπερνούν τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ.

Οι συλληφθέντες με την δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του οδηγούνται στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών. Στην παρουσίαση της υπόθεσης παραβρέθηκε και ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, που επισήμανε, μεταξύ άλλων:«Η επιτυχία της αστυνομίας με την εξάρθρωση αυτής της οργάνωσης γίνεται ακόμα μεγαλύτερη ως αποτέλεσμα συνεργειών συναρμόδιων φορέων, που έχουν σκοπό την πάταξη των εγκληματικών ομάδων που διακινούν παράνομα διάφορα είδη εμπορίου και ως αποτέλεσμα έχουν τη διαφυγή φόρων και δασμών για το κράτος. Όταν οι επιτυχίες έρχονται στο φως της δημοσιότητας, τότε κερδίζουν όλοι οι εμπλεκόμενοι. Όταν επιδιώκεται κάποιος να κερδίσει μόνος του, ίσως να χαθούν μεγάλες υποθέσεις. Με την παρουσία μου εδώ, θέλω να τονίσω, να επαινέσω και να επιβραβεύσω το καλό επίπεδο συνεργασίας των Υπηρεσιών, των διωκτικών Αρχών, που πραγματικά έχουν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Όλοι μαζί να φέρνουμε μεγάλες επιτυχίες και να βοηθάμε την πατρίδα μας στη μεγάλη προσπάθεια για ανάταξη της ελληνικής οικονομίας. Η ΕΛΑΣ θα συνεχίσει τον αγώνα κοντά στον πολίτη, που έχει ανάγκη του αισθήματος της ασφάλειας και απέναντι με όλους αυτούς που καθ’ οιονδήποτε τρόπο θέλουν να υπηρετούν το παράνομο εύκολο κέρδος».

Επιπλέον, ο αρχηγός της ΕΛΑΣ αναφέρθηκε και σε άλλες επιτυχίες της αστυνομίας, τονίζοντας: «Ήδη είναι σε εξέλιξη μια μεγάλη επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Βορειοανατολικής Αττικής, με εξαιρετικά επίσης αποτελέσματα. Και αυτή σε συνέχεια της υπόθεσης στη Δυτική Αττική με την εξιχνίαση 11 ένοπλων ληστειών στη περιοχή της Βοιωτίας, Εύβοιας, Κορινθίας και τη σύλληψη 3 δραστών. Στη συνέχεια 3 μεγάλων υποθέσεων ναρκωτικών μέσα στο Σαββατοκύριακο: 16,5 κιλά κοκαΐνη η Θεσσαλονίκη, 1,200 κοκαΐνη τα Χανιά, και 2 κιλά ηρωίνη η Αθήνα. Η Ελληνική Αστυνομία αρωγός και συμπαραστάτης σε όλες τις Αρχές θα δίνει νυχθημερόν, κάθε στιγμή, τον αγώνα τον καλό».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ