Πέραμα: Τι λένε στις καταθέσεις τους οι αστυνομικοί

Στις καταθέσεις τους οι επτά αστυνομικοί, που κατηγορούνται για τον θάνατο του 20χρονου Ρομά κατά την καταδίωξη στο Πέραμα, δίνουν τη δική τους εκδοχή για όσα συνέβησαν στη διάρκεια της καταδίωξης στο Πέραμα.

Ένας από τους αστυνομικούς, που παρασύρθηκε από το όχημα του 20χρονου, σημειώνει στην κατάθεσή του: “Βλέποντας την πορεία του οχήματος, πήδηξα από τη μηχανή και έτρεξα να πάρω κάλυψη.

Γύρισα και είδα το αυτοκίνητο να χτυπάει και στην κυριολεξία να “καβαλάει” τη μηχανή που οδηγούσε ο οδηγός μου, ο οποίος εκείνη τη στιγμή σερνόταν για να αποφύγει να τον πατήσει το αυτοκίνητο. Εγώ εκείνη τη στιγμή, βλέποντας αυτό το πράγμα, έβγαλα το όπλο μου και έριξα τρεις φορές προς το αυτοκίνητο”, είπε ένας από τους αστυνομικούς που παρασύρθηκε από το όχημα του 20χρονου.

Το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ μετέδωσε άλλη μία μαρτυρία αστυνομικού που βρισκόταν στο σημείο: “Χτύπησε τη μηχανή που οδηγούσα, με έριξε στο οδόστρωμα και η μηχανή έπεσε πάνω μου και με πλάκωσε. Το όχημα συνέχισε να έρχεται προς τα πάνω μου με σκοπό να με εξουδετερώσει, αλλά ευτυχώς ο συνοδός μου σύρθηκε και πρόλαβε να με τραβήξει για να με πάρει από το σημείο λίγο πριν με χτυπήσει το αμάξι”.

Την Παρασκευή αναμένεται να ολοκληρωθεί η έρευνα που έχει διατάξει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος για την επιχειρησιακή αξιολόγηση των κινήσεων των αστυνομικών και μάλιστα αναμένεται να δρομολογηθούν και αλλαγές στη διαδικασία αξιολόγησης εμπλοκής και ανταπόκρισης των αστυνομικών σε διαβαθμισμένα συμβάντα με την αντίστοιχη εκπαίδευση και εφαρμογή τους στο πεδίο δράσης, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ.

Επισημαίνεται πως δεν υπάρχει εντολή της φυσικής ηγεσίας του Σώματος για διακοπή των καταδιώξεων, αλλά είναι πρωτοβουλία του αξιωματικού στο κέντρο επιχειρήσεων, όπου αξιολογεί την επικινδυνότητα των περιστατικών.

Χαρακτηριστικό της ασυνεννοησίας, που παρατηρήθηκε ανάμεσα στις επικοινωνίες των αστυνομικών στο συγκεκριμένο περιστατικό, είναι το γεγονός ότι ο αξιωματικός στο κέντρο επιχειρήσεων, ένα κρίσιμο χρονικό διάστημα της καταδίωξης, βρισκόταν στην τουαλέτα, χωρίς να έχει αντικατασταθεί και όταν επέστρεψε άκουσε τις διαβιβάσεις για πυροβολισμούς και εμβολισμούς συναδέλφων.

Τι έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση για τον 20χρονο

Ολοκληρώθηκε η νεκροψία – νεκροτομή στον 20χρονο Ρομά, που έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών στο Πέραμα.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ διαπιστώθηκε ότι έφερε δύο τραύματα, στον θώρακα και στην κοιλιακή χώρα. Το θανατηφόρο τραύμα, σύμφωνα με την έκθεση, προκάλεσε η σφαίρα στον θώρακα.

«Φοβηθήκαμε πως κινδύνευε η ζωή μας, και γι’ αυτό πυροβολήσαμε», φέρεται ότι κατέθεσαν στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής, οι επτά συλληφθέντες αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ Δυτικής Αττικής.

Τα πιστόλια των αστυνομικών που ενεπλάκησαν στη φονική συμπλοκή έχουν μεταφερθεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια για βαλλιστική εξέταση. Τις επόμενες ώρες θα έχουν ταυτοποιηθεί το όπλα που τραυμάτισαν θανάσιμα τον 20χρονο οδηγό και ελαφρότερα τον συνοδηγό.

Εκτός από το ποινικό σκέλος της υπόθεσης, γίνεται και πειθαρχικός έλεγχος για να διαπιστωθεί αν υπήρξε δυσλειτουργία στις συνομιλίες του εκφωνητή του κέντρου επιχειρήσεων της Άμεσης Δράσης με τον επικεφαλής υπαστυνόμο της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο εκφωνητής του Β΄ κέντρου είχε ζητήσει να σταματήσει η καταδίωξη του κλεμμένου οχήματος.

Την Κυριακή σε διάφορα σημεία της Αττικής και της περιφέρειας, Ρομά έκλεισαν δρόμους, άναψαν φωτιές και ζητούσαν δικαιοσύνη για τον θάνατο του 20χρονου.

Κούγιας: Σε άλλη ομάδα της ΔΙΑΣ δόθηκε εντολή να μην συνεχίσουν την καταδίωξη

Σε τρεις διαπιστώσεις για την τραγωδία στο Πέραμα αναφέρεται η νέα ανακοίνωση του Αλέξη Κούγια , ο οποίος έχει αναλάβει την υπεράσπιση των αστυνομικών που κατηγορούνται για τον θάνατο του 20χρονου Ρομά.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι “κάποιοι παραπλάνησαν τους δημοσιογράφους περί του ότι δήθεν υπήρξε επικοινωνία με τους εντολείς μας με το κέντρο επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ., όπου δήθεν τους εδίδετο η εντολή να μην συνεχίσουν την καταδίωξη.

Αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ και η αλήθεια είναι η εξής: πράγματι υπήρξε τέτοια εντολή σε άλλη ομάδα μοτοσικλετιστών της ΔΙ.ΑΣ. και δεν αφoρά την ομάδα των εντολέων μας, οι οποίοι ανήκουν στην «Ομάδα Χαϊδαρίου», αλλά σε άλλη ομάδα που είναι η «Ομάδα Καμινίων”.

Αναλυτικά η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Αλέξης Κούγιας για την τραγωδία στο Πέραμα:

Καταδίωξη πέραμα

“Ως γνωστόν, το δικηγορικό μας γραφείο δια του επικεφαλής μας κου Αλεξίου Κούγια έχει αναλάβει την υπεράσπιση των επτά αστυνομικών που κατηγορούνται για την ανθρωποκτονία εις βάρος του νεαρού Ρομά στο Πέραμα και την απόπειρα ανθρωποκτονίας εναντίον του συνεπιβάτη του, ο οποίος ευτυχώς διεσώθη.

Μετά τη μελέτη της δικογραφίας θέλουμε να σας ενημερώσουμε για τρεις διαπιστώσεις μας, τις οποίες δεν είχαμε την δυνατότητα να κάνουμε πριν λάβουμε αντίγραφα της δικογραφίας:

Η πρώτη διαπίστωση είναι ότι έχει ασκηθεί ποινική δίωξη και ήδη είναι κατηγορούμενοι για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά συρροή εις βάρος των επτά αστυνομικών οι δύο επιζήσαντες της τραγωδίας και εκ των οποίων ο ένας νοσηλεύεται φρουρούμενος και ο άλλος διαφεύγει της σύλληψης και δεν έχει ακόμη είτε συλληφθεί είτε παραδοθεί και καταζητείται, δημιουργώντας εύλογα ερωτηματικά για αυτή την συμπεριφορά, αφού είναι σίγουρο ότι διαφεύγει γιατί θέλει να αποφύγει να δώσει απαντήσεις σε εύλογες ερωτήσεις για την παράνομη συμπεριφορά του.

Αυτή η διαπίστωση νομικά έχει τεράστιο ενδιαφέρον, αφού δημιουργούνται όλες οι προϋποθέσεις της νομίμου αμύνης των εντολέων μας για τις πράξεις των αποπείρων ανθρωποκτονίας εις βάρος τους δημιουργώντας έτσι όλο το νομικό υπόβαθρο για να αναγνωριστεί ότι ό,τι έπραξαν έγινε υπό τις νομικές προϋποθέσεις της αμύνης.

Η δεύτερη διαπίστωση είναι ότι εκ παραδρομής ή εκ προθέσεως, μάλλον για πολιτικούς λόγους, κάποιοι παραπλάνησαν τους δημοσιογράφους περί του ότι δήθεν υπήρξε επικοινωνία με τους εντολείς μας με το κέντρο επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ., όπου δήθεν τους εδίδετο η εντολή να μην συνεχίσουν την καταδίωξη.

Αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ και η αλήθεια είναι η εξής: πράγματι υπήρξε τέτοια εντολή σε άλλη ομάδα μοτοσικλετιστών της ΔΙ.ΑΣ. και δεν αφoρά την ομάδα των εντολέων μας, οι οποίοι ανήκουν στην «Ομάδα Χαϊδαρίου», αλλά σε άλλη ομάδα που είναι η «Ομάδα Καμινίων».

Τρίτον, θέλουμε να ενημερώσουμε τα ΜΜΕ ότι όλα τα μέλη της συγκεκριμένης ομάδας της ΔΙ.ΑΣ. δεν επελέγησαν στην ΕΛ.ΑΣ. την τελευταία τριετία, αλλά όλοι υπηρετούν και υπηρετούσαν σε διάφορες θέσεις πριν τη ΔΙ.ΑΣ. πολύ περισσότερα χρόνια και ήσαν όλοι έμπειροι αστυνομικοί με εξαιρετικό παρελθόν για την συμπεριφορά τους στην αστυνομία και σε όσες υπηρεσίες υπηρετήσαν.

Αυτές οι διευκρινίσεις κατά την κρίση του κ. Αλέξιου Κούγια και των συνεργατών του γραφείου μας είναι απαραίτητες για την ολοκληρωμένη εικόνα που πρέπει να έχουν τα ΜΜΕ για αυτή την τραγωδία όπου έχασε την ζωή του δυστυχώς ένας συνάνθρωπος μας”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ