“Πενία τέχνας απεργάζεται”: Μια ελληνική εφαρμογή στον τομέα της ενέργειας έτοιμη να αλώσει το “ΜΙΤ”

“Πενία τέχνας απεργάζεται”. Το πολυμήχανο μυαλό του Έλληνα είναι γνωστό από αρχαιοτάτων χρόνων, από τον Όμηρο. Καθώς η Ελλάδα σήμερα βιώνει τεράστιο κύμα ακρίβειας, με επίκεντρο την ενεργειακή κρίση, δύο νέοι Έλληνες μηχανικοί, ο Μιχάλης Μανής και ο Απόλλωνας Κωνσταντόπουλος, σκέφτηκαν κι έφτιαξαν μία εφαρμογή που θα δείχνει στον καταναλωτή πόση ενέργεια καταναλώνει σε πραγματικό χρόνο. Έφτιαξαν εταιρία και μπήκαν με όρεξη στη μάχη της πρωτιάς, στο διαγωνισμό ΜΙΤ Enterprise Forum Greece

Η εταιρία τους ονομάζεται «ensight» και προκρίθηκε στον διαγωνισμό «ΜΙΤ Enterprise Forum Greece» που οργανώνει το διάσημο Τεχνολογικό Ινστιτούτου Μασαχουσέτης , το ΜΙΤ.  Η ελληνική εταιρία πέρασε πρώτα στους 10 φιναλίστ του φετινού διαγωνισμού, η τελική φάση του οποίου γίνεται σήμερα και αύριο. Για να φτάσει στους δέκα πρώτους, η ελληνική εταιρία ξεπέρασε 560 αντιπάλους που είχαν υποβάλλει αίοτηση στον ίδιο διαγωνισμό. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η «ensight» και η εφαρμογή της έχουν φτάσει στους 3 πρώτους. Η εταιρία αποτελούμενη από μία καταρτισμένη ομάδα developers, data scientists και energy experts φέρνει επανάσταση και αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο παρακολουθούσαμε μέχρι σήμερα την κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας.

Η εφαρμογή που έφτιαξαν τα δύο νέα παιδιά, ο Μιχάλης Μανής και ο Απόλλωνας Κωνσταντόπουλος, Μπορεί να εξυπηρετήσει φυσικά, αλλά και νομικά πρόσωπα (εταιρίες). Οι χρήστες θα μπορούν να ελέγχουν την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και να προγραμματίζουν τις δραστηριότητες και τους προϋπολογισμούς τους. Την εφαρμογή μπορεί να την κατεβάσει καθένας από εμάς.

Η εφαρμογή μπορεί να παρακολουθεί και να προβλέπει με ακρίβεια την κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας. Οι δύο νέοι οραματίζονται να προωθήσουν έναν πιο φιλικό στο περιβάλλον τρόπο σκέψης, με στόχο την όσο το δυνατόν περισσότερη εξοικονόμηση ενέργειας.

Πως λειτουργεί

Η εφαρμογή θα μπορεί ανά πάσα στιγμή και σε ζωντανή μετάδοση να παρακολουθεί, αλλά και να προβλέπει την κατανάλωση ρεύματος. Επιπροσθέτως, θα εκπαιδεύει με τέτοιο τρόπο τον εκάστοτε χρήστη, είτε είναι οικιακός καταναλωτής είτε επιχείρηση, προκειμένου να προωθείται παράλληλα, μία κουλτούρα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, η οποία θα συντελείται με τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και με την αλλαγή των συνηθειών του χρήστη, αλλαγών δηλαδή, στο ενεργειακό του προφίλ.

Παράλληλα με το «κατέβασμα» της εφαρμογής στο κινητό θα εγκαθίσταται και ένα ειδικό μηχάνημα μέτρησης στον κεντρικό ηλεκτρονικό πίνακα του εκάστοτε χρήστη. Το μηχάνημα θα καταγράφει με ακρίβεια την κατανάλωση ρεύματος. Στη συνέχεια ο χρήστης θα βλέπει στην εφαρμογή τα δεδομένα της κατανάλωσης και θα του προτείνονται λύσεις για λιγότερη κατανάλωση.

Ο Απόλλωνας και ο Μιχάλης έχουν σκεφτεί, η εφαρμογή τους να αναπτυχθεί σε δίκτυο σε όλη την Ελλάδα, από ιδιώτες χρήστες, αλλά και από μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Ο κόσμος της τεχνολογίας αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς και τα πεδία ανάπτυξης έχουν ακόμα μεγάλη πορεία και δυνατότητες. Είμαστε παθιασμένοι με την τεχνολογία και με κάθε καινοτόμα ιδέα με την οποία μπορούμε να βοηθήσουμε την κοινωνία και το περιβάλλον», υποστηρίζουν τα δύο νέα παιδιά. ”Εν ολίγοις, αποτελεί μία καινοτόμα λύση, επιτυγχάνοντας εξοικονόμηση κατανάλωσης ενέργειας, η οποία με τη σειρά της μειώνει αισθητά τον λογαριασμό ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ουσιαστικά, πρόκειται για την πρώτη startup που καταφέρνει να κάνει απευθείας μέτρηση και πρόβλεψη κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας με την βοήθεια αλγορίθμων machine learning και τεχνητής νοημοσύνης οι οποίοι εν τέλει μας δίνουν την δυνατότητα να δούμε μείωση στον εκκαθαριστικό μας λογαριασμό”, αναφέρουν οι ιδρυτές της.

MIT και MITEF

Από το 2015 ο διαγωνισμός MITEF Greece – Startup Competition έχει καθιερωθεί ως ένα από τα κορυφαία προγράμματα “επιτάχυνσης” επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Έχει επιταχύνει πάνω από 200 νεοφυείς εταιρείες τεχνολογίας και περισσότερες από 60 επεκτείνονται παγκοσμίως, έχοντας συγκεντρώσει κεφάλαια άνω των 200 εκατ. δολ. Δραστηριοποιούνται σε πολλές χώρες της Ευρώπης, Αμερικής και Ασίας, απασχολούν περισσότερους από 900 εργαζόμενους.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ