ΠΕΝΕΝ: Ξεκινά η επιστροφή των δύο πληρωμάτων από τα ελληνόκτητα δεξαμενόπλοια στο Ιράν

Οι εγκλωβισμένοι ναυτεργάτες στα ελληνόκτητα δεξαμενόπλοια τα οποία καταλήφθηκαν με ρεσάλτο ένοπλων δυνάμεων του Ιράν στις 27 Μάη 2022 αναμένεται να επιστρέψουν άμεσα στις χώρες από τις οποίες προέρχονται, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ).

Σημειώνεται ότι η ομηρία των 49 Ελλήνων ναυτεργατών ξεπέρασε ήδη τους τρεις μήνες. Η ΠΕΝΕΝ όλο αυτό το διάστημα παρακολουθεί πολύ στενά την υπόθεση των ομήρων ναυτεργατών, έχει επικοινωνία μαζί τους αλλά και με συγγενείς τους, ενώ οι παρεμβάσεις της είναι συνεχόμενες προς τα αρμόδια Υπουργεία Εξωτερικών και Ναυτιλίας.

Οι ιρανικές αρχές έχουν μειώσει την ένοπλη φρουρά που βρίσκεται στα δύο ελληνόκτητα δεξαμενόπλοια, τους επιτρέπεται η επικοινωνία με τις οικογένειές τους, παρέχει τα αναγκαία φάρμακα σε εκείνους που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

Από την άλλη η ψυχολογική κατάσταση του συνόλου των ναυτεργατών έχει επιβαρυνθεί δραματικά, εξαιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών που καθημερινά βιώνουν, αλλά και της αβεβαιότητας που επικρατούσε έως τώρα σχετικά με τον χρόνο παλιννόστησής τους.

Στην πρόσφατη επίσκεψη ελληνικού κλιμακίου που έγινε στο Ιράν, η ιρανική πλευρά έκανε ένα σημαντικό βήμα πίσω, δέχτηκε και συμφώνησε στην αντικατάσταση των δύο πληρωμάτων.

Αυτό σημαίνει ότι οι εγκλωβισμένοι Ναυτεργάτες άμεσα θα επιστρέψουν στις χώρες από τις οποίες προέρχονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΠΕΝΕΝ, η αρχή του απεγκλωβισμού πιθανότατα θα ξεκινήσει από αύριο Δευτέρα, με την επιστροφή του Έλληνα Ανθυποπλοίαρχου του πλοίου “Prudent Warrior”. Σήμερα αναμένεται να του χορηγηθεί η σχετική βίζα.

Σχετικά με το δεύτερο πλοίο “Delta Poseidon”, όπου ο αριθμός των Ελλήνων είναι 9 άτομα, η αντικατάστασή τους θα γίνει τις επόμενες μέρες και αναμένεται να επιστρέψει το σύνολο του ελληνικού πληρώματος.

Ανάλογες ενέργειες δρομολογούνται παράλληλα και για τους αλλοδαπούς ναυτεργάτες των δύο δεξαμενοπλοίων.

Το σύνολο των Ελλήνων ναυτεργατών θα αντικατασταθεί με αλλοδαπούς, εκτός από έναν Έλληνα ο οποίος επιθυμεί την παραμονή του στο πλοίο.

Σε ότι αφορά την απελευθέρωση των πλοίων η κατάσταση παραμένει “θολή” και το τοπίο δεν πρόκειται να ξεκαθαρίσει, τουλάχιστον στον μήνα Σεπτέμβρη, αφού οι Ιρανοί ζητούν μία σειρά εγγυήσεις από την ελληνική πλευρά στις οποίες δεν διαφαίνεται λύση στον ορίζοντα, επισημαίνει η ΠΕΝΕΝ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ