Παυλάκης: Τσουνάμι κρουσμάτων τον Ιανουάριο – Το “καμπανάκι” για το ρεβεγιόν

Το “καμπανάκι” έκρουσε ο Γιώργος Παυλάκης για την επέλαση της Όμικρον, ενώ συνέστησε περιοριστικά μέτρα όπως κλείσιμο σχολείων και κέντρων διασκέδασης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο ερευνητής προειδοποίησε ότι ο συνδυασμός των μεταλλάξεων Δέλτα και Όμικρον του κορονοϊού δεν σταματά με τίποτα άλλο παρά με περιορισμό των ανθρώπινων επαφών.

“Τα πράγματα είναι έτσι που ακόμα το κύμα, ακόμα κι αν δεν είναι τεράστιο τσουνάμι, που φοβάμαι ότι με το Όμικρον έτσι θα είναι, θα έχουμε επανάληψη του περασμένου χρόνου, που θα πάει το κύμα μέχρι το Πάσχα και αυτό απλά δεν το αντέχουν τα ελληνικά νοσοκομεία. Σίγουρα μέχρι το Πάσχα, αν συνεχίσουμε έτσι, θα φτάσουμε πάνω από 25.000 θανάτους” τόνισε ο καθηγητής.

«Προσπαθούμε να μην δίνουμε διπλά μηνύματα στην κοινωνία ότι όλα είναι καλά. Θα πάμε τα Χριστούγεννα όλοι μαζί να ψωνίσουμε στην Ερμού και μετά στα ρεβεγιόν και στα Χιονοδρομικά για να κολλήσουμε όλοι, αυτό δεν πρέπει να γίνει. Αν γίνει αυτό θα έχουμε ένα τεράστιο κύμα τον Ιανουάριο” πρόσθεσε.

“Με την Όμικρον δεν υπάρχουν εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι” σημείωσε.

Ερωτηθείς για το τι λάθη έγιναν στην Ελλάδα απάντησε ότι “αφήσαμε το τσουνάμι να επικρατήσει σε αρκετά μέρη. Δεν υπάρχει περίπτωση να λειτουργήσει νοσοκομείο καλά, αν αφεθούν έτσι τα πράγματα”.

“Ο κ. Τσιόδρας, τον οποίο εκτιμώ αφάνταστα, δεν είπε κάτι που δεν σας έχει πει ο κ. Καπραβέλος ή η κ. Κοτανίδου. Όλοι οι σοβαροί εντατικολόγοι σας έχουν πει ότι τα νοσοκομεία δεν το αντέχουν αυτό το πράγμα. Ούτε τα νοσοκομεία στη Γερμανία” υπογράμμισε ο κ. Παυλάκης.

“Όσες ΜΕΘ κι αν έχεις αν επικρατήσει το τσουνάμι, δεν φτάνουν” συμπλήρωσε.

Ο Γιώργος Παυλάκης για την επιβολή νέων μέτρων

“Το μεγάλο πρόβλημα θα είναι το τσουνάμι του Γενάρη” επανέλαβε. “Θα βγουν όλοι στις γιορτές. Για να μετριαστεί θα ήταν καλό για παράδειγμα να μπουν περιορισμοί, να κλείσουν τα σχολεία” πρόσθεσε.

“Πρέπει να γίνουν θυσίες για να μην γίνουν δεκαπλάσιες θυσίες τον Γενάρη”, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κλείσουν μαγαζιά διασκέδασης.

“Κοιτάξτε τι κάνει η υπόλοιπη Ευρώπη και τι υπάρχει στο άμεσο μέλλον. Όποιες κοινωνίες δεν προσπαθήσουν να “κόψουν” τα κρούσματα, θα τιμωρηθούν. Αυτό λέει ο ιός. Χρειάζονται μέτρα για να κόψουν την πορεία του ιού. Αν θέλετε, να κρατήσετε τα νυχτερινά κέντρα… Αν κλείσουν τα σχολεία κόβονται κατευθείαν 2.000 κρούσματα την ημέρα. Πρέπει να το δούμε με την βάση που ξέρουμε ότι το Όμικρον δεν σταματάει με τίποτα” δήλωσε ο κ. Παυλάκης.

“Αυτή τη στιγμή θα ήταν σοφό και πολύ καλό να κλείσουν πχ τα σχολεία, να μπουν ορισμένες περιορισμοί. Κάθε πράγμα που γίνεται τώρα, θα γλιτώσει δεκαπλάσια ή εκατονταπλάσια κρούσματα τον Ιανουάριο” υπογράμμισε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ