Οι Έλληνες “Top Gun” του ΝΑΤΟ

Οι Έλληνες πιλότοι της 330 Μοίρας στο “Top Gun” του ΝΑΤΟ.

Πιλότοι από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία αποφοίτησαν πρόσφατα από ένα πρόγραμμα πτήσεων που φιλοξενήθηκε από το Tactical Leadership Program (TLP), το οποίο συχνά ονομάζεται «NATO’s Top Gun».

Του Χρήστου Μαζανίτη

 Η Πολεμική Αεροπορία συμμετείχε με τα μαχητικά F-16 και πιλότους, από την ιστορική 300 Μοίρα «Κεραυνός». Και λέμε ιστορική διότι ήταν η πρώτη Μοίρα με F-16 που συγκροτήθηκε στην Ελλάδα το 1989.

Top Gun ΝΑΤΟ

 Το Πρόγραμμα, που φιλοξενείται από την αεροπορική βάση Los Llanos στο Αλμπαθέτε (Albacete) της Ισπανίας, διοργανώνει προχωρημένα μαθήματα για τις επιχειρήσεις εναέριας μάχης. Οι σπουδαστές αεροπόροι από όλο το ΝΑΤΟ έρχονται αντιμέτωποι με σενάρια που έχουν σχεδιαστεί σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες σχετικά με τις απειλές και τις δυνατότητες του αντιπάλου.

Οι συμμετέχοντες συνεργαζόμενοι, πρέπει να σχεδιάσουν και να εκτελέσουν ένα ευρύ φάσμα αποστολών – από έρευνα και διάσωση μέχρι καταστολή αεράμυνας. Το Πρόγραμμα δίνει στις Συμμαχικές αεροπορικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ την ευκαιρία να επωφεληθούν από εκπαίδευση συγκρίσιμη με εκείνη που προσφέρεται από το περίφημο πρόγραμμα Εκπαιδευτών Τακτικών Strike Fighter του ΝΑΤΟ, που ευρέως αναφέρεται ως «Top Gun».

Το TLP διοικείται βάσει Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ 10 Συμμάχων του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων του Βελγίου, της Δανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ολλανδίας, της Ισπανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, ενώ δεν περιλαμβάνεται η Τουρκία.

Top Gun ΝΑΤΟ

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι αυτή τη φορά – την πρώτη τα τελευταία χρόνια – οι Έλληνες πιλότοι δεν διακρίθηκαν ως “Best Warriors”. Κι αυτό όχι γιατί δεν ήταν καλοί, απεναντίας.

Τα μαχητικά που βρέθηκαν στην Ισπανία ανήκουν στα πρώτη γενιάς F-16 που αγόρασε η Ελλάδα και δεν είχαν καμία σχέση με τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό που έφεραν τα υπόλοιπα μαχητικά του «ανταγωνισμού». Κι όμως, παρότι σε μειονεκτική τεχνολογικά θέση, οι Έλληνες πιλότοι έκαναν πολλές φορές τους ξένους συναδέλφους τους να σαστίζουν με τις ικανότητές τους.

Top Gun ΝΑΤΟ

Οι επίσημες εικόνες, που εξασφάλισε το enikos.gr από το ΝΑΤΟ στο βίντεο που ακολουθεί, περιλαμβάνουν πλάνα από αεροσκάφη του προγράμματος που σταθμεύουν στην αεροπορική βάση Los Llanos, ταξιδεύουν, απογειώνονται και προσγειώνονται. Στους χρόνους 0.49, 3.44 και 5.28 είναι τα στιγμιότυπα από την ελληνική συμμετοχή.

Top Gun ΝΑΤΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ