Πάτρα: Η ιατροδικαστής που υπέγραψε την έκθεση για τον θάνατο της Μαλένας “σπάει” τη σιωπή της

Στο “μικροσκόπιο” μπαίνει εκ νέου ο θάνατος της μικρής Μαλένας, του πρώτου παιδιού της οικογένειας από την Πάτρα, που κατέληξε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες το 2019, όπως μετέδωσε αποκλειστικά το enikos.gr.

Η ιατροδικαστής Χριστίνα Τσάκωνα, που υπέγραψε την ιατροδικαστική έκθεση της μικρής Μαλένας, θα είναι μεταξύ των τριών ιατροδικαστών από την υπηρεσία της Αθήνας, που ξεκινούν από σήμερα την έρευνα για τον θάνατο του κοριτσιού.

Σήμερα, μίλησε για πρώτη φορά στην εκπομπή “Αλήθειες με τη Ζήνα”, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του enikos.gr για την επιστημονική επιτροπή που θα μελετήσει εκ νέου τον θάνατο της Μαλένας. Όπως εξήγησε η Χριστίνα Τσάκωνα, “θα γίνει μία άτυπη ανασκόπηση του περιστατικού για να γίνει μία αξιολόγηση εκ νέου των ιατροδικαστικών ευρημάτων με βάση πια του γεγονότος που δεν γνωρίζαμε, για τους άλλους δύο θανάτους που μεσολάβησαν εκ των υστέρων”.

Ερωτηθείσα εάν η ανασκόπηση αυτή θα είναι και ιστολογική και τοξικολογική, απάντησε ότι “ότι αυτό ακόμα δεν έχει αποφασιστεί και είναι μία απόφαση που θα πάρουμε σε λίγες ημέρες”.

Μιλώντας για την ιατροδικαστική έκθεση που υπέγραψε, μετά τον αιφνίδιο θάνατο του κοριτσιού, η ιατροδικαστής Χριστίνα Τσάκωνα τόνισε ότι “δεν προέκυψε μακροσκοπικά η αιτία θανάτου. Ως εκ τούτου ελήφθησαν βιολογικά υλικά προκειμένου να διενεργηθούν περαιτέρω εξετάσεις, εργαστηριακές, ιστολογικές και τοξικολογικές. Σε περιπτώσεις που δεν βρίσκουμε την αιτία θανάτου, δεν φαίνεται μακροσκοπικά δια γυμνού οφθαλμού δηλαδή, είμαστε αναγκασμένοι να προχωρήσουμε σε περαιτέρω εξετάσεις και να τις δώσουμε σε πιο ειδικούς… Ως αιτία θανάτου από την ιστολογική προέκυψε η εκτεταμένη ηπατική ανεπάρκεια. Από τα τοξικολογικά δεν προέκυψε κάτι, οπότε ήταν φαινομενικά ένας θάνατος παθολογικός καθαρά”.

Ερωτηθείσα για το πώς προκλήθηκε η ηπατική ανεπάρκεια, η ιατροδικαστής σχολίασε: “θα πρέπει να γίνει μελέτη του φακέλου του ιστορικού του παιδιού… δεν υπήρχε κάποια υποψία για περαιτέρω εξετάσεις…”.

Σχετικά με τις εκδορές που βρέθηκαν στη ρινική χώρα, τόνισε ότι “μπορεί να έχουν προκληθεί από τα νύχια του ίδιου του παιδιού, δεν είναι άξιο να το κουβεντιάσουμε περαιτέρω” και διευκρίνισε ότι ήταν εξωτερικά της μύτης. Επανέλαβε, δε, ότι κατά τη διάρκεια της νεκροψίας-νεκροτομής “δεν βρήκα να υπάρχει περιεχόμενο μέσα στο στομάχι” του παιδιού.

“Φύλλο και φτερό” όλα τα ιατρικά δεδομένα για τον θάνατο της Μαλένας

Οι δηλώσεις της Χριστίνας Τσάκωνα επιβεβαιώνουν το αποκλειστικό ρεπορτάζ που μετέδωσε νωρίτερα σήμερα το enikos.gr, ότι τρεις ιατροδικαστές από την υπηρεσία της Αθήνας ξεκινούν από σήμερα την έρευνα για τον θάνατο της Μαλένας, του παιδιού της οικογένειας από την Πάτρα, που κατέληξε πρώτο υπό συνθήκες αδιευκρίνιστες.

Στην πρωτόγνωρη για τα ελληνικά-και όχι μόνο – χρονικά, υπόθεση με τα δεκάδες αναπάντητα ερωτήματα “μπαίνουν” δύο κορυφαίοι ιατροδικαστές, ο Νίκος Καρακούκης, ο Νίκος Καλογρηάς και η Χριστίνα Τσάκωνα που είχε νεκροτομήσει το ένα από τα κοριτσάκια.

Στο στόχαστρο τους μπαίνει ο θάνατος του παιδιού που απεβίωσε χρονικά πρώτο, της Μαλένας. Το κοριτσάκι κατέληξε το 2019 με αιτία θανάτου την ηπατική ανεπάρκεια.

Ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής υπηρεσίας Αθηνών, Νίκος Καρακούκης προχώρησε την περασμένη Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου στη σύσταση της επιστημονικής επιτροπής προκειμένου να επαναξιολογηθούν τα αμιγώς ιατρικά στοιχεία θανάτου του παιδιού. Οι τρεις ιατροδικαστές θα εξετάσουν από την αρχή όλα τα δεδομένα. Νεκροτομικά ευρήματα, τοξικολογικές και ιστολογικές εξετάσεις, εκθέσεις και πορίσματα του Νοσοκομείου που νοσηλεύτηκε το κοριτσάκι στην Αθήνα, θα μπουν στο μικροσκόπιο.

Γιατί ερευνάται μόνο ο πρώτος θάνατος

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι τρεις ιατροδικαστές θα ερευνήσουν ειδικά τις συνθήκες και αιτίες θανάτου του πρώτου από τα τρία παιδιά. Όπως εξηγούν στο enikos.gr πηγές της Ιατροδικαστικής υπηρεσίας, ο θάνατος ενός παιδιού σε μια οικογένεια που έχει συνολικά τρία, δεν κίνησε απολύτως καμία υποψία για τον αν θα μπορούσε να συμβαίνει κάτι άλλο. Θεωρήθηκε ένα τραγικό περιστατικό που βύθισε στο πένθος την οικογένειά. Όταν όμως ακολούθησαν οι θάνατοι και των άλλων δύο κοριτσιών, η οπτική άλλαξε δραματικά.
“Θα ήταν παράλογο να μην ερευνήσουμε τον θάνατο του πρώτου παιδιού”

Αυτή είναι η φράση που χρησιμοποίησε πηγή της ιατροδικαστικής υπηρεσίας, μιλώντας στο enikos.gr σχετικά με την σύσταση της επιστημονικής υπηρεσίας. “Θα ήταν παράδοξο και τρελό να μην “ξαναδούμε” επιστημονικά αυτό το περιστατικό, όταν τα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα για το πώς “έφυγαν” ανεξήγητα και τα τρία κοριτσάκια της οικογένειας. Θα κάνουμε “φύλλο και φτερό” όλα τα ιατρικά δεδομένα της περίπτωσης και θα ζητήσουμε ότι επιπλέον χρειαστεί για να καταλήξουμε σε μια λογική απάντηση. Η έρευνα αυτή είναι ανεξάρτητη από της Αστυνομίας. Στο πίσω μέρος του μυαλού μας όμως, υπάρχουν όλα”, κατέληξε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ