Πάσχα 2020: Όλο το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για τα περιοριστικά μέτρα – Η προειδοποίηση Πέτσα

Στην εφαρμογή ειδικού επιχειρησιακού σχεδιασμού προχωράει από σήμερα η Αστυνομία ενόψει του Πάσχα, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα τηρηθούν τα περιοριστικά μέτρα λόγω κορονοϊού, καθώς οι μέρες αυτές και η επόμενη εβδομάδα χαρακτηρίζονται ως οι πιο κρίσιμες για την αποτροπή της εξέλιξης της επιδημίας. Για την εξασφάλιση της εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων μετακίνησης και συναθροίσεων, όλη η δύναμη της Αστυνομίας, σύμφωνα με συγκεκριμένες διαταγές που έχουν σταλεί στις κατά τόπους διευθύνσεις από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, θα είναι στους δρόμους μέχρι και την Δευτέρα του Πάσχα, ενώ αυστηροποιούνται οι έλεγχοι ακόμα για τις περιπτώσεις που επιτρέπονται οι μετακινήσεις με το ειδικό έντυπο μετακίνησης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Drone και ελικόπτερα για την επιτήρηση της κυκλοφορίας

Για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή των μέτρων, και την επιτήρηση της κυκλοφορίας θα χρησιμοποιηθούν, κυρίως στην Αθήνα και στις άλλες μεγάλες πόλεις, τα drone και τα ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να υπάρχει συνολική εικόνα της κατάστασης και να δίνονται κατευθύνσεις στις αστυνομικές δυνάμεις. Η χρήση των εναερίων μέσων πάντως, όπως τόνισε ο ίδιος ανώτατος αξιωματικός, αποσκοπεί και στην επιτήρηση της πόλης για την προστασία περιουσιών και την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας γενικότερα, γι’ αυτό θα υπάρχουν και αυξημένες περιπολίες και αστυνομική παρουσία για την πρόληψη διαρρήξεων και κλοπών σε καταστήματα κυρίως, που είναι κλειστά.

Ειδικά για την Αττική, εκτός από τα διόδια και τους παράδρομους των εθνικών οδών, πού έχουν «σφραγιστεί» ο σχεδιασμός περιλαμβάνει:

– Μπλόκα σε όλους τους οδικούς άξονες που οδηγούν εκτός αστικού ιστού, (λεωφόρο Μαραθώνος, Λαυρίου, Αθηνών- Σουνίου, Παραλιακή, Λεωφόρο Διονύσου, κ.λπ.).

– Έντονη παρουσία έξω από ναούς από σήμερα και κυρίως την Μεγάλη Παρασκευή και την Ανάσταση,

– Αυξημένη επιτήρηση από σήμερα, με περιπολίες και μόνιμη παρουσία αστυνομικών στην Βαρβάκειο αγορά, στην Λαχαναγορά και στις περιφερειακές αγορές, σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα τροφίμων και για την τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας,

– Αυστηρούς ελέγχους σε ανοιχτούς χώρους όπως το Ζάππειο, Φιλοπάππου, Πεδίο του Άρεως, Τατόι, άλση και πλατείες, ιδίως την ημέρα του Πάσχα.

Σημειώνεται ότι οι αστυνομικοί που πραγματοποιούν τους ελέγχους έχουν εντολές να είναι ιδιαίτερα σχολαστικοί και να ζητούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν το λόγο της κατ’ εξαίρεση μετακίνησης των πολιτών και ιδιαίτερα την μετάβαση σε πρόσωπα που έχει ανάγκη βοηθείας. Σε περίπτωση που αυτό δεν αποδεικνύεται θα επιβάλλεται το πρόστιμο των 150 ευρώ στους παραβάτες.

«Η ΕΛΑΣ και τις άγιες αυτές μέρες θα είναι στο δρόμο για να υπηρετεί το κοινωνικό σύνολο», τόνισε ο υφυπουργός κ. Οικονόμου και συμπλήρωσε: «Ο σκοπός είναι το καλό αποτέλεσμα που μέχρι τώρα όλοι μαζί έχουμε πετύχει στο θέμα προστασίας της δημόσιας υγείας να το διατηρήσουμε και αυτή την κρίσιμη εορταστική περίοδο. Εμπιστευόμαστε την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών και είμαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε να βγούμε νικητές και από αυτή την σκληρή δοκιμασία. Μένοντας στο σπίτι κλείνουμε την πόρτα στο θάνατο. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε την επόμενη χρονιά και στο μέλλον να ξαναγοράσουμε το Πάσχα όλοι μαζί και να μπούμε γρήγορα σε ρυθμό οικονομικής και κοινωνικής κανονικότητας. Εύχομαι καλό Πάσχα σε όλους».Πέτσας: Αυστηρότερες κυρώσεις για όσους παραβιάσουν τα μέτρα το Πάσχα

Με τη ρητή υπογράμμιση ότι «το φετινό Πάσχα είναι αλλιώς», δεν θα πάμε στις εκκλησιές αλλά ούτε σε σπίτια συγγενών και φίλων ξεκίνησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Αυτό άλλωστε επιβάλλει το μήνυμα αγάπης που εκπέμπουν οι άγιες αυτές ημέρες», τόνισε. «Για να συνεχίσουμε να είμαστε μαζί, μένουμε φέτος μακριά» πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας εν συντομία τα εν ισχύ μέτρα για αποφυγή κάθε συγχρωτισμού για να σπάσουμε την αλυσίδα της μετάδοσης.

“Οι Έλληνες κερδίσαμε σημαντικές μάχες και θα ήταν άδικο να χάσουμε τον πόλεμο από τη χαλάρωση λίγων ωρών», τόνισε ο κ. Πέτσας. Στο σημείο αυτό απηύθυνε έκκληση «ακόμη και στους λίγους όπως φάνηκε από χθεσινή δημοσκόπηση που σκέπτονται να μετακινηθούν την Κυριακή του Πάσχα για να επισκεφθούν συγγενείς και φίλους, να μην το κάνουν. Πρώτον γιατί θα θέσουν σε κίνδυνο την υγεία τη δική τους και των προσώπων που αγαπούν. Και δεύτερον γιατί αν το κάνουν θα παραβιάσουν τα περιοριστικά μέτρα που ακολουθούν οι υπόλοιποι συμπολίτες τους, οι 9 στους 10 Έλληνες κι αυτό θα επισύρει φυσικά αυστηρές ίσως και αυστηρότερες από τις μέχρι σήμερα κυρώσεις και κυρίως θα διαταράξει την ομοψυχία και την ενότητα που μας έχει οδηγήσει με επιτυχία μέχρι εδώ. Γιατί από τη συμμόρφωση όλων στα δύσκολα και πρωτόγνωρα αυτά μέτρα θα εξαρτηθεί η αντίστροφη μέτρηση για τη σταδιακή μετάβαση στην κανονικότητα” τόνισε.

Οικονόμου στον Realfm 97,8: Εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα

“Λαμβάνονται κάθε ημέρα μέτρα που σε μεγάλο βαθμό εμπλέκεται το δικό μας υπουργείο και η ελληνική αστυνομία. Υπάρχει αυτό το άγνωστο, θα έλεγα, που έχουμε μπροστά μας και έχεις ουσιαστικά να αντιμετωπίσεις έναν αόρατο εχθρό” δήλωσε στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων απάντησε “εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα και προς αυτή την κατεύθυνση, είναι και υποχρέωση της κυβέρνησης να εξετάζει διάφορα σενάρια, τα οποία θα κληθεί να θέσει σε εφαρμογή ανάλογα με τις εισηγήσεις πάντα των ειδικών επιστημόνων, της ειδικής επιστημονικής επιτροπής, η οποία παρακολουθεί πώς εξελίσσεται καθημερινά η κατάσταση από πλευράς εξάπλωσης του κορονοϊού. Είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε εναλλακτικά σενάρια στο σχεδιασμό μας, αλλά το τι στο τέλος θα ακολουθηθεί θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες και από την επιτροπή και από την γενικότερη συμπεριφορά όλων μας”.

“Τα ελικόπτερα και τα drones από πλευράς αστυνομίας χρησιμοποιούνται και τώρα και θα χρησιμοποιηθούν και τις ημέρες του Πάσχα, διότι πέρα από το θέμα της εποπτείας των μέτρων και του ελέγχου των συμπολιτών μας για τυχόν κινήσεις από μια μικρή μειοψηφία, που δεν προσαρμόζεται σε αυτά που ισχύουν. Παράλληλα η ΕΛ.ΑΣ. εφαρμόζει και ένα ειδικό σχέδιο για την διασφάλιση της περιουσίας των πολιτών και ειδικά εκείνων των καταστημάτων και των επιχειρήσεων που λόγω των μέτρων είναι κλειστές. Τα ελικόπτερα και τα drones εξυπηρετούν και τον σκοπό αυτών των μέτρων ασφάλειας” σημείωσε.

Αναφορικά με τα διόδια και την κίνηση είπε ότι “είναι πολύ ελαττωμένη η κίνηση, οι έλεγχοι είναι πάρα πολύ αυστηροί και στους παραδρόμους και στο επαρχιακό δίκτυο σε όλη την Ελλάδα. Οι παραβάσεις που βεβαιώνονται και αυτό είναι το ενθαρρυντικό είναι λίγες, που πραγματικά δείχνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών εφαρμόζει τα μέτρα”

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ