Πάρος: «Κόπηκε» από το ΣτΕ μεγάλη τουριστική επένδυση στην Πάρο

Το Συμβούλιο της Επικρατείας «έκοψε» μία μεγάλη τουριστική επένδυση έξω από τη Νάουσα της Πάρου. Η απόφαση του ΣτΕ στηρίζεται στην λεγόμενη «φέρουσα ικανότητα των νησιών», δηλαδή το πόσους τουρίστες μπορεί να φιλοξενήσει ένα νησί κατ’ ανώτατο όριο με βάση τους πόρους του.

Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, το πολεοδομικό σχέδιο της Πάρου, που είχε εγκριθεί πριν από περίπου 15 χρόνια, έλεγε ότι τον Αύγουστο η Πάρος θα έχει κατ’ ανώτατο 87.000 διανυκτερεύσεις. Δηλαδή 87.000 άνθρωποι θα μπορούν να βρίσκονται στο νησί σε μία ημέρα. Πέρυσι είχε 148.000.

Έτσι το ΣτΕ έπρεπε να δώσει ένα «καλώς έχει» σε ένα προεδρικό διάταγμα που στην συνέχεια θα πήγαινε στην ΠτΔ για υπογραφή και αφορούσε την μεγάλη τουριστική επένδυση. Σύμφωνα με αυτήν θα αναπτύσσονταν 400 κλίνες από τον επενδυτή σε μία έκταση 327 στρεμμάτων. Παρά το γεγονός ότι η Εφορία Κυκλάδων είχε «κόψει» το έργο εξαιτίας εγγύτητας στην Μυκηναϊκή Ακρόπολη της Πάρου, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) το ενέκρινε, όπως άλλωστε έκανε και το Κεντρικό Πολεοδομικό Συμβούλιο. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι τα 217 από τα 327 στρέμματα δίνονταν κατά παρέκκλιση από το πολεοδομικό σχέδιο.

Το σχέδιο αυτό ήταν πλέον παρωχημένο, σύμφωνα με το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδόμησης. Όμως η καρδιά της κριτικής του ΣτΕ βρίσκεται στην διατύπωση της άποψής του, όπως αποκάλυψε η «Καθημερινή», ότι η μελέτη της «φέρουσας ικανότητας του νησιού» δεν μπορεί να κριθεί από τον επενδυτή, εάν δεν είναι στοιχειοθετημένη, αλλά θα πρέπει να κριθεί από το μέγεθος και τους πόρους του νησιού. Από τα 53 εκατ. ευρώ της επένδυσης, τα 42 εκατ. θα προέρχονταν από το Ταμείο Ανάκαμψης και μία συστημική τράπεζα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ