Παράξενες συμπεριφορές των εφήβων

Παράξενες συμπεριφορές των εφήβων

Θυμός, απάθεια, ανία, λύπη και μελαγχολία, ενοχή, φόβος και αγωνία, στρες. Τι συμβαίνει στις ψυχές των παιδιών μας όταν  εμφανίζονται αυτές οι αρνητικές συμπεριφορές; Και τι πρέπει να κάνουμε όταν εκδηλώνονται; Ο ψυχοθεραπευτής Δρ. Ντον Ντινκμέγιερ μας εξηγεί.

Θυμός.

Το πιθανότερο που επιδιώκει είναι να κερδίσει, να προσπαθήσει να ελέγξει τη συμπεριφορά σας. Ο έφηβος εκφράζει την αντιδραστικότητά του με λανθασμένο τρόπο. Όταν ο έφηβος είναι θυμωμένος προσπαθήστε να συζητήσετε το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε αργότερα, αφού επανέλθει η ηρεμία. Εκφράστε και εσείς τα συναισθήματά σας, προσπαθήστε να καταλάβετε τα συναισθήματα του παιδιού και αναζητήστε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση.

Απάθεια.

Για ποιο λόγο άραγε οι έφηβοι παραμένουν απαθείς; Πολλές απόψεις ψυχολόγων συγκλίνουν στο ότι τα παιδιά προσπαθούν με αυτόν τον τρόπο να σας δείξουν την… δύναμή τους! «Κανείς δεν ακούει τη γνώμη μου ακόμα και για πράγματα που αφορούν εμένα. Άρα και εγώ δεν θα ακούω τη δική τους, θα κάνω το δικό μου και δε θα δίνω καμία σημασία στα λόγια τους» είναι η πιθανότερη εκδοχή του τρόπου με τον οποίο σκέφτεται. Εσείς πρέπει να ζητάτε τη συμμετοχή του εφήβου στη λήψη αποφάσεων. Δείξτε ότι οι ιδέες η γνώμη και η συμμετοχή του είναι σημαντικές και χρήσιμες στην οικογένεια.  Ζητήστε από τον έφηβο να αναλάβει μια εργασία την ευθύνη της οποίας μέχρι σήμερα είχατε εσείς.

Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ