Παρατράγουδα στην Ελασσόνα για ένα τραγούδι – Καταδικάστηκαν για το «Καλή τύχη» του Καλδάρα

Το γνωστό τραγούδι του Απόστολου Καλδάρα, «καλή τύχη», ήταν ο λόγος ενοχής, και σε δεύτερο βαθμό, για έναν άνδρα και μια γυναίκα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το larissanet, το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Λάρισας επέβαλε σήμερα ποινή φυλάκισης ενός έτους με τριετή αναστολή σε δύο κατηγορούμενους για το αδίκημα της παράβασης του νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων.

Όπως προέκυψε από την ακροαματική διαδικασία, το 2015 στην Ελασσόνα, στο κατάστημα εστίασης των κατηγορουμένων, ορχήστρα έπαιζε το τραγούδι του Απόστολου Καλδάρα «καλή τύχη» το οποίο όμως είχε δικαιώματα από την ΑΕΠΙ (Ανώνυμη Εταιρεία Πνευματικής Ιδιοκτησίας).

Τη σχετική καταγγελία έκανε υπάλληλος της ΑΕΠΙ στο Αστυνομικό Τμήμα(Α.Τ.) Ελασσόνας. Μάλιστα εκείνη την ημέρα αστυνομικοί του Α.Τ, πήγαν δύο φορές στο μαγαζί, με την πρώτη να παίζει το τραγούδι «σάλα σάλα» το οποίο όμως ήταν ελεύθερο πνευματικών δικαιωμάτων. Λίγη ώρα αργότερα ο υπάλληλος της ΑΕΠΙ ξανακαλεί τους αστυνομικούς και όταν οι τελευταίοι πηγαίνουν στο κατάστημα η ορχήστρα παίζει εκείνη τη στιγμή το τραγούδι «καλή τύχη». Για «κακή τύχη» όμως των κατηγορουμένων, το συγκεκριμένο τραγούδι υπαγόταν σε πνευματικά δικαιώματα και έτσι η ιδιοκτήτρια του καταστήματος και ο σύζυγος της βρέθηκαν στο εδώλιο για παράβαση του νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων.

Την αλληλουχία των γεγονότων περιέγραψαν σήμερα στο δικαστήριο οι δύο αστυνομικοί που πραγματοποίησαν τους ελέγχους εκείνη την ημέρα. Όπως κατέθεσαν οι μάρτυρες, η κλήση έγινε στον αξιωματικό υπηρεσίας στο Α.Τ Ελασσόνας και ακολούθως κλήθηκαν να πάνε στο κατάστημα για να ελέγξουν. Κάθε φορά που άκουγαν το τραγούδι καλούσαν τον υπάλληλο της ΑΕΠΙ και τον ενημέρωναν. Σε ερώτηση του δικαστηρίου για το πως ήξερε ο υπάλληλος της ΑΕΠΙ ποιο τραγούδι έπαιζε και τους ειδοποιούσε, η απάντηση των αστυνομικών ήταν ότι δεν γνωρίζουν. Οι αστυνομικοί απάντησαν επίσης σε σχετική ερώτηση του δικαστηρίου πως εκείνη την ημέρα δεν πραγματοποίησαν έλεγχο σε άλλα καταστήματα για παράβαση του νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων.

Για στοχοποίηση από την ΑΕΠΙ και εμμονή των υπαλλήλων του Α.Τ. Ελασσόνας έκανε λόγο η υπεράσπιση των κατηγορουμένων επισημαίνοντας παράλληλα ότι εκείνη την ημέρα δεν έγινε ο έλεγχος όπως προβλέπεται για να διαπιστωθεί αν το κατάστημα παραβιάζει το νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων. Επίσης η υπεράσπιση σημείωσε ότι λόγω της πρωτόδικης καταδίκης για τη συγκεκριμένη πράξη, το ζευγάρι αναγκάστηκε να κλείσει το μαγαζί στην Ελασσόνα και να συνεχίσει την επαγγελματική του δραστηριότητα στη Λάρισα.

Το δικαστήριο τελικά αφού απέρριψε όλα τα ελαφρυντικά που πρότεινε η υπεράσπιση, επέβαλλε και στους δύο κατηγορουμένους ποινή φυλάκισης ενός έτους με τριετή αναστολή.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ