Παρασκευής στον Realfm: Οποιοδήποτε άνοιγμα πρέπει να συνδυάζεται με μέτρα που μειώνουν τη διασπορά

“Υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας, είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των συνανθρώπων μας που νοσηλεύονται. Υπάρχει μια συγκατημένη αισιοδοξία αναφορικά με την Επικράτεια, εκτός της Αττικής, ότι η κατάσταση σταθεροποιείται” δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας -Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Δημήτρης Παρασκευής, μιλώντας στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

“Η αποτελεσματικότητα των μέτρων εξαρτάται από τα μεταλλαγμένα στελέχη. Παρόμοια μέτρα με παρόμοιο βαθμό τήρησης από τους πολίτες ήταν αποτελεσματικά μέχρι τα τέλη του 2020, αλλά δεν ήταν το 2021. Έχει να κάνει και με την κόπωση της κοινωνίας και με άλλες παραμέτρους. Τα μέτρα είναι εν μέρη αποτελεσματικά χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα μέτρα αυτά δεν μας προσδίδουν κάποιο πλεονέκτημα, διότι αν δεν τα είχαμε τα κρούσματα θα ήταν διπλάσια ή και πολύ παραπάνω. Χρειάζεται να ενταθούν, χρειάζεται να βρεθούν κι άλλες λύσεις ώστε να καταφέρουμε να ελέγξουμε το τρίτο πανδημικό κύμα. Σε αυτή την κατεύθυνση το ενισχυμένο μαζικό τέστινγκ είναι ένα μέτρο που θα βοηθήσει σημαντικά” πρόσθεσε.

Αναφορικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου απάντησε ότι “η συζήτηση θα συνεχιστεί. Βέβαια, λόγω της εικόνας της πανδημίας δεν μπορούμε να προκαταβάλουμε τι θα συμβεί. Να μην δοθεί η εντύπωση ότι χαλαρώνουμε ή ότι δεν τηρούμε τα μέτρα και δεν προσέχουμε. Σίγουρα θα ήταν ευχής έργον οποιοδήποτε άνοιγμα, που χρειάζεται αλλά πρέπει να συνδυάζεται με μέτρα που θα μειώσουν τη διασπορά στην κοινότητα”.

Ο καθηγητής σημείωσε ότι η βελτίωση των καιρικών συνθηκών θα βοηθήσει αλλά δεν αρκεί για να μειώσει το ιικό φορτίο. “Το τέστινγκ και ο εμβολιασμός θα βοηθήσουν ώστε να ανοίξουν κι άλλες δραστηριότητες” σημείωσε.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ