Κορονοϊός: Παραμένουν στο τραπέζι οι εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων για πιο αυστηρά μέτρα

Του Μάνου Νιφλή

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να τεθούν σε εφαρμογή τα μέτρα που εισηγήθηκαν οι λοιμωξιολόγοι στην κυβέρνηση και τελικά, με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, τροποποιήθηκαν προκειμένου να βρεθεί η μέση λύση που θα μειώσει τις αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία.

Τα μέτρα, με τη μορφή που ανακοινώθηκαν την περασμένη Τρίτη από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Χαρδαλιά, είναι υπό αίρεση έως την 30η Σεπτεμβρίου που θα επανεξεταστεί η αποτελεσματικότητά τους.

Δύο είναι τα μέτρα, των οποίων η αυστηροποίηση εξετάζεται πολύ σοβαρά από την κυβέρνηση. Το πρώτο αφορά στην αναστολή της λειτουργίας των χειμερινών θεάτρων και κινηματογράφων επ’αόριστον. Κάτι που είχαν ζητήσει εξ αρχής οι λοιμωξιολόγοι αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τις εισηγήσεις καλλιτεχνών αλλά και της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, επέλεξε τη μείωση της πληρότητας και την εφαρμογή αυστηρών κανόνων υγιεινής. Το δεύτερο μέτρο που παραμένει «ανοιχτό» έως το τέλος του μήνα, είναι ο αριθμός των ατόμων στις κοινωνικές εκδηλώσεις που παρά την εισήγηση για τη μείωσή τους κατά 20 ή 30, έμειναν στα 50.

Πονοκέφαλο για την κυβέρνηση συνεχίζει να αποτελεί ο συνωστισμός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που ενώ οι γιατροί ζητούν το αυτονόητο, να μειωθεί ο αριθμός των επιβατών μέσω της αύξησης των δρομολογίων, οι προσπάθειες που έγιναν, έπεσαν στο κενό. Ωστόσο, η λύση που προκρίθηκε, ήταν το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων στις 10π.μ. ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός με τους εργαζόμενους επιβάτες που κάνουν χρήση των Μέσων νωρίτερα.

Η ίδια ανησυχία επικρατεί και για την πορεία των κρουσμάτων στα σχολεία που οι προβλέψεις κάνουν λόγο για εκτίναξη του αριθμού των τμημάτων και των σχολείων που κλείνουν, με δεδομένο ότι η δύσκολη φθινοπωρινή περίοδος είναι μπροστά μας.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η 30η Σεπτεμβρίου είναι η κομβική ημερομηνία που θα εξεταστούν τα επιδημιολογικά δεδομένα και θα ληφθούν αποφάσεις εκ νέου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ