Παρασκευής στον Realfm: Ανησυχητική η αύξηση στην πίεση στο ΕΣΥ – Τι είπε για το lockdown

“Έχουμε μια συνεχόμενη αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων, αλλά είναι ιδιαίτερα ανησυχητική και η αύξηση στην πίεση στο σύστημα υγείας στον αριθμό των νέων νοσηλειών τόσο σε απλές κλίνες όσο και σε κλίνες ΜΕΘ, που αυτό είναι ένα αδιαμφισβήτητο στοιχείο που επιταχύνει τις εξελίξεις, καθώς και τις προτάσεις σε ότι αφορά την επιβολή ενός αυστηρού lockdown” δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας -Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Δημήτρης Παρασκευής, μιλώντας στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

“Αν καταφέρουμε σύντομα να πετύχουμε τον ενδιάμεσο στόχο που είναι ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων, αυτό θα μας δώσει πολύ μεγάλα περιθώρια διαχείρισης. Ο κίνδυνος σε ότι αφορά σοβαρή νόσο και νοσηλείες θα είναι πολύ χαμηλότερος. Επίσης, οι κλιματολογικές συνθήκες θα βοηθήσουν, αλλά αυτό αναμένεται να συμβεί μετά τον Απρίλιο, όπου θα μπορούμε να περνάμε λιγότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους και περισσότερο σε εξωτερικούς, όπου γνωρίζουμε ότι ο κίνδυνος μεταδόσεων είναι σημαντικά μικρότερος” πρόσθεσε.

“Προς το παρόν για τα δύο εμβόλια με mRNA φαίνεται ότι δεν θα είναι αναγκαία τρίτη δόση, αλλά πρόκειται για μια δυναμική κατάσταση και ειδικά σε ότι αφορά τις μεταλλάξεις του ιού, ενδεχομένως αυτό να χρειαστεί για το μέλλον. Μάλλον κινούμαστε σε μια κατάσταση ανάλογη με την εκάστοτε επιδημία της γρίπης, που χρειάζεται να επικαιροποιείται το εμβόλιο κάθε χρονιά. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση και το πλεονέκτημα της νέας τεχνολογίας των εμβολίων είναι ότι μπορούν να επικαιροποιούνται σε σύντομο χρονικό διάστημα” είπε σχετικά με τις μεταλλάξεις και τα εμβόλια.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ