Παρασκευής στον Realfm 97,8: Στην ατζέντα περιοριστικά μέτρα αν η κατάσταση δεν μπορεί να ελεγχθεί με άλλον τρόπο

Ο Δημήτρης Παρασκευής, αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας -Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας,  μιλώντας στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου δήλωσε ότι “ύστερα από 1,5 χρόνο από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, μπορούμε να πούμε ότι θα έρθει το τέλος αλλά εξαρτάται από το πόσο γρήγορα όλοι μας θα αποκτήσουμε ανοσία σε αυτόν τον ιό”.

“Υπάρχουν παραδείγματα χωρών με πολύ μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη, που ακόμα κι αν παρατηρούνται εξάρσεις δηλαδή αυξητική τάση στα κρούσματα, η αντίστοιχη τάση στις νοσηλείες και στους θανάτους είναι πολύ μικρή. Με άλλα λόγια θα απαλλαγούμε και αυτός ο ιός θα γίνει παρόμοιος με αυτόν που προκαλεί ο ιός της γρίπης. Αλλά για να συμβεί αυτό θα χρειαστεί να αναπτύξουμε όλοι μας ανοσία και κατά προτίμηση μέσω εμβολιασμού και όχι έκθεσης στον ιό” πρόσθεσε ο κ. Παρασκευής.

“Η Ελλάδα δεν είναι ακόμη στα επιθυμητά επίπεδα ανοσίας, έτσι ώστε ο ιός αυτός να κυκλοφορεί ανάμεσά μας χωρίς να προκαλεί σοβαρά προβλήματα. Είμαστε καλύτερα σε σχέση με πέρσι, έχουμε περίπου 3 φορές λιγότερους θανάτους και νοσηλείες σε σχέση με πέρσι αναλογικά με τα κρούσματα, αλλά για να μπορούμε να επανέλθουμε στην κανονικότητα με ασφάλεια χρειάζεται το ποσοστό ανοσίας, εμβολιαστικής κάλυψης, να αυξηθεί, ειδικά στα άτομα που είναι άνω των 60” τόνισε.

“Ευχόμαστε όλοι να μην είμαστε σε κατάσταση που θα χρειαστεί να επιβληθούν περισσότερα περιοριστικά μέτρα. Είναι κάτι που δεν θέλει κανείς από εμάς, αλλά θα συζητηθεί, είναι στην ατζέντα, αν η κατάσταση δεν μπορεί να ελεγχθεί με άλλον τρόπο” υπογράμμισε ο καθηγητής.

 

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ