Νέο παραλήρημα Τσαβούσογλου: Εμποδίσαμε την Ελλάδα να μπει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα

Προκλητικός για άλλη μια φορά εμφανίστηκε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.  Μιλώντας στην Επιτροπή Προϋπολογισμού του τουρκικού Κοινοβουλίου, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως η χώρα του προασπίζεται τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων με βάση το διεθνές δίκαιο και μάλιστα, έκανε και λόγο για «υφαλοκρηπίδα» στην Ανατολική Μεσόγειο.

Απαντώντας σε ερώτηση αν η Τουρκία έχει εγκαταλείψει τις δραστηριότητες έρευνας και γεώτρησης φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υπενθύμισε ότι η Τουρκία έχει καθορίσει τα όρια της υφαλοκρηπίδας και την κατέγραψε στον ΟΗΕ, ενώ υπέγραψε και συμφωνία με τη Λιβύη για το θέμα.

Επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει υποχρέωση διεξαγωγής σεισμικής έρευνας ή γεώτρησης κάθε λεπτό μετά τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας, ο Τσαβούσογλου πρόσθεσε ότι εμποδίστηκε η Ελλάδα να εισέλθει στην “τουρκική υφαλοκρηπίδα”:

«Στο ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου δεν υπάρχει κανένα θέμα υποχώρησής μας. Εμείς έχουμε καθορίσει τα όρια της υφαλοκρηπίδας μας και την καταγράψαμε στον ΟΗΕ. Στο πλαίσιο αυτό υπογράψαμε και συμφωνία με τη Λιβύη για τα δυτικά όρια μας. Και εμείς και η Λιβύη κοινοποιήσαμε τη συμφωνία μας στον ΟΗΕ. Εμείς προστατεύουμε την υφαλοκρηπίδα μας. Η Ελλάδα επιχείρησε πολλές φορές να μπει εκεί, εμείς την εμποδίσαμε, άρα προστατεύουμε την υφαλοκρηπίδα μας», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς στο Κυπριακό είναι πλέον η προϋπόθεση για τη λύση και δήλωσε πως τα βήματα της «ΤΔΒΚ», όπως και το άνοιγμα των Βαρωσίων θα συνεχίσουν να υποστηρίζονται από την Τουρκία. «Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την ΤΔΒΚ, στα πρωτοπόρα της βήματα, όπως η διάνοιξη των Βαρωσίων» είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη την οποία χαρακτήρισε «τουρκική». «Οι ομογενείς μας στα Βαλκάνια είναι η κόρη των οφθαλμών μας. Συνεχίζουμε να στεκόμαστε δίπλα στους ομογενείς μας σε διάφορες περιοχές του κόσμου όπως οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης, οι Τάταροι της Κριμαίας, οι Τούρκοι της Μολδαβίας, οι Τούρκοι Ουιγούροι, οι Τούρκοι Γκαγκαούζοι και οι Τουρκμένοι του Ιράκ και της Συρίας».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ