Παρανάλωμα του πυρός έγιναν οι κόποι μίας ζωής – Κραυγή απόγνωσης των κατοίκων από τα πύρινα μέτωπα

Σε απόγνωση βρίσκονται οι κάτοικοι των πύρινων μετώπων που ξέσπασαν ταυτόχρονα το μεσημέρι της Δευτέρας (17/07) καθώς η μεγάλη φωτιά κατέκαψε τα σπίτια και τις περιουσίες που πάλευαν να αποκτήσουν μία ολόκληρη ζωή.

Φωτιά στο Λουτράκι: Σκληρή μάχη για να μην περάσουν οι φλόγες από την παλαιά εθνική οδό

Στο Λουτράκι, πολλά είναι τα σπίτια που παραδόθηκαν στις φλόγες, με τους κατοίκους να μην ακολουθούν τις οδηγίες εκκένωσης που είχαν δοθεί και να μένουν στο σημείο προκειμένου να δώσουν τη μάχη με τις φλόγες με ό, τι μέσα είχαν διαθέσιμα.

Συγκεκριμένα, κάτοικος του Λουτρακίου, ο κ. Παναγιώτης μίλησε την ΕΡΤ, και ανέφερε πως η μόνιμη κατοικία του παραδόθηκε στις φλόγες, με αποτέλεσμα να χάσει τα πάντα. «Δεν έχουμε τίποτα. Ζούσαμε με την γυναίκα μου σε αυτό το σπίτι 22 χρόνια, με τον κήπο μας και τις κοτούλες μας. Τώρα μείναμε στον δρόμο, δεν πρόλαβα καν να πάρω τα φάρμακά μου. Έχουν καεί τα πάντα».

Φωτιά στον Κουβαρά: Αφέθηκε ελεύθερος ο άνδρας που προσήχθη ως ύποπτος

Οι κόποι μίας ζωής του κ. Παναγιώτη και της συζύγου του, καταστράφηκαν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Το ηλικιωμένο ζευγάρι αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι του προκειμένου να σωθεί. «Το μόνο που κάναμε ήταν να φύγουμε για να γλιτώσουμε. Ευχαριστώ τον Θεό που σωθήκαμε για να δούμε τα εγγόνια μας και τα παιδιά μας. Κλαίμε και μόνο που βλέπουμε το σπίτι μας».

Άλλη κάτοικος της περιοχής, ανέφερε πως ζητούσε συνεχώς βοήθεια από την Ελληνική Αστυνομία και τόνιζε πως θα καεί το σπίτι της. «Η αστυνομία περνούσε πάνω κάτω, τους λέγαμε ότι χρειαζόμαστε πυροσβεστική οχήματα και δεν μας στείλανε. Εμείς φύγαμε από εδώ για να σωθούμε. Το μόνο που μου έμεινε είναι το φουστάνι που φοράω».

Στην παραλία της Αναβύσσου έσπευσαν οι κάτοικοι προκειμένου να σωθούν από τις πύρινες φλόγες αλλά και τους πυκνούς καπνούς που έπνιξαν την περιοχή.

Η κυρία Άννα ανέφερε στο Action24 πως η φωτιά ξεκίνησε στη 13:00 το μεσημέρι αλλά εκείνη την ώρα βρισκόταν μακριά από την κατοικία της. Ωστόσο λόγω των καπνών αναγκάστηκε να απομακρυνθεί.

«Στις 17:30 μας είπαν πλέον ότι η φωτιά καίει ανεξέλεγκτα. Τέσσερις ολόκληρες ώρες δεν κατάφεραν να την ελέγξουν. Πήρα τον άντρα μου τηλέφωνο και αρχικά τον ρώτησα αν ζει και αν είναι καλά, εκείνος μου είπε πως παλεύει μόνος του χωρίς την Πυροσβεστική. “Η φωτιά είναι εδώ” μου έλεγε. Εμείς δεν είδαμε πυροσβεστικό όχημα».

Κάτοικος της Σαρωνίδας μιλά για την καταστροφή που υπέστη το σπίτι του και η περιοχή. Η παρουσιάστρια του Action24 του ανέφερε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση της πυροσβεστικής στην περιοχή του υπήρχαν πτητικά μέσα, ωστόσο ο ίδιος δεν συμφώνησε.

«Ποια εναέρια μέσα και ποια οχήματα; Εγώ δεν είδα τίποτα. Έπρεπε να προλάβουν την φωτιά στο βουνό για να μην γυρίσει και έρθει προς τις κατοικημένες περιοχές. Η φωτιά προχωράει και καίει, καίει, καίει… Ο κόσμος άφησε τα σπίτια του. Το “κατά δήλωση” είναι άλλο, και η πραγματικότητα είναι άλλη.

Δείτε φωτογραφίες που φαίνονται οι απελπισμένες προσπάθειες των κατοίκων να σβήσουν την φωτιά που πλησίαζε στα σπίτια τους με μάνικες και λάστιχα: 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ