Παπαευαγγέλου: Εμφανής η διασπορά του ιού παντού – Εκθετική αύξηση των κρουσμάτων σε μόλις δύο εβδομάδες

“Μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες σχεδόν πενταπλασιάστηκε ο μέσος κυλιόμενος αριθμός κρουσμάτων των επτά ημερών”, υπογράμμισε κατά την τακτική ενημέρωση η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου. Όπως τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου, “η μέση διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων παρέμεινε σταθερά χαμηλή στα 26 χρόνια” ενώ πρόσθεσε ότι το 80% των νέων κρουσμάτων το τελευταίο 15ήμερο αφορά σε άτομα ηλικίας μικρότερης των 39 ετών.

“Αρχικά το νέο αυτό πανδημικό κύμα αφορούσε σχεδόν αποκλειστικά σε νέους. Σήμερα, δύο εβδομάδες αργότερα βλέπουμε σημάδια σημαντικής διασποράς της λοίμωξης σε όλη την κοινωνία. Αυτό που αποτυπώνεται από την ιχνηλάτηση που διενεργεί ο ΕΟΔΥ σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία, είναι ότι παρ’ όλο που τα νέα κρούσματα εξακολουθούν να αφορούν σε μεγάλο βαθμό νέους με πιθανή έκθεση σε κοινωνικές εκδηλώσεις σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους διασκέδασης είναι πλέον εμφανής η διασπορά παντού” σημείωσε η καθηγήτρια.

“Αυξητική τάση εμφανίζει το σύνολο των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας. Η ιχνηλάτηση δείχνει ότι πολλοί, νέοι κυρίως, όταν επιστρέφουν μετά από εσωτερικό τουρισμό, έπειτα από διακοπές στις μεγαλουπόλεις, μεταφέρουν τη λοίμωξη στο οικογενειακό, κοινωνικό και εργασιακό περιβάλλον. Παράλληλα, σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, έχουμε αρκετά άτομα να μολύνονται από το οικογενειακό και εργασιακό περιβάλλον καθώς και αρκετές συρροές σημειώνονται σε εργασιακούς χώρους που είτε σχετίζονται με τον τουρισμό ή και με διάφορες άλλες υπηρεσίες. Η μεγάλη διασπορά της λοίμωξης είναι δεδομένη” επεσήμανε η κυρία Παπαευαγγέλου και συνέχισε αναφερόμενη στο φαινόμενο της αύξησης των ορφανών κρουσμάτων κατά το οποίο αυξήθηκε ο αριθμός των συμπολιτών που βρέθηκαν θετικοί αλλά δεν ξέρουν από πού κόλλησαν τη λοίμωξη.

“Είναι σαφής η μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα. Είναι βέβαιο ότι εφόσον ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσά μας ξανά θα βρει τον δρόμο του να μεταδοθεί σε άτομα ανεμβολίαστα που κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά” είπε η κυρία Παπαευαγγέλου και σημείωσε ότι δεν βλέπουμε αύξηση των νέων κρουσμάτων σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.

Ακόμη τόνισε ότι πριν από τρεις εβδομάδες, το τέλος Ιουνίου, ο δείκτης θετικότητας ήταν 1,3%, ενώ σήμερα ανέρχεται στο 3,5%. Σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο η θετικότητα είναι σημαντικά υψηλότερη.

Παράλληλα είπε πως κάποιοι αναρωτιούνται “πώς φέτος το καλοκαίρι που έχουμε το όπλο του εμβολιασμού στο χέρι μας να βλέπουμε περισσότερα κρούσματα σε σχέση με πέρυσι. Ο ιός μας δείχνει ότι είναι πανέξυπνος. Ότι κάνει ό,τι μπορεί για να συνεχίσει να διασπείρει ανάμεσά μας και να ξεφεύγει από την προσπάθεια που γίνεται όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο ώστε να απαλλαγούμε από αυτήν την πανδημία. Έτσι, αυξημένη μεταδοτικότητα του ιού που έχει επιφέρει η ινδική μετάλλαξη έχει αποτέλεσμα μέσα στο καλοκαίρι κι ενώ το 59% του ενήλικου πληθυσμού έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, να βλέπουμε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων εκτινάχθηκε σε μόλις δύο εβδομάδες ενώ τον προηγούμενο χειμώνα με τον χειμωνιάτικο καιρό απέναντί μας χρειάστηκαν 4-5 εβδομάδες για να δούμε τέτοια αύξηση” υπογράμμισε η κυρία Παπαευαγγέλου και εξήγησε: “Δεν φταίει μόνο ο έξυπνος ιός. Φταίει και η χαλάρωση της χρήσης των μέτρων και γενικά η αλλαγή συμπεριφοράς”.

Ακολούθως η κυρία Παπαευαγγέλου τόνισε πως είναι στο χέρι μας να ανακόψουμε την αυξητική πορεία της πανδημίας. “Για να χαρούμε το καλοκαίρι είναι σημαντικό να αυξήσουμε δραστικά και άμεσα την εμβολιαστική κάλυψη. Ταυτόχρονα να ξανατροποποιήσουμε τη συμπεριφορά μας. Αυτό που επείγει είναι ο άμεσος εμβολιασμός αυτών που κινδυνεύουν από λοίμωξη, δηλαδή όλων των ανεμβολίαστων άνω των 50 ετών. Ταυτόχρονα οι νέοι μας που αποτελούν τον κύριο όγκο των νέων κρουσμάτων θα πρέπει να εμβολιαστούν πριν πάνε διακοπές. Δεν θέλουμε στην επιστροφή τους να μεταφέρουν τον ιό από το νησί στο πατρικό τους σε ευάλωτους ανθρώπους, στο σπίτι στην παρέα στην εργασία” είπε και επανέλαβε την ανάγκη τήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας όταν είμαστε εκτός σπιτιού.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ