Παπαευαγγέλου: Αύξηση κρουσμάτων σε Δυτική Ελλάδα λόγω Πάσχα – Για ποια νησιά σήμανε “συναγερμός”

Σταθερά πτωτική πορεία με αισιόδοξα μηνύματα παρουσιάζει το επιδημιολογικό φορτίο, επεσήμανε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Βάνα Παπαευαγγέλου, επισημαίνοντας ωστόσο ότι πλέον σήμερα βλέπουμε ξεκάθαρα το αποτύπωμα του Πάσχα. “Έχουμε αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων σε αρκετές Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, πιθανό να σχετίζεται και με το αυξημένο testing” υπογράμμισε η κυρία Παπαευαγγέλλου που σημείωσε ακόμη ότι “σημαντική επιβάρυνση παρατηρείται στη Δυική Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στην Περιφερειακή Ενότητα της Αιτωλοακαρνανίας”.

Επίσης τόνισε ότι “το μήνυμα των επιδημιολογικών δεδομένων είναι σαφές, βλέπουμε επιδημιολογικές εξάρσεις σε νησιά όπως είναι οι: Ικαρία, Κάρπαθος, Κέρκυρα, Νάξος και η Σκιάθος. Χαρακτηριστικό όλων αυτών των μικρών επιδημιολογικών εκρήξεων είναι η νεαρή ηλικία των κρουσμάτων που αφορούν σε άτομα ηλικίας 20-36 ετών με αποτέλεσμα την πτώση της μέσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων από τα 44 στα 40 χρόνια. Είναι σαφές ότι οι νέοι μας πήγαν να δουν τους δικούς τους και κάποιοι μετέφεραν τον ιό από την Αττική και άλλες μεγαλουπόλεις στις περιοχές καταγωγής τους, πολλές από τις οποίες ακόμη και πριν από το Πάσχα είχαν μονοψήφιο αριθμό κρουσμάτων, Σύμφωνα με την ιχνηλάτηση τα περισσότερα κρούσματα αποδίδονται σε οικογενειακή μετάδοση και σε συναθροίσεις” σημείωσε η κυρία Παπαευαγγέλου που υπογράμμισε ότι οι κάτοικοι αυτών των περιοχών πρέπει να ενημερωθούν και να εμβολιαστούν, ενώ όσοι είναι άνω των 30 ετών, είναι άτομα με υποκείμενα νοσήματα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι σε κάποια από αυτά τα νησιά όπως στην Ικαρία και στην Κάρπαθο, το ποσοστό των κατοίκων που έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου αγγίζει το 40%, γεγονός που μας υπενθυμίζει ότι παρά το γεγονός ότι ο εμβολιασμός είναι το πιο σημαντικό όπλο στα χέρια μας για να προχωρήσουμε, όσο ιός είναι ακόμη εδώ, δεν πρέπει να ξεχνάμε τη σημαντική προστασία που μας προσφέρουν τα ατομικά μέτρα προστασίας, δηλαδή η σωστή χρήση μάσκας και η αποφυγή του συγχρωτισμού. Άλλο η χαλάρωση των μέτρων και άλλο η χαλάρωση των μέτρων ατομικής προστασίας” είπε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Το όφελος από τη χρήση των self test

Ακολούθως εξέφρασε την ανησυχία των μελών της Επιτροπής καθώς ο αριθμός των νέων κρουσμάτων εξακολουθεί να είναι υψηλός. Ο αριθμός βέβαια των νέων κρουσμάτων θα αργήσει να μειωθεί σημαντικά κυρίως λόγω της ευρείας χρήσης των αυτοδιαγνωστικών τεστ. Μόνο την προηγούμενη εβδομάδα διενεργήθηκαν περισσότερα από 2 εκατ. self test, και αριθμός αυτός θα εξακολουθήσει να αυξάνει καθώς περισσότερες δραστηριότητες ανοίγουν και περισσότεροι συνάνθρωποί μας θα τα χρησιμοποιούν” και συνέχισε:

“Να γίνει κατανοητό το μεγάλο όφελος από την ευρεία χρήση των self test. Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, μέχρι χθες η χρήση τους είχε ως αποτέλεσμα τη διάγνωση περισσότερων από 14.000 ασυμπτωματικών φορέων, που δεν γνώριζαν ότι νοσούσαν. Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, μεταξύ 3-9 Μαΐου, το 26,6% των νέων κρουσμάτων, δηλαδή 1 στα 4 νέα κρούσματα, διαγνώστηκαν χάρη στο νέο εργαλείο”.

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.