Παπαευαγγέλου: Διπλασιάστηκε το ποσοστό θετικότητας – Αυξάνονται τα κρούσματα στους εργασιακούς χώρους

Η Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, κατά την τακτική ενημέρωση, τόνισε ότι καταγράφεται σημαντική επιδείνωση του επιδημιολογικού φορτίου στη χώρα, σημειώνοντας ότι το ποσοστό θετικότητας έχει αυξηθεί και ότι είναι εμφανής η επέκταση του τέταρτου επιδημικού κύματος.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι την τελευταία βδομάδα έχουμε 4.600 κρούσματα, κατά μέσο όρο, την ημέρα και διπλασιασμό του δείκτη θετικότητας από 1,09 σε 1,96 σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Η κυρία Παπαευαγγέλου υπογράμμισε ότι είναι σημαντική η πίεση στο σύστημα υγείας, ιδίως σε Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, με αύξηση των εισαγωγών κατά 35%.

Παπαευαγγέλου

Παράλληλα, κατά την ενημέρωση η κυρία Παπαευαγγέλου επεσήμανε ότι δεν παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων στα παιδιά σχολικής ηλικίας και στους φοιτητές, αλλά έχουμε αύξηση μετάδοσης μέσα σε εργασιακούς χώρους. Οι ηλικίες 35-55 ετών αποτελούν το 30% του συνόλου των κρουσμάτων.

Επίσης, όπως εξήγησε, δεν υπάρχει περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων στις ηλικίες 18 έως 24 ετών. «Το γεγονός ότι δεν υπάρχει σημαντική ενδοσχολική μετάδοση, εκτός από τις επιβαρυμένες περιοχές φαίνεται και από στοιχεία του υπ. Παιδείας που μιλούν για μόνο 8 κλειστά τμήματα λόγω κορονοϊού, στα 80.000».

Μίλησε για τήρηση των μέτρων προστασίας αλλά και για το αυξημένο testing στους ανεμβολίαστους που συμβάλλει στην πρόωρη διάγνωση και απομόνωση των κρουσμάτων.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις για το τι φταίει που υπάρχει αυτή η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, είπε χαρακτηριστικά «ευθύνονται οι ανεμβολίαστοι και ο καιρός που μας έκλεισε στα σπίτια μας», προσθέτοντας ότι η Δέλτα μετάλλαξη του κορονοϊού μεταδίδεται πιο εύκολα γι’ αυτό και το νέο επιθετικό κύμα που καταγράφεται θα πρέπει να μας φέρει προ των ευθυνών μας.

Η κ. Παπαευαγγέλου επικεντρώθηκε στην προστασία από τη χορήγηση της τρίτης δόσης και απηύθυνε έκκληση σε όλους να εμβολιαστούν. “Ο εμβολιασμός είναι το πιο βασικό μέτρο πρόληψης τόσο σε προσωπικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο” ανέφερε και πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να βοηθήσουμε τους αναποφάσιστους να πάρουν τη σωστή απόφαση”.

“Η θνητότητα είναι σημαντικά μειωμένη στους ασθενείς που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους” υπογράμμισε.

Ο εμβολιασμός των εγκύων

Αναφερόμενη ειδικότερα στον εμβολιασμό των εγκύων, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας ξεκαθάρισε πως ο εμβολιασμός των εγκύων είναι ασφαλής, αποτελεσματικός και απαραίτητος.

Όπως σημείωσε: “Εκτός από τις διεθνείς επιστημονικές εταιρείες, και η Ελληνική Εταιρεία Μαιευτικής και Γυναικολογίας έχει εκδώσει σαφείς κατευθυντήριες οδηγίες υποστηρίζοντας τον εμβολιασμό των εγκύων. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών είχε επίσης εκφραστεί σαφώς υπέρ του εμβολιασμού των εγκύων, τόσο μέσω σχετικής εγκυκλίου που εκδόθηκε την άνοιξη του 2021 όσο και μέσω πολλαπλών ενημερώσεων από την πρόεδρό της κυρία Θεοδωρίδου”.

έγκυος κορονοιος

Χορήγηση τρίτης δόσης

“Τα πρόσφατα δεδομένα καθιστούν σαφές ότι η χορήγηση της τρίτης δόσης έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση είναι απαραίτητη προκειμένου να θωρακίσουμε το όφελος του αρχικού εμβολιασμού, να θωρακίσουμε όσα πετύχαμε σήμερα” υπογράμμισε η κυρία Παπαευαγγέλου και συνέχισε:

“Η χορήγηση της αναμνηστικής δόσης αυξάνει σημαντικά το επίπεδο αντισωμάτων, ενώ δημοσιευμένα δεδομένα από το Ισραήλ, έδειξαν ότι η τρίτη δόση μειώνει ακόμη περισσότερο, κατά 90%, τον κίνδυνο σοβαρής νόσου σε άτομα που λαμβάνουν την τρίτη δόση σε σχέση με όσους έμειναν στις δύο δόσεις” σημείωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμοξιωλόγίας.

Ακόμη η κυρία Παπαευαγγέλου είπε: “Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επέκτεινε τη σύσταση  χορήγησης της τρίτης δόσης σε όλους τους ενήλικες άνω των 18 ετών, που συμπληρώνουν τους έξι μήνες από τον αρχικό εμβολιασμό. Καλούμε όλους να να μην ολιγωρήσουν και να προσέλθουν για τρίτη φορά στο εμβολιαστικό κέντρο”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ