Παπαευαγγέλου: Όλοι μάσκα στις παρελάσεις – Η νοσηρότητα θα είναι αυξημένη τον χειμώνα

Η Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας, κατά την τακτική ενημέρωση ξεκαθάρισε ότι στις παρελάσεις για την Εθνική εορτή την 28η Οκτωβρίου θα πρέπει να φορούν όλοι μάσκα καθώς, παρ’ όλο που αυτές διεξάγονται σε ανοιχτούς χώρους, επικρατεί συνωστισμός.

Όπως τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση, “στις παρελάσεις, όπου κι αν γίνουν αυτές, σε πόλη ή χωριό, όλοι θα φοράμε μάσκα αφού αφορά δραστηριότητα σε εξωτερικό χώρο με συγχρωτισμό”.

Συνέχισε λέγοντας πως “ο καιρός κρύωσε και κλειστήκαμε σπίτια μας, έτσι ο κίνδυνος μετάδοσης αυξήθηκε” και προειδοποίησε πως “το φθινόπωρο είναι διαφορετικό καθώς εμφανίζονται ιώσεις στο περιβάλλον μας” και πως “η νοσηρότητα θα είναι πιο αυξημένη, τον χειμώνα”.

Η κυρία Παπαευαγγέλου απηύθυνε έκκληση σε όσους ανθρώπους ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου ή είναι μεγαλύτερη ηλικίας να εμβολιαστούν έναντι της γρίπης ή να κάνουν την τρίτη δόση εφόσον έχουν περάσει έξι μήνες από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης εμβολίου κατά του Covid-19. Eπίσης, προέτρεψε τους ανεμβολίαστους να το αποφασίσουν άμεσα.

Επεσήμανε ακόμη ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί αντιμετωπίζουν 11 φορές μικρότερο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους από τον ιό. Όχι στον εφησυχασμό, είπε η κυρία Παπαευαγγέλου και κάλεσε τους πολίτες να τηρούν τα ατομικά μέτρα προστασίας όπου χρειάζεται.

Στην αρχή της ενημέρωσης η καθηγήτρια τόνισε ότι έχει αυξηθεί το ποσοστό θετικότητας αν και ο αριθμός των τεστ έχει μείνει σταθερός και πως η πανδημία διαγράφει διαφορετική πορεία στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς παρατηρείται σημαντική αύξηση. Σημείωσε ότι αυξήθηκε κατά 28% το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα.

Στη Θεσσαλονίκη το επιδημιολογικό φορτίο βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, εμφανίζοντας σημεία σταθερότητας. Αυξήθηκαν κατά 30% οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία και ιδιαίτερα στην Β. Ελλάδα παρατηρείται αυξανόμενη πίεση στο σύστημα υγείας, όπου η κάλυψη των ΜΕΘ είναι στο 90%.

Η κ. Παπαυαγγέλου αναφέρθηκε επίσης στη σημασία των εμβολίων, τονίζοντας ότι προσφέρουν προστασία σε όλους και πρόσθεσε ότι όλοι οι νέοι που έχασαν την ζωή τους ήταν ανεμβολίαστοι.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ