Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: Οροθετικοί μιλούν στον ΑΝΤ1 για το «κοινωνικό στίγμα»

Παγκόσμια ημέρα του AIDS σήμερα (1/12) και σύμφωνα με έρευνα παραμένουν ζωντανά τα στερεότυπα της δεκαετίας του ’90, καθώς τρείς στους δέκα Έλληνες αντιμετωπίζουν τους φορείς του HIV ως κίνδυνο για την κοινωνία και ένας στους τρείς, θεωρεί ότι ό ιός μεταδίδεται μέσω της αγκαλιάς.

Για την καθημερινότητά τους μίλησαν στον ΑΝΤ1 οροθετικοί με αφορμή την σημερινή παγκόσμια ημέρα αλλά και για το «κοινωνικό στίγμα».

«Η καθημερινότητά μου μετά τις θεραπείες που παίρνω είναι εντελώς φυσιολογικοί όπως των υπόλοιπων ανθρώπων. Δεν έχω νιώσει το στίγμα πάνω μου τόσο πολύ, όμως, ξέρω φίλους και συναδέλφους οι οποίοι έχουν υποφέρει», λέει στον τηλεοπτικό σταθμό ο Μίρο Πασκάλ, ο οποίος διαγνώσθηκε με τον ΗΙV 15 χρόνια πριν.

«Φοβούνται μέχρι και να σε πλησιάσουν, να μιλήσουν μαζί σου», συμπληρώνει ο ίδιος.

Από την πλευρά του, ο Hλίας Μυρσινιάς που ζει 8 χρόνια με τον ιό του Aids τονίζει σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό: «Δεν είναι πολύ εύκολο να μαθαίνεις ότι ζεις με τον ΗΙV. Άτομα που ζουν με τον ιό δεν επιθυμούν να αναφέρουν το δικό τους status ακριβώς γιατί φοβούνται τις αντιδράσεις, το στίγμα και τις διακρίσεις

Ακόμη όταν κάποιος με τον ιο θα πάει σε νοσοκομείο θα σκεφτεί πολύ καλά ότι θα ανακοινώσει σε γιατρό ότι ζει με τον HIV. Κάποια άτομα είναι κολλημένα στις δεκαετίες του ’80 και του ’90».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με ευρήματα πανελλαδικής έρευνα κοινής γνώμης το 29% του ελληνικού κοινού αντιμετωπίζει τους οροθετικούς ως κίνδυνο για την κοινωνία, ενώ το 68% δηλώνει πως δεν θα σύναπτε σχέση με άτομο που ζει με τον ιό.

Ακόμη, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες το 63% αγνοεί ότι τα άτομα που ζουν με τον ΗIV κι έχουν μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο δεν μεταδίδουν τον ιό μέσω σεξουαλικής επαφής.

Το μέγεθος της κοινωνικής άγνοιας στην χώρα προβληματίζει, καθώς το 41% του ελληνικού κοινού πιστεύει πως ο ιός μεταδίδεται από κοινή χρήση τουαλέτας, το 36% μέσω της αγκαλιάς ή του φιλιού και το 24% από τσιμπήματα κουνουπιού.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ