Όταν τα χέρια αποκαλύπτουν την…προσωπικότητά μας

Όταν τα χέρια αποκαλύπτουν την…προσωπικότητά μας

 

Εχετε ποτέ πει «εγώ το ψυχολόγησα αυτό το άτομο με την πρώτη ματιά» ή «κατάλαβα τι είδους άνθρωπος είναι από την αρχική χλιαρή χειραψία;». Εχετε προσέξει ότι στις συναντήσεις αρχηγών κρατών και άλλων πολιτικών ή δημόσιων προσώπων ο φακός της κάμερας επικεντρώνεται στη χειραψία τους και ο φωτογραφικός φακός απαθανατίζει αυτή ακριβώς τη στιγμή; Οι ψυχολόγοι Chaplin, Phillips,Brown, Clanton και Stein, τονίζουν ότι η χειραψία αντανακλά την προσωπικότητα του ατόμου και επηρεάζει τις πρώτες εντυπώσεις.

Γράφει για το boro.gr η Δρ Λίζα Βάρβογλη, Ph.D. Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, Νευροψυχολόγος (greekpsychologypages.blogspot.gr).

Ιστορικά, η χειραψία εθεωρείτο αντρική πράξη και ένδειξη ότι το άτομο δεν έχει επιθετικές διαθέσεις και δεν κρατάει όπλο. Οι χειραψίες διαφέρουν, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά, όπως χαλαρό ή σφιχτό κράτημα, ξερή ή ιδρωμένη παλάμη και υφή του χεριού, τραχιά ή μαλακή παλάμη.

Οι πρώτες εντυπώσεις

Η σημασία της χειραψίας στο σχηματισμό πρώτων εντυπώσεων, καθώς και η σημασία της στη λήψη αποφάσεων, κυρίως στον επιχειρηματικό χώρο, φαίνεται από το μεγάλο αριθμό επαγγελματικών σεμιναρίων τα οποία απευθύνονται στον επιχειρηματικό κόσμο. Π.χ., οργανισμοί συμβούλων επιχειρήσεων διαφημίζουν ότι ανάμεσα σε άλλες ικανότητες εκπαιδεύουν στελέχη επιχειρήσεων και στο πως να κάνουν μία σωστή χειραψία.

Διαβάστε περισσότερα στο boro.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ