Όταν τα παιδιά ζητούν δώρα…

Όταν τα παιδιά ζητούν δώρα…

Αναγνωστριά του boro.gr ρωτά:

Ο άνδρας μου είναι άνεργος εγώ δουλεύω σε ημιαπασχόληση και ουσιαστικά ζούμε με την οικονομική στήριξη των γονιών μας. Έχουμε 2 παιδιά 5 και 6 ετών  αντίστοιχα και δυστυχώς δεν έχουμε χρήματα να γιορτάσουμε φέτος όπως θα θέλαμε τα Χριστούγεννα και κυρίως να πάρουμε δώρα στα παιδιά μας που βλέπουν τις διαφημίσεις, ζητάνε, βλέπουν και τα παιχνίδια που έχουν τα άλλα παιδάκια και θέλουν να τα αποκτήσουν. Τι πρέπει να τους πούμε; Είναι βέβαιο ότι θα καταλάβουν τη διαφορά. Πώς να αντιδράσουμε; Πώς να το χειριστούμε; 

Αγαπητή αναγνώστρια, στο ερώτημά σας απάντησε ο ψυχολόγος- ομαδικός θεραπευτής, Δημήτρης Κατσαρός.

Βασικά στις περιπτώσεις που η κατάσταση είναι δύσκολη χρηματικά πρέπει να επενδύουμε πολύ στις ανθρώπινες σχέσεις. Δηλαδή καλούμε ανθρώπους στο σπίτι, φτιάχνουμε όλοι μαζί πράγματα οικονομικά και ο καθένας φέρνει ότι έχει να προσφέρει, βάζουμε όλη την καλή μας διάθεση και ανακαλύπτουμε αυτό που λέμε «ισχύς εν τη ενώση».

Το ότι δεν έχουμε χρήματα δε σημαίνει ότι δεν μπορούμε να χαρούμε τις γιορτές. Λίγο αν δώσει ο καθένας μπορούμε να φτιάξουμε πράγματα τα οποία δε θα καταφέρναμε να έχουμε αλλιώς. Ένα πολύ απλό παράδειγμα: Δεν έχετε λεφτά να φτιάξετε δέντρο; Την ημέρα που θα μαζευτείτε σπίτι φέρτε ο καθένας από ένα στολίδι, κάποιος θα έχει ένα παλιό πλαστικό στην αποθήκη του και φτιάξτε το! Θα δείτε πόση χαρά θα σας δώσει. Είναι πολύ καλύτερο από το να επικεντρωθούμε στο ότι δεν έχουμε χρήματα. Οι οικογένειες στην Ελλάδα ευτυχώς έχουν ισχυρούς δεσμούς, οπότε μπορούμε όλοι να μαζευτούμε στα σπίτια και με φίλους μαζί  και να περάσουμε όμορφα ακόμα και αν δε βγούμε έξω.

Να είμαστε κάπου μαζεμένοι όλοι μαζί ώστε να νιώθουμε την κοινότητα. Τα χρήματα τα λίγα του καθενός είναι πολλά όταν είμαστε μαζί και μπορούμε να τα μοιραστούμε. Το μοίρασμα στις μέρες μας είναι πολύ σημαντικό.

Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ