Οικογένεια… διαρρηκτών: Ο «αρχηγός» που έμενε σε Airbnb, οι επικοινωνίες με ασυρμάτους και τα ταξίδια με τρένο

Άγνωστες λεπτομέρειες από τη δράση συμμορίας διαρρηκτών, η οποία εισέβαλε σε σπίτια και εταιρείες στην Αττική φέρνει στο φως της δημοσιότητα το enikos.gr.

του Μίλτου Σακελλάρη

Η συμμορία που ξεκίνησε τη δράση της από τον Οκτώβριο του 2022 είχε έναν αρχηγό τον οποίο υπάκουαν όλα τα μέλη της οργάνωσης. Ο συγκεκριμένος άνδρας, είχε ορμητήριο της Θεσσαλονίκη αλλά είχε αποφασίσει να στήσει τη συμμορία του, σύμφωνα με τις αστυνομικές καταγραφές, στην Αθήνα.

Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που αποφάσιζε να ξεκινήσει από τη συμπρωτεύουσα ταξίδια για την Αθήνα ακόμη και… οδικώς για να πιάσει δουλειά μαζί με τους συνεργούς του. Στη δικογραφία της υπόθεσης, που δημοσιεύει σήμερα το enikos.gr, περιγράφεται ο τρόπος που ο «αρχηγός» έχοντας ως ορμητήρια τα Διαβατά, αρκετές φορές χρησιμοποιούσε ιδιόκτητα ή νοικιασμένα οχήματα και κάποιες άλλες τρένα του ΟΣΕ και αεροπλάνα για να ταξιδεύει στην Αθήνα και να στήνει τις… διαρρήξεις με την ομάδα του.

Όπως περιγράφουν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας στην καταγραφή τους, ο «αρχηγός» έμενε σε σπίτια συγγενικών του προσώπων ή σε σπίτια βραχυχρόνιας μίσθωσης. «Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέκυψαν από την έρευνα, προέκυψε ότι οι κατηγορούμενοι έχοντας συναποφασίσει τη διάπραξη κακουργημάτων, ενώθηκαν και συνέστησαν επιχειρησιακά δομημένη ομάδα, με διακριτούς ρόλους και διαρκή δράση, η δομή της οποίας και οι ρόλοι έκαστου μέλους θα προσδιοριστεί σε επόμενη ενότητα. Τα μέλη της οργάνωσης έχοντας υποτάξει τη βούλησή τους σε αυτή και δρώντας από κοινού, με σκοπό τον παράνομο πορισμό εισοδήματος για βιοπορισμό κατά απροσδιόριστο κατά την προανάκριση χρόνο αλλά τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2022 έως και την 26-02-2023 προέβαιναν σε διαρρήξεις πολυτελών οικιών και εταιρειών στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο διαβιβαστικό που σχημάτισαν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής.

«Κατά τον χρόνο της παραμονής του στην περιφέρεια της Αττικής η δράση της οργάνωσης ήταν διαρκής και αδυσώπητη, σχεδόν καθημερινή, αποτελώντας την μοναδική πηγή των εισοδημάτων τους, ενώ κατά τις περιόδους της απουσίας του τα επιχειρησιακά οχήματα, τα οποία είχε επιλέξει και προμηθευτεί ο ίδιος για την οργάνωση παρέμεναν κρυμμένα στις “καβάτζες” του», τονίζεται στο διαβιβαστικό.

Από την έρευνα της ΕΛΑΣ προέκυψε πως τα μέλη της οργάνωσης συνδέονταν με συγγενικές σχέσεις και στενές φιλίες, ενώ πέραν αυτών, η κοινή καταγωγή και οι πολιτισμικές καταβολές, ενίσχυαν την πίστη και υποταγή των μελών στην βούληση της ομάδας, σε βαθμό τέτοιο που ουδείς προέβαινε σε οποιαδήποτε ενέργεια δίχως τη σύμφωνη γνώμη και την συγκατάθεση του αρχηγού της οργάνωσης.

Οι δικηγόροι Ιωάννης Α. Γλύκας και Γεώργιος Νικολάου δήλωσαν στο enikos.gr πως: «Όσο και αν προβληματίζει ο αριθμός των αποδιδόμενων πράξεων αλλά και η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης είναι σαφές ότι παρατηρείται απουσία αποδεικτικού υλικού τέτοιου που να οδηγεί σε πλήρη δικανική πεποίθηση! Είναι βέβαιον ότι οι αρχές που έχουν το βάρος απόδειξης πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να αποδείξουν την εμπλοκή των κατηγορουμένων σε σχέση με τις αποδιδόμενες πράξεις όταν έρθει η ώρα του Δικαστηρίου».

Ιωάννης Α. Γλύκας
Ο δικηγόρος Ιωάννης Α. Γλύκας

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ