Οι «λύκοι» της ΔΕΠ στην άσκηση Platinum Wolf, στη Σερβία – ΦΩΤΟ

Του Χρήστου Μαζανίτη

Εκπαιδευτές από τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ (1η Ταξιαρχία Καταδρομών – Αλεξιπτωτιστών, 13η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων), καθώς και μία Διμοιρία της 71 Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας (71 Α/Μ ΤΑΞ «ΠΟΝΤΟΣ») βρέθηκαν για πάνω από 2 εβδομάδες, από τις 2 έως τις 18 Ιουνίου, στην περιοχή VRANJE της Σερβίας, όπου διεξήχθη η πολυεθνική άσκηση «PLATINUM WOLF-21».

Στην άσκηση επίσης συμμετείχαν τμήματα της Σερβίας, της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, της Βουλγαρίας, της Γαλλίας, των ΗΠΑ, της Ιταλίας, του Μαυροβουνίου, της Μεγάλης Βρετανίας, της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας και της Σλοβενίας.

Η «PLATINUM WOLF-21» περιελάμβανε εκπαίδευση σε αντικείμενα επιχειρήσεων διατήρησης της ειρήνης (Peacekeeping Operations) και ειδικότερα πρακτικές, διαδικασίες και τεχνικές χρήσης μη φονικών όπλων (Non-Lethal Weapons), εκτέλεση περιπολιών (Patrolling), εγκατάσταση και λειτουργία σημείων ελέγχου (Check points – CP) και επιχειρήσεις σε κατοικημένες περιοχές (Military Operations in Urban Terrain – MOUT).

Σκοπός της άσκησης, που διεξάγεται από το 2014 στη Σερβία, ήταν η βελτίωση της διαλειτουργικότητας και η εδραίωση της συνέργειας και συναντίληψης μεταξύ συμμαχικών δυνάμεων σε τακτικό επίπεδο, κατά την εκτέλεση μιας πολυεθνικής Επιχείρησης Διατήρησης της Ειρήνης.

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΓΕΕΘΑ, η συμμετοχή στην άσκηση αποδεικνύει έμπρακτα τον ενεργό ρόλο της χώρας μας στην περιοχή των Βαλκανίων και εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατιωτικής διπλωματίας που εξασκεί εκμεταλλευόμενη το αξιόμαχο και την ισχύ των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.