Οι γονείς της Ελένης Τοπαλούδη απαντούν στον Μητροπολίτη Δωδώνης: Τα ράσα δεν κάνουν τον παπά

“Τα ράσα δεν κάνουν τον παπά, όσο για τη συγγνώμη του Μητροπολίτη Δωδώνης θέλω να του πω να ζητήσει καλύτερα συγγνώμη και συγχώρεση από το Θεό”, λένε ο  Γιάννης Τοπαλούδης και η Κούλα Αρμουτίδου, μιλώντας αποκλειστικά στο GRTimes.gr.

Στον απόηχο των προκλητικών δηλώσεων του Μητροπολίτη Δωδώνης για τους βιασμούς και την θύελλα αντιδράσεων που ξέσπασε, οι γονείς της Ελένης Τοπαλούδη, Γιάννης Τοπαλούδης και Κούλα Αρμουτίδου, απαντούν με σκληρό και επικριτικό τρόπο κάνοντας λόγο για απόψεις ταυτόσημες με εποχή μεσαίωνα και σκοταδισμού. Η κ. Αρμουρίδου θα ξεκαθαρίσει ότι όταν άκουσε τις απόψεις του να διατυπώνονται δεν μπορούσε να πιστέψει στα αυτιά της.

“Και μετά από όλα αυτά, το κύμα αντίδρασης όλου του κόσμου στις απαράδεκτες αυτές τοποθετήσεις του, ζητά συγγνώμη. Δεν ξέρω πραγματικά τι να πω. Ήταν επί της ουσίας σαν να έλεγε ότι η κάθε γυναίκα θύμα βιασμού, πάει γυρεύοντας… Αν ίσχυε αυτό το παιδί μου, η Ελένη μου θα ήταν ζωντανή και όχι σκοτωμένη από τους βιαστές της. Το όχι, η Ελένη το πλήρωσε, με την ίδια της τη ζωή”, θα πει η κ. Αρμουτίδου μιλώντας αποκλειστικά στο GRTimes.gr.

“Οι δηλώσεις του μας πάνε σε εποχές μεσαίωνα και σκοταδισμού”

Τόσο η ίδια όσο και ο σύζυγός της, χαρακτηρίζουν τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Δωδώνης, προσβλητικές, χλευαστικές, απάνθρωπες, χυδαίες, μισογύνικες ενώ όπως σημειώνουν οι απόψεις αυτές εκφράζουν εποχές μεσαιωνικές και σκοταδισμού.

“Φυσικά και οι δηλώσεις του έχουν εξοργίσει αφάνταστα την δική μας οικογένεια αλλά και τις οικογένειες όλων των θυμάτων. Δεν μπορεί άνθρωποι της Ιεραρχίας που κατέχουν ανώτερα αξιώματα να έχουν τόσο ακραίες θέσεις στη ελληνική κοινωνία. Ενσπείρουν με το λόγο τους και επηρεάζουν, όσους επηρεάζουν. Ενσπείρουν τη διχόνοια, τη μισαλλοδοξία, την κακία”, θα πει ο κ. Γιάννης Τοπαλούδης.

“Τα ράσα δεν κάνουν τον παπά”

Σύμφωνα με όσα λέει η κ. Αρμουτίδου η συγγνώμη που ήρθε από τη πλευρά του Μητροπολίτη είναι κάτι που δεν μπορεί να το δεχτεί. “Δυστυχώς τα ράσα δεν κάνουν τον παπά. Αντί να δίνουν μηνύματα αγάπης, συμπόνοιας, ενσυναίσθησης, ανθρωπιάς και να είναι παραδείγματα προς μίμηση, να είναι τα φωτεινά διαμάντια που θα φωτίζουν ζωές αθώων θυμάτων… τι κακό προκαλούν ας το σκεφτούν. Και όσο για τη συγγνώμη του, εγώ προσωπικά ως μάνα της Ελένης δεν τη δέχομαι… Συγγνώμη να ζητήσει από το Θεό μόνο. Αυτό που θέλω να του πω, είναι να σταθεί ενώπιον των οικογενειών των θυμάτων, να κοιτάξει κατάματα τους γονείς τους και αν έχει το θάρρος να ξαναπεί τα ίδια, τότε τι να πω. Νομίζω πάντως ότι αν είχε δικά του παιδιά, αν είχε φυσική οικογένεια, θα το σκεφτόταν καλύτερα αυτό που είπε. Η Ιερά Σύνοδος έκανε πολύ καλά και αντέδρασε άμεσα αλλά θα πρέπει να είναι πιο αποφασιστική στη τήρηση των αποφάσεών της από τους ιεράρχες”, καταλήγει η κ. Αρμουτίδου.

Η “συγγνώμη” του Μητροπολίτη Δωδώνης

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε και την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου, ο Μητροπολίτης Δωδώνης μίλησε για «διαστρέβλωση της σκέψης» του. Σε ανακοίνωσή του σημείωσε μεταξύ άλλων ότι : «Προσπάθησα να διαχωρίσω τη σύλληψη με συναίνεση από την αποτρόπαια πράξη βιασμού, όπου εκεί δεν μιλάμε για «σύλληψη» με την έννοια που την αντιλαμβάνεται η εκκλησία μας και δυστυχώς δεν τα κατάφερα».

Έκανε αναφορά στον βιασμό ως «τραυματική και καταδικαστέα πράξη» και ζήτησε συγγνώμη «από οποιαδήποτε ανθρώπινη ύπαρξη ένιωσε αδικημένη από τις δηλώσεις μου και σε κάθε γυναίκα ή άνδρα που έχει πέσει θύμα βιασμού».

Σε νέες δηλώσεις που έκανε στη συνέχεια σε τηλεφωνική επικοινωνία στο Mega, τόνισε πως «σταματώ τις οποιεσδήποτε δηλώσεις και οποιαδήποτε επαφή με οποιονδήποτε σταθμό. Τελείωσε».

«Άλλα λέμε, άλλα μας ρωτάνε και άλλα παρουσιάζονται. Δεν με νοιάζει καθόλου. Έχω ζήσει μία ζωή με αμφισβήτηση. Δεν με νοιάζει τίποτα. Χαίρετε και αγαλλιάσθε. Λοιπόν, εν πάση περιπτώσει, αυτά που είπα όποτε θεωρώ εγώ θα τα αναθεωρήσω, αν χρειάζεται να τα αναθεωρήσω» πρόσθεσε ο Μητροπολίτης Δωδώνης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ