Οι ειδήσεις της νύχτας που πέρασε

Διαβάστε τις σημαντικότερες ειδήσεις της νύχτας που πέρασε.

Σεισμός 3,4 Ρίχτερ ανοιχτά της Μεσσηνίας

Σεισμός μεγέθους 3,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης ανοιχτά της Μεσσηνίας.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στα 21 χλμ. νοτιοδυτικά της Μεθώνης, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 11,4 χλμ.

Στα μπλόκα οι αγρότες – Ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσει η Εθνική Οδός σε Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα και Βόλο

Στα μπλόκα παραμένουν οι αγρότες, οι οποίοι δηλώνουν ότι το κόστος παραγωγής είναι πλέον δυσβάσταχτο με αποτέλεσμα να μην αποδίδουν μονάδες και καλλιέργειες. Ο Λευτέρης Αυγενάκης απηύθυνε νέα έκκληση για διάλογο, ενώ το Yπουργείο Περιβάλλοντος προανήγγειλε παρεμβάσεις για τη μείωση του ενεργειακού κόστους.

Οι αγρότες της Θεσσαλίας αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν την Τετάρτη (31/1) συλλαλητήριο με τρακτέρ στην Καρδίτσα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσει η Εθνική Οδός ταυτόχρονα σε Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα και Βόλο.

Αγρότες του Έβρου προχώρησαν σε αποκλεισμό του τελωνείου των Κήπων. O συμβολικός αποκλεισμός διήρκεσε μιάμιση ώρα ενώ κανονικά γινόταν η διέλευση των ΙΧ αυτοκίνητων και των τουριστικών λεωφορείων.

Tην άλλη εβδομάδα θα ανοίξει η πλατφόρμα για την προσθετή αρωγή στους πληγέντες αγρότες της Θεσσαλίας ύψους από 5 έως 10. 000 ευρώ ανάλογα τις ζημίες στον εξοπλισμό και το έγγυο κεφάλαιο τους.

Ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, δήλωσε:

«Στις περιπτώσεις που υπάρχουν πολύ σοβαρές ζημίες ο αγρότης μπορεί να αιτηθεί έως και 10. 000. 

Αυτός που πήρε ταις δυο χιλιάδες μπορεί να πάρει αν το επιθυμεί και τις 10. 000 και ανάλογα θα εξεταστεί από την Περιφέρεια και τις αρχές η εικόνα».

Πρόσκληση σε διάλογο απηύθυνε εκ νέου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης, ενώ παρεμβάσεις όσον αφορά στο ενεργειακό κόστος θα ανακοινωθούν από τον υπουργό Περιβάλλοντος:

«Εκείνος θα ανακοινώσει συντομότατα το πρόγραμμα Απόλλων και θα απαντήσει σε πολλά από τα αιτήματα που αναδεικνύονται ως ενεργειακό κόστος. Εγώ στέλνω μήνυμα στους αγρότες τους καλώ  να συζητήσουμε είμαστε στην ίδια πλευρά δεν είναι μονοί η Κυβέρνηση στηρίζει αυτό έχει αποδεχθεί.

Χθες κατατέθηκε στη βουλή, σε τροπολογία, ευνοϊκή ρύθμιση για αναστολή των πληρωμών ρεύματος για δύο χρόνια όσων αγροτών επλήγησαν από την κακοκαιρία «Ντανιέλ» και στη συνεχεία  πενταετή  ρύθμιση  με μηδενικό επιτόκιο.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης δήλωσε: «Ζητούμε να εφαρμοστεί η τροπολογία σε όλες τις αγροτικές και κτηνοτροφικές η έκδοση λογαριασμού ρεύματος δυο φορές τον χρόνο σε αγρότες και κτηνοτρόφους».

Σε δηλώσεις του στο OPEN TV ο Μιχάλης Κατρίνης κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ανέφερε πως: «Οι αγρότες είναι πνιγμένοι στα χρέη με πετσοκομμένες αποζημιώσεις και μειωμένες ενισχύσεις. Τα αιτήματα των αγροτών είναι δίκαια, αλλά δεν πρέπει να γυρίσουν εις βάρος των υπολοίπων πολιτών».

«Ο κύριος Μητσοτάκης επιστρατεύει και τον ύπουλο “κοινωνικό αυτοματισμό”, φτάνοντας στο σημείο να πει ότι οι αυξημένες τιμές των προϊόντων σημαίνουν και μεγαλύτερα έσοδα για τους αγρότες, κρύβοντας ότι είναι οι εμποροβιομήχανοι, οι αλυσίδες τροφίμων και τα supermarkets, αυτοί που τσεπώνουν τη διαφορά απ’ την τιμή στο χωράφι και το ράφι και όχι οι αγρότες», επισημαίνει το ΚΚΕ.

«Όταν σωρεύεις χρέη στην αγροτική οικονομία στο τέλος χρεοκοπείς. Ο πρωθυπουργός όχι μόνο καθυστέρησε αλλά κάνει εγκληματικά λάθη», δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος μιλώντας στο REAL FM.

«Την ώρα που τα μπλόκα σε όλη την Ελλάδα ενισχύονται και πολλαπλασιάζονται ο κ. Μητσοτάκης με μια ανακοίνωση-πυροτέχνημα εξήγγειλε την αύξηση της πρώτης αρωγής στους αγρότες της Θεσσαλίας», αναφέρει η Νέα Αριστερά.

Οι αγρότες στα μπλόκα σε γενικές συνελεύσεις θα αποφασίσουν την περαιτέρω στάση τους.

Από την επομένη εβδομάδα θα θα μπορούν να υποβάλουν την αίτηση αναθεωρημένη ή νέα μέσα από την πλατφόρμα της πρώτης αρωγής, arogi.gov.gr και θα ακολουθήσει διαδικασία διασταυρώσεων

Κατά τον πρώτο κύκλο έχουν ήδη χορηγηθεί 33,9 εκατ. ευρώ προς 16.400 αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες

Κατά το δεύτερο κύκλο θα υπάρχει πρόσθετη αρωγή ύψους 5.000 ευρώ ανά παραγωγό, για σοβαρές ζημιές και 10.000 ευρώ ανά παραγωγό για πολύ σοβαρές ζημιές σε εξοπλισμό, σε πρώτες ύλες, σε αποθηκευμένα προϊόντα και κατεστραμμένα οχήματα.

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να υποβάλλουν τους σχετικούς φακέλους μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2024, ώστε να μπορέσουν να δρομολογηθούν όλες οι διαδικασίες για την καταβολή τόσο της προκαταβολής, όσο και της τελικής επιχορήγησης στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής.

Μόνο το 14% των αγροτών που έχουν υποστεί ζημιές έχει υποβάλλει φάκελο και οι πληρωμές των προκαταβολών του 50% της ζημιάς ξεκινούν από την Παρασκευή.

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθησαν πέντε ανήλικες για την επίθεση στην 15χρονη – Αναζητείται ακόμα μία

Πέντε ανήλικα κορίτσια συνελήφθησαν για την επίθεση με θύμα 15χρονη, στην Τούμπα Θεσσαλονίκης.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κατά περίπτωση για σωματικές βλάβες, συνέργεια σε αυτές και παραβίαση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Με προφορική εντολή εισαγγελέα αφέθηκαν ελεύθερες.

Αναζητείται μια ακόμη ανήλικη, τα στοιχεία της οποίας έχουν ταυτοποιηθεί.

Επίσης, συνελήφθησαν επτά από τους γονείς των ανηλίκων. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι.

Μαρουσάκης – Η αποτυχία της πρόγνωσης στην κακοκαιρία «Avgi»: Να μάθουμε να παίρνουμε πάνω μας το σφάλμα

Για την κριτική που έχουν δεχθεί οι μετεωρολόγοι σχετικά με την κακοκαιρία «Avgi» τοποθετήθηκε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, σε ανάρτησή του στο Facebook.

«Μετά από μία αστοχία στην πρόγνωση οι περισσότεροι ψάχνουν να βρουν με ποιον να τα βάλουν. Η πολιτεία θα πει “οι μετεωρολόγοι αυτά τα στοιχεία μας έδωσαν”. Οι πολίτες θα πουν “η πολιτεία είναι υπεύθυνη για τα μέτρα που πάρθηκαν και τις οδηγίες που δόθηκαν”. Οι μετεωρολόγοι θα πουν ” τα μοντέλα αυτά τα στοιχεία μας έδωσαν”. Η κλιμάκωση των τριών παραπάνω πού καταλήγει; Ότι τελικά τα μοντέλα φταίνε και πάμε παρακάτω… Είναι όμως αυτή η αλήθεια;» αναφέρει αρχικά ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Η ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη

«Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ, Ο ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΟΝΤΕΛΑ

Μετά από μία αστοχία στην πρόγνωση οι περισσότεροι ψάχνουν να βρουν με ποιον να τα βάλουν.

Η πολιτεία θα πει “οι Μετεωρολόγοι αυτά τα στοιχεία μας έδωσαν”.
Οι πολίτες θα πουν ” η πολιτεία είναι υπεύθυνη για τα μέτρα που πάρθηκαν και τις οδηγίες που δόθηκαν”.
Οι Μετεωρολόγοι θα πουν ” τα μοντέλα αυτά τα στοιχεία μας έδωσαν”.
Η κλιμάκωση των τριών παραπάνω που καταλήγει? Ότι τελικά τα μοντέλα φταίνε και πάμε παρακάτω…

Είναι όμως αυτή η αλήθεια???

Πάμε να δούμε στη συγκεκριμένη περίπτωση τι συνέβη…

Στην πρώτη εικόνα μπορείτε να δείτε τι έδειξε το Μετεωρολογικό μπαλόνι που αφήσαμε να ταξιδέψει στην ατμόσφαιρα προς τα επάνω. Υπογραμμίζουμε με πορτοκαλί χρώμα το ύψος εκείνο της ατμόσφαιρας όπου μας ενδιαφέρει (περίπου 1500 μέτρα πάνω από τη μέση στάθμη της θάλασσας) και που μελετάμε το πόσο ψυχρή ή θερμή είναι η αέρια μάζα που μας επηρεάζει. Βλέπουμε λοιπόν ότι η θερμοκρασία αυτής υπολογίστηκε περίπου στους -4 βαθμούς κελσίου.

Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης του παραπάνω, φανταστείτε ότι αυτή η θερμοκρασία επικρατούσε στην κορυφή της Πάρνηθας, βασικός ορεινός όγκος του νομού Αττικής.

Πάμε τώρα να δούμε τι προέβλεπε το μετεωρολογικό μας μοντέλο για την ίδια χρονική στιγμή…

Στον δεύτερο λοιπόν χάρτη μας υπολογίζουμε με το μοντέλο τη θερμοκρασία στα 1500 μέτρα περίπου. Μέσα στον πορτοκαλί κύκλο και που στην ουσία παριστάνουμε την εκφυλισμένη χιονομάζα, βλέπουμε τιμές μεταξύ -4° και -5° βαθμών κελσίου. Αποτέλεσμα που σχεδόν ταυτίζεται με την πραγματικότητα.
Στον ίδιο χάρτη με τον κίτρινο κύκλο βλέπουμε τη θερμοκρασία της χιονομάζας λίγο πιο βόρεια με το μοντέλο μας να υπολογίζει τη θερμοκρασία αυτής κοντά στους -7° βαθμούς κελσίου.

Να σταθούμε λίγο στο -7…

Αυτή είναι μία θερμοκρασία που δίνει υπό προϋποθέσεις χιονόπτωση πολύ χαμηλά στην Αττική. Για να μην κουράσουμε στο θέμα “προϋποθέσεις”, ας θεωρήσουμε ότι αυτές πληρούνται (που στη δεδομένη περίπτωση πληρούνται και αρκετά καλά).

Βλέπουμε λοιπόν ότι η ιδανική γι’ αυτή τη στάθμη θερμοκρασία στο θέμα χιονόπτωσης χαμηλά, ικανοποιείται με ένα όριο το ύψος των Βιλίων και βόρεια – βορειοδυτικότερα. Αυτό είναι και το όριο όπου στην πραγματικότητα είδαμε αξιόλογες – επικίνδυνες χιονοπτώσεις και πολύ χαμηλά.

Στον ίδιο χάρτη και βλέποντας και το υπόμνημα δεξιά, σημειώνουμε με την πλάγια μαύρη γραμμή την οροσειρά της Πίνδου και με το μαύρο βέλος την ροή του αέρα καθώς κινείται από το Αιγαίο στα χερσαία τμήματα.

Το κρατάμε το τελευταίο και πάμε στον τρίτο χάρτη από την ΕΜΥ και που μας δείχνει τη θερμοκρασία στη θάλασσα.

Βλέπουμε λοιπόν ότι προς την πλευρά της Αττικής οι θερμοκρασίες στη θάλασσα είναι κοντά 17° βαθμοί κελσίου.
Αυτή λοιπόν η μάζα δέχεται έναν εκφυλισμό ως προς τη θερμοκρασία της εξαιτίας του ανέμου που μεταφέρει θερμότητα και υγρασία μέσα από το Αιγαίο και που τα μοντέλα μας το είδαν αυτό πολύ καλά.

Και για να δείτε ότι το είδαν πολύ καλά και μας είχαν προειδοποιήσει, δείτε στον τελευταίο χάρτη και που αποτυπώνονται τα υψόμετρα χιονόπτωσης….

Η Αττική εμφανίζει τιμές μεγαλύτερες των 700 μέτρων και από τα βορειότερα της Αττικής και πιο πάνω άνω των 500 μέτρων.

Αυτή ήταν και η πραγματικότητα και γι’ αυτή την εξέλιξη προσωπικά είχα αναφερθεί δύο ημέρες σχεδόν πριν και που το ανέλυσα και στον τηλεοπτικό μας σταθμό (οι αναρτήσεις υπάρχουν στο προφίλ μου).

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ

Τα στοιχεία μας καθοδήγησαν σωστά και με το παραπάνω. Το τι γράφτηκε στις διάφορες προγνώσεις σαφώς και είναι θέμα πολυπαραγοντικό μιας κι ο επιστήμονας οφείλει πέραν των εργαλείων που χρησιμοποιεί να βάζει κι άλλες παραμέτρους στο τραπέζι όπως π.χ εμπειρία, προσωπική ερμηνεία του φαινομένου βάσει γνώσεων, σύγκριση με παλαιότερα συμβάντα, δόμηση περιοχής, τοπογραφία κ.α.

Από την άλλη πλευρά η πολιτεία οφείλει να υπακούει στις υποδείξεις των επιστημόνων με τους οποίους και συνεργάζεται και σαφώς οι πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες της πολιτείας.

Σφάλματα και αστοχίες στην πρόγνωση του καιρού υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν.

Σαν επιστήμονες όμως ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ να επικοινωνήσουμε προς τους πολίτες και την πολιτεία αυτή τη διαδικασία και να μην περιμένουμε στη γωνία πότε θα αστοχήσει ένας συνάδελφος και να πατήσουμε πάνω σε αυτό για να βγούμε μπροστά εμείς και να πούμε “να ορίστε τι σας έλεγε και τι τελικά βγήκε”….

Οι πολίτες είναι απόλυτα δικαιολογημένο να αγανακτούν και στο τέλος να μας αγνοούν βλέποντάς μας να μην επικοινωνούμε προς τα έξω το σφάλμα μας παρά να ψάχνουμε να πετάξουμε βέλη απέναντι θέλοντας να πείσουμε ότι είμαστε οι καλύτεροι.

Και τέλος ας μάθουμε σαν επιστήμονες να παίρνουμε επάνω μας το σφάλμα από το να κατηγορούμε τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε. Δε νομίζετε ότι είναι παράλογο στις επιτυχίες να πανηγυρίζουμε για προσωπική επιτυχία και στις αποτυχίες να λέμε “δεν φταίω εγώ, αλλά το μοντέλο”?

Εμείς φταίμε, γιατί και τα μοντέλα εμείς τα φτιάξαμε, εμείς τα τρέχουμε, εμείς τα τροφοδοτούμε με δεδομένα.

Καλό βράδυ σε όλες και όλους!».

Καταγγελία 23χρονης babysitter για 45χρονο πατέρα: «Μου κατέβασε τα εσώρουχα»

Για προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας κατήγγειλε μία 23χρονη babysitter, τον εργοδότη της, που του πρόσεχε επί δύο χρόνια τα παιδιά του, και εκείνος φέρεται να προσπάθησε να την βιάσει.

Η 23χρονη πρόσεχε τα δύο παιδάκια της οικογένειας, ηλικίας 4 και 7 ετών και περνούσε αρκετές ώρες στο σπίτι τους, χωρίς να έχει αντιληφθεί τις αρρωστημένες ορέξεις του 45χρονου.

Σύμφωνα με την καταγγελία, η νεαρή babysitter πήρε τα παιδιά από το σχολείο, όπως κάθε μέρα. Γύρισαν σπίτι και τους περίμενε ο πατέρας. Ο 45χρονος, στην προσπάθειά του να έρθει πιο κοντά της, της ζήτησε να μάθει για την πρόοδο των ανήλικων παιδιών του.

«Μου λέει επειδή είσαι και αθλήτρια, εδώ πάνω στον ώμο μου μπορείς να με… είμαι λίγο πιασμένος. Να τον πατήσω λίγο πάνω στον ώμο. Εντάξει του λέω. Το έκανα. Και μετά του λέω, “φεύγω”. Με πιάνει από τους ώμους με βάζει στον καναπέ. Και μου κατέβασε τα εσώρουχα μου», ανέφερε η ίδια μιλώντας στην κάμερα του Mega.

Ο χρόνος πάγωσε για την 23χρονη babysitter. Μέσα στο παιδικό δωμάτιο βρίσκονταν τα δύο ανήλικα παιδιά με τη δασκάλα που τους έκανε ιδιαίτερα μαθήματα και εκείνη μέσα στο σαλόνι του σπιτιού πήγε να πέσει θύμα βιασμού από τον 45χρονο πατέρα.

«Έκανε την κίνηση να βάλει χέρι δεν πρόλαβε πολύ γιατί τον έσπρωξα έβαλα παπούτσια κι έφυγα. Αλλά μετά με ακολουθούσε στις σκάλες για να με ζητήσει συγνώμη. Εκείνη τη στιγμή δεν σκέφτηκα κάτι. Δεν ήξερα τι να κάνω. Εννοείται ότι σοκαρίστηκα, γιατί δεν περίμενα τέτοιο πράγμα να είμαι στη δουλειά και να γίνει κάτι τέτοιο. Μετά πήγα και έκανα στην αστυνομία την μήνυση κατευθείαν».

Η 23χρονη babysitter κατήγγειλε τον 45χρονο για προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας. Αυτό που ζητάει είναι η παραδειγματική τιμωρία του.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ