Κακοκαιρία «Avgi»: Πού θα είναι ισχυρά τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες – Υποχωρεί ο χιονιάς από αύριο, Αλκυονίδες από την Πέμπτη

Υποχωρεί από αύριο (Τετάρτη 31/1) η κακοκαιρία «Avgi», ενώ από την Πέμπτη ανεβαίνει η θερμοκρασία και έρχονται οι Αλκυονίδες.

Οι χιονοπτώσεις που έφερε ο χιονιάς θα αρχίσουν να εξασθενούν από το πρωί της Τετάρτης στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και από το απόγευμα της ίδιας ημέρας στην Κρήτη, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία της ΕΜΥ. Από το μεσημέρι της Τετάρτης, δε, θα αρχίσει και η εξασθένιση των θυελλωδών βοριάδων που πνέουν στο Αιγαίο.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την τελευταία επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου επιδείνωσης του καιρού που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ):

Υψηλές πιέσεις στα βορειοδυτικά Βαλκάνια συνδυάζονται με χαμηλές πιέσεις στην ανατολική Μεσόγειο και προκαλούν θυελλώδεις άνεμους, τοπικά ισχυρές βροχοπτώσεις στα νότια τμήματα της χώρας και χιονοπτώσεις από τη Θεσσαλία και νοτιότερα. Το σύστημα της εν λόγω κακοκαιρίας έχει λάβει την ονομασία «AVGI» από την ομάδα της EUMETNET για την νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Πιο αναλυτικά:
Α. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν:

α) Ανατολική Στερεά: Σήμερα Τρίτη (30-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, αλλά πρόσκαιρα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο, κυρίως της Βοιωτίας, με βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων από τις βραδινές ώρες.

β) Εύβοια: Σήμερα Τρίτη (30-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές αλλά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Οι χιονοπτώσεις που πρόσκαιρα θα είναι κατά τόπους πυκνές από τις βραδινές ώρες βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

γ) Αττική: Σήμερα Τρίτη (30-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές και στα βόρεια σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο με εξασθένηση από τη νύχτα.

δ) Βόρεια και ανατολική Πελοπόννησος: Σήμερα Τρίτη (30-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, πιθανόν πρόσκαιρα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο.

Οι χιονοπτώσεις από τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) θα εξασθενήσουν.

ε) Κρήτη: Σήμερα Τρίτη (30-01-24) κατά τόπους έντονες σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές με βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα της Τετάρτης (31-01-24).

Β. Πολύ θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι 9 και τοπικά 10 μποφόρ θα πνέουν:

α) Σήμερα Τρίτη (30-01-24) στο βόρειο, το κεντρικό και βαθμιαία το νότιο Αιγαίο.

β) Την Τετάρτη (31-01-24) οι θυελλώδεις βοριάδες θα διατηρηθούν στο Αιγαίο αλλά από τις προμεσημβρινές ώρες στα βόρεια θα περιοριστούν στα 8 μποφόρ και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Γ. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται κατά τόπους σήμερα Τρίτη (30-01-24) κυρίως στις Σποράδες, την Εύβοια, τα ανατολικά τμήματα της Αττικής, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) στις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Αττική και τις Κυκλάδες και βαθμιαία από τις απογευματινές ώρες στην Κρήτη.

Χιόνια και βροχές έως την Τετάρτη  – Δείτε ΧΑΡΤΕΣ με τις περιοχές που θα επηρεαστούν

Κορυφώνεται σήμερα η κακοκαιρία «Avgi», σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Βροχές και σποραδικές καταιγίδες αναμένονται έως το βράδυ σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Μαγνησίας, της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς, της ανατολικής Πελοποννήσου, της Εύβοιας, της Κρήτης και στα νησιά του κεντρικού και νότιου Αιγαίου. Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα της Μαγνησίας, της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς, της Πελοποννήσου, της Εύβοιας και της Κρήτης.

Στη συνέχεια τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν σημαντική σταδιακή εξασθένηση και από αύριο το πρωί θα περιοριστούν στην ανατολική Στερεά και Πελοπόννησο, στην Εύβοια και κυρίως στην Κρήτη.

Οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο θα φτάνουν σήμερα τα 8 μποφόρ και κατά τόπους τα 9 μποφόρ, ενώ θα παρουσιάσουν μικρή εξασθένηση αύριο. Στο Ιόνιο οι άνεμοι δεν θα ξεπερνούν τα 5 έως 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία σήμερα δεν θα ξεπεράσει τους 9 έως 12 βαθμούς Κελσίου, αλλά θα παρουσιάσει μικρή άνοδο αύριο, κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά.

Έρχονται οι Αλκυονίδες

Ο μετεωρολόγος του Alpha, Γιώργος Τσατραφύλλιας, τόνισε ότι τις επόμενες ώρες θα σημειωθούν πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά, ημιορεινά της Εύβοιας, στα Βίλια, στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, στη Μαγνησία, στην Ανατολική Πελοπόννησο και στην Κρήτη, ενώ συνέστησε προσοχή για τον παγετό σε αυτές τις περιοχές. Παράλληλα, θα πνέουν σφοδροί βορειοανατολικοί άνεμοι.

Ωστόσο, από αργά σήμερα το βράδυ και σιγά σιγά θα αποκλιμακωθεί ο χιονιάς. Όπως είπε χαρακτηριστικά, από την Πέμπτη ανεβαίνει η θερμοκρασία, πάμε σε ηλιοφάνεια και Αλκυονίδες ημέρες.

Δείτε το βίντεο:

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ