Οι ειδήσεις της νύχτας που πέρασε

Διαβάστε τις σημαντικότερες ειδήσεις της νύχτας που πέρασε.

Τραγωδία στη Λάρισα: Σκοτώθηκε άνδρας σε τροχαίο – Νεκρό τον απεγκλώβισαν οι άνδρες της Πυροσβεστικής

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης στην περιοχή του Τυρνάβου Λάρισας και ειδικότερα σε αγροτικό δρόμο μεταξύ Τυρνάβου και Δαμασίου.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα onlarissa.gr, ένας 65χρονος οδηγός σκοτώθηκε σε τροχαίο που είχε με το φορτηγάκι που οδηγούσε, το οποίο έγινε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες. Το όχημα βρέθηκε σε παρακείμενο χωράφι.

Οι άνδρες της Πυροσβεστικής προσπάθησαν να τον απεγκλωβίσουν από τη θέση του οδηγού, όμως δυστυχώς ήταν ήδη νεκρός όταν έγινε η επιχείρηση.

Ερευνώνται από την αστυνομία οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το τραγικό περιστατικό, ωστόσο το φορτηγάκι έφερε ζημιές και όλα δείχνουν ότι ο οδηγός έχασε την ζωή του ύστερα από τροχαίο δυστύχημα.

Παραγγέλθηκε νεκροψία – νεκροτομή.

Ανησυχία για μεγάλο σεισμό στην Ελλάδα – «Το ελληνικό τόξο είναι μια ενεργή σεισμική ζώνη» λέει ο καθηγητής Συνολάκης

Για το ενδεχόμενο να γίνει μεγάλος σεισμός στην Ελλάδα, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου ο Καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης και Ακαδημαϊκός, Κώστας Συνολάκης.

Ο διαπρεπής καθηγητής είπε ότι η εκτίμησή του για μεγάλο σεισμό έως και 8,5 Ρίχτερ, στην Ελλάδα, βασίζεται στην γεωλογική ιστορία της Ελλάδας και γνωρίζοντας ότι και το 365 μ.Χ. στην Ανατολική Κρήτη έγινε μεγάλος σεισμός που οδήγησε στην ανύψωση της Δυτικής Κρήτης κατά δέκα μέτρα, όπως φαίνεται από το λιμάνι στα Φαλάσαρνα. Ακόμα και σήμερα στα Σφακιά η ανύψωση που φαίνεται είναι 2,5 μέτρα. Από την μελέτη αυτών των ανυψώσεων οι επιστήμονες έχουν φτάσει στην εκτίμηση ότι εκείνος ο σεισμός ήταν μεγέθους περίπου 8 ίσως και 8,7 Ρίχτερ.
Ο σεισμός του 1303 στο Ηράκλειο επίσης έχει υπολογιστεί με βάση περιγραφές των Ενετών, ότι ήταν το ίδιο μεγάλος. Οι υπολογισμοί είναι καλοί υπολογισμοί.

Η επαναληψιμότητα

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να γίνει τόσο μεγάλος σεισμός , ο κ. Συνολάκης απάντησε «δυστυχώς ναι», υπάρχουν οι προϋποθέσεις. «Τα σεισμικά τόξα, οι σεισμικές ζώνες και τα σεισμικά ρήγματα δουλεύουν σε γεωλογικούς χρόνους, οι οποίοι είναι πολύ πιο μακριοί από τον ανθρώπινο χρόνο. Και υπολογίζοντας τις τεκτονικές κινήσεις που γίνονται, είναι ένας άλλος τρόπος να βρει κανείς την επαναληψιμότητα ενός πολύ μεγάλου σεισμού. Φερ’ ειπείν στο ελληνικό τόξο, η αφρικανική πλάκα πηγαίνει κάτω από την ευρωπαϊκή πλάκα. Εδώ ένας τρόπος είναι μετρήσει κανείς τι παραμόρφωση γίνεται κάθε χρόνο, πόσο προχωρεί η κίνηση. Όλες αυτές οι μετρήσεις συγκλίνουν στο να βγει αυτό που έβγαλε η Οξφόρδη και τον Κέμπριτζ, την εκτίμηση ότι γίνονται πολύ μεγάλοι σεισμοί αυτής της τάξης κάθε 600 με 800 χρόνια. Και επειδή ο τελευταίος μεγάλος σεισμός που γνωρίζουμε έγινε το 1303, αυτό μας δείχνει ότι τηρουμένων των αναλογιών, μπορεί να είμαστε κοντά στην επανάληψη του φαινομένου στα επόμενα 100 χρόνια. Δεν είναι κάτι που μπορούμε να πούμε ότι μπορεί να γίνει σε πέντε, δέκα ή είκοσι χρόνια. Αλλά έχουμε μπει στην εκατονταετία που τηρουμένων των αναλογιών, θα πρέπει να γίνει και κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει, κάπου στο ελληνικό τόξο.»

Ο κ. Συνολάκης ερωτηθείς για το κατά πόσο επηρεάζουν οι σεισμοί στην Τουρκία την Ελλάδα είπε ότι δεν έχουμε απόλυτη παγκόσμια εμπειρία για το πώς επηρεάζει μια σεισμική ζώνη μιαν άλλη σεισμική ζώνη. Οι ενδείξεις που υπάρχουν είναι ότι αυτό που λέμε το φαινόμενο του ντόμινο, είναι αυτό που έγινε στην Τουρκία με τον πρώτο σεισμό και μετά από εννέα ώρες με τον δεύτερο, μεταφέρθηκε δηλαδή στρες από την μία περιοχή στην άλλη, αλλά ήταν σχεδόν στην ίδια σεισμική ζώνη. Η Ελλάδα και το ελληνικό τόξο είναι μια τελείως διαφορετική σεισμική ζώνη, ένα διαφορετικό τεκτονικό όριο πλακών, το οποίο μας λέει ότι μάλλον δεν θα υπάρξει μεταφορά. Αλλά παραμένει το γεγονός ότι το ελληνικό τόξο είναι μια ενεργή σεισμική ζώνη, κάνει σεισμούς. Ο τελευταίος ήταν γύρω στους έξι βαθμούς έξω από την Ιεράπετρα, το 2020, είχε κάνει κι ένα μικρό τσουνάμι. Τέτοιοι σεισμοί γίνονται νότια της Κρήτης, τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο, οπότε πρέπει να είμαστε έτοιμοι», είπε ο κ. Συνολάκης.

Ο κορυφαίος επιστήμονας Κώστας Συνολάκης, εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να επαναληφθεί η μεγάλη άσκηση της Πολιτικής Προστασίας, που έγινε το 2011, για να φανούν τυχόν ελλείψεις και πως θα γίνει ο συντονισμός μια επιχείρησης μετά από μεγάλο σεισμό.

«Πρέπει να διαβάζουμε την σεισμική μας ιστορία»

Αντίθετος με την άποψη του κ. Συνολάκη, εμφανίστηκε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ο οποίος μιλώντας στον ΑΝΤ1 εξέφρασε την άποψη ότι «δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποιο είναι το χρονικό παράθυρο για την επανάληψη μεγάλων σεισμών, όπως του 365 μ.Χ. και του 1303. Αυτοί οι μεγάλοι σεισμοί στο ελληνικό τόξο έγιναν κατά κύριο λόγο σε υποθαλάσσιο περιβάλλον. Όμως επειδή ήταν μεγάλοι σεισμοί επηρέασαν εκτεταμένες περιοχές», είπε.

Ο σεισμολόγος Σταύρος Τάσσος δήλωσε ότι δεν χρειάζεται πανικός, χρειάζεται όμως πίεση, ώστε να υπάρξει μια ολοκληρωμένη αντισεισμική πολιτική αντιμετώπισης και ελαχιστοποίησης των συνεπειών από τις φυσικές καταστροφές. Σήμερα δυστυχώς δεν υπάρχει, γιατί η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών θεωρείται κόστος.

Ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Χουλιάρας, δήλωσε ότι «πρέπει να διαβάζουμε την σεισμική μας ιστορία, έτσι ώστε να είναι προετοιμασμένοι οι κάτοικοι και περισσότερο από όλα τα κτίριά μας. Οι έλεγχοι των κτιρίων έχουνε μείνει πίσω πάρα πολλά χρόνια. Πάρα πολλά κτήρια δεν έχουν ελεγχθεί. Μόνο ένα μικρό ποσοστό των κτιρίων έχει ελεγχθεί, μετά τον μεγάλο σεισμό του 1999».

Πάντως οι σεισμολόγοι επιμένουν ότι δεν υπάρχει έγκυρος τρόπος ώστε να υπολογιστεί κάθε πότε επαναλαμβάνονται αυτοί οι μεγάλοι σεισμοί.

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Για 5η μέρα θαμμένη στο χιόνι η Στενή Ευβοίας – ΦΩΤΟ

Συνεχίζονται τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» στην Εύβοια.

Η Στενή Ευβοίας είναι μία από τις περιοχές που συνεχίζει να αντιμετωπίζει πολλά ζητήματα από το πέρασμα της κακοκαιρίας, καθώς το χωριό έχει θαφτεί στο χιόνι. Το ύψος του χιονιού έφτασε μέχρι και το 1,5 μέτρο με τους κατοίκους να εγκλωβίζονται στα σπίτια τους.

Σύμφωνα με το evima.gr, οι συνεχείς διακοπές ρεύματος ταλαιπώρησαν πολύ τους κατοίκους του χωριού , ωστόσο το πρόβλημα έχει πλέον επιλυθεί. Βέβαια οι κάτοικοι παραμένουν σε επιφυλακή για τυχόν νέα ενδεχόμενα προβλήματα.

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» Στενή Εύβοιας

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» Στενή Εύβοιας

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» Στενή Εύβοιας

Παράλληλα, παραμένει μεγάλη η ανησυχία των κατοίκων για τον όγκο του χιονιού που βρίσκεται στις στέγες των σπιτιών, με τον φόβο να είναι διάχυτος για ενδεχόμενη κατάρρευσή τους από το μεγάλο βάρος.

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» Στενή Εύβοιας

Καλαμάτα: Κανένα ίχνος των αγνοούμενων Αμερικανών – «Αυτοκτόνησαν» λέει η κόρη του ζευγαριού

Μυστήριο επικρατεί με την υπόθεση εξαφάνισης του ηλικιωμένου ζευγαριού των Αμερικανών στην Καλαμάτα. Η κόρη του ζευγαριού εξέφρασε δημοσίως τη βεβαιότητά της ότι οι γονείς της αυτοκτόνησαν. Πληροφορίες από την Αστυνομία, που επικαλείται η ΕΡΤ, δεν επιβεβαιώνουν την άποψη της κόρης του ζευγαριού περί αυτοκτονίας.

Υπενθυμίζεται ότι η γυναίκα, που φέρεται να πρόσεχε τους δύο ηλικιωμένους, δεν είχε νέα τους για ημέρες και ακολούθως επισκέφθηκε ξανά το σπίτι, όμως δεν τους βρήκε.

Παράλληλα, διαπίστωσε πως έλειπε και το αυτοκίνητό τους. Ενημέρωσε την κόρη τους που ζει στην Αμερική, η οποία δεν γνώριζε κάτι. Στη συνέχεια, απευθύνθηκε στις αστυνομικές Αρχές, οι οποίες ξεκίνησαν έρευνες για τον εντοπισμό του ζευγαριού.

Πληροφορίες της ΕΡΤ αναφέρουν ότι το ζευγάρι των Αμερικανών κατευθύνθηκε προς τη Μονεμβασιά. Η Αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες προς πάσα κατεύθυνση, όπως επισημαίνεται.

Ο 83χρονος David Harrison Robinson και η 80χρονη σύζυγός του, Lukretia Robinson, εξαφανίστηκαν στις 23 Ιανουαρίου από την Ντάπια Μεθώνης. Για τον εντοπισμό τους έχει σημάνει Silver Alert.

Η ανάρτηση της κόρης του ζευγαριού

Η κόρη του ζευγαριού, ανακοίνωσε μέσω των social media, ότι οι γονείς της είναι νεκροί και ότι έβαλαν οι ίδιοι τέλος στη ζωή τους.

Μεταξύ άλλων σε ανάρτηση που έκανε την Κυριακή, αναφέρει: «Από σήμερα, οι γονείς μου αγνοούνται επισήμως και θεωρούνται νεκροί από δική τους θέληση (λεπτομέρειες δεν είναι διαθέσιμες, καθώς ήταν πολύ κλειστοί άνθρωποι). Βρίσκονταν στην Ελλάδα όταν συνέβη- δεν ξέρω πού πήγαν για να βάλουν τέλος στη ζωή τους, οπότε μέχρι να βρεθούν τα πτώματά τους χρειάζομαι τη βοήθεια της κοινότητάς μου για να παραμείνω λειτουργική. Όσο περιμένω, δεν θέλω καμία συμπαράσταση ή οίκτο! Θέλω να ακούω καλά νέα από τις ζωές σας και να βλέπω πολλές μα πολλές φωτογραφίες από ζώα».

Καλαμάτα, ανάρτηση κόρης

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ