Ο Έλληνας «Ρομπέν» των Αβορίγινων

Ο Έλληνας «Ρομπέν» των Αβορίγινων

«Είμαι Έλληνας και δεμένος αναπόσπαστα με τους αυτόχθονες. Τι με κάνει αυτό; Ζω σε δυο υπέροχους κόσμους, τον ελληνικό και τον πραγματικά αυστραλιανό, αυτό των πραγματικών ιδιοκτητών αυτής της γης».

Πως βρέθηκε ο άνθρωπος που είπε κάποτε αυτά τα λόγια, ο ομογενής Άλεκ Τζιάκομος, με καταγωγή από το Καστελόριζο, να προασπίζεται δυναμικά τα δικαιώματα των Αβοριγίνων στη μακρινή ήπειρο, και τελικά ο γιους του, ο Άντριου, μισός Έλληνας, μισός Αβορίγινας και ο ίδιος, να αναδειχθεί σήμερα πρώτος επίτροπος για τα παιδιά και τους νέους Αυτόχθονες της Πολιτείας της Βικτόρια;

Η απίστευτη ιστορία που μπλέκει τα μονοπάτια των Ελλήνων μεταναστών με τις ντόπιες και για χρόνια καταπιεσμένες γηγενείς αυστραλιανές φυλές, ξεκίνησε κάπου στις αρχές της δεκαετίας του ’40, όταν ο μικρός τότε Άλεκ, γιος μεταναστών που είχαν ψαράδικο στο Κάρλτον, έπαιζε με τα παιδιά της φυλής των Κοορί, που ζούσαν στην περιοχή Φίτζροϊ.

Μεγαλώνοντας ο Άλεκ παντρεύεται τη Μερλ, από τη φυλή Γιόρτα Γιόρτα και αφοσιώνεται  στον ακτιβισμό για τα δικαιώματα των ομοφύλων της γυναίκας του. Μαθητής του «Σοφού Άνδρα» Μπάντζο Κλάρκε και του ακτιβιστή σερ Νταγκ Νίκολς, συμμετέχει στην καμπάνια για το δημοψήφισμα του 1967 με στόχο την αναγνώριση των δικαιωμάτων των αυτοχθόνων να θεωρούνται Αυστραλιανοί πολίτες και να συμμετέχουν στις απογραφές πληθυσμού.

Ο Άλεκ «έφυγε» από τγ ζωή το 1999, όμως ο γιος του Άντριου, μισός Αβορίγινας, συνεχίζει δυναμικά στον ίδιο δρόμο.

 

Πηγή: Δημοκρατία

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.