Ο Αρεοπαγίτης Μαχαίρας για τον πολιτικό γάμο ομοφύλων

Της Άννας Κανδύλη

 

Δεν νοείται βάση της νομοθεσίας μας πολιτικός γάμος μεταξύ ομοφύλων, σύμφωνα με τον αρεοπαγίτη Χαράλαμπο Μαχαίρα. Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων στην εισήγησή του προς το πολιτικό τμήμα του Αρείου Πάγου όπου έχει προσφύγει ομόφυλο ζευγάρι που τέλεσε πολιτικό γάμο στην Τήλο το 2008 και ακυρώθηκε  από τα δικαστήρια μετά από μήνυση του εισαγγελέα Ρόδου.

Σύμφωνα με τον κ.Μαχαίρα, βάση του Αστικού Κώδικα «γάμος νοείται μόνο μεταξύ ετερόφυλων. Η δε αναφορά των διατάξεων του ΑΚ πλέον, σε «συζύγους» και «μελονύμφους», ουδόλως οδηγεί στο συμπέρασμα ότι έγινε για να καταδείξει ότι εφεξής «αναγνωρίζει» πολιτικό γάμο και μεταξύ ομοφύλων, αλλά μάλλον ότι υιοθετήθηκε αυτή η φρασεολογία για λόγους νομοτεχνικούς».

Ως εκ τούτων καταλήγει ο κ.Μαχαίρας, «υπό το παρ’ ημίν κρατούν νομικό καθεστώς, δεν νοείται πολιτικός γάμος μεταξύ ομοφύλων, είναι δε γνωστή η επιστημονική συζήτηση που αναπτύσσεται στην ελληνική νομική κοινότητα και κοινωνία γενικότερα για την ανάγκη τέτοιας νομοθετικής ρυθμίσεως …».

Σημειώνει ακόμη  πως όπως προκύπτει «υπό το ισχύον εθνικό νομοθετικό πλαίσιο δεν καταλείπεται η ευχέρεια τέλεσης γάμου μεταξύ ομοφύλων προσώπων, αφού η διαφορά του φύλου θεωρείται, σχεδόν καθολικά, προϋπόθεση του υποστατού του γάμου, όπως αντιλαμβάνεται το γάμο ο έλληνας νομοθέτης…Η βούληση δε του νομοθέτη ως προς την αντιμετώπιση ανάλογης κατάστασης, ήτοι του μορφώματος της ελεύθερης συμβίωσης, αποτυπώθηκε εντελώς πρόσφατα στο ν. 3719/2008 περί «ελεύθερης συμβίωσης», στο πρώτο άρθρο του οποίου αναγράφεται ρητά ότι οι ρυθμίσεις του εν λόγω νόμου αφορούν αποκλειστικά ετερόφυλα ζευγάρια, γεγονός το οποίο, ανεξάρτητα από τον αντίλογο τον οποίο θα μπορούσε να παραθέσει κανείς, αποτελεί την έκφραση της βούλησης της εσωτερικής έννομης τάξης η οποία θεωρείται ότι αντανακλά τις ηθικές και κοινωνικές αξίες και παραδόσεις του ελληνικού λαού».

Σύμφωνα με την εισηγήσή του δε, ο κ. Μαχαίρας θεωρεί νόμιμη την ενέργεια του εισαγγελέα να καταθέσει τη μήνυση αφού «η ενέργεια αυτή δεν αποτελεί επέμβαση στην ιδιωτική ζωή των εν λόγω προσώπων, αλλά προβλεπόμενη από το νόμο διαδικαστική ενέργεια του ενάγοντος εισαγγελέα, που αποτελεί μέτρο αναγκαίο για την προστασία της ηθικής, ενόψει και του ενδιαφέροντος της πολιτείας για την ομαλή διαμόρφωση και λειτουργία των οικογενειακών σχέσεων. Ούτε, εξάλλου, η αγωγή αυτή αποτελεί επέμβαση στην οικογενειακή ζωή των εν λόγω προσώπων, για το λόγο κυρίως ότι στην περίπτωση του «γάμου» δυο προσώπων του ιδίου φύλου το ζητούμενο είναι κατά πόσο υπάρχει μεταξύ των προσώπων αυτών «οικογένεια», η νομική έννοια της οποίας έχει ως σταθερά στοιχεία το γάμο και τη συγγένεια έτσι ώστε να τίθεται στη συνέχεια ζήτημα προστασίας της». 

Δήλωση Β. Χειρδάρη 

Η συζήτηση της υπόθεσης αναβλήθηκε για τις 16 Νοεμβρίου του 2015. Εν όψει αυτής, ο δικηγόρος του ζευγαριού που προσέφυγε,  Βασίλης Χειρδάρης, δήλωσε: «Η υπόθεση των γάμων των ομοφύλων που θα εκδικαστεί στον Αρειο Πάγο δίνει την ευκαιρία στο Ανώτατο Δικαστήριό μας να εγκαταλείψει την εσωστρέφεια στην νομολογία του και να προχωρήσει σε μια ερμηνεία της νομοθεσίας που θα είναι σύμφωνη με τα σύγχρονα δεδομένα και τις αλλαγές που έχουν επέλθει στα ήθη και στην κοινωνία. Οι καιροί έχουν αλλάξει και ήδη πάνω από 10 ευρωπαϊκά κράτη έχουν θεσμοθετήσει νομοθεσία για να μπορούν να συναφθούν γάμοι ομοφύλων και πολλά ανώτατα δικαστήρια σε όλο τον κόσμο δίνουν νομολογιακές λύσεις ακόμα και εναντίον απαγορευτικής νομοθεσίας. 

Ήδη το Υπουργείο Δικαιοσύνης ετοιμάζει νομοσχέδιο που επεκτείνει το σύμφωνο συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια. Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί η νομιμοποίηση μιας ερωτικής σχέσης μέσω του συμφώνου συμβίωσης να μην επεκταθεί και στην πιο ώριμη και σοβαρή μορφή της σχέσης, τον γάμο.  Η λύση δεν πρέπει να είναι κομματιαστή αλλά συνολική. Δεν μπορεί να παραβιάζονται τα δικαιώματα των ομοφύλων όσον αφορά το σύμφωνο συμβίωσης αλλά να μην παραβιάζονται ταυτόσημα δικαιώματα όσον αφορά τον γάμο».

Διαβάστε επίσης.

Ο Ομπάμα ευελπιστεί το Ανώτατο Δικαστήριο να νομιμοποιήσει τον γάμο ομοφυλοφίλων – ΒΙΝΤΕΟ

Σλοβακία- Άκυρο το δημοψήφισμα για την απαγόρευση του γάμου των ομοφυλόφιλων

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ