Νηστεία. Γιατί μας ωφελεί, τι πρέπει να τρώμε

Νηστεία. Γιατί μας ωφελεί, τι πρέπει να τρώμε

 

Η σημαντικότητα της νηστείας ως θρησκευτική πράξη είναι ευρέως αποδεκτή και σημαντική στις περισσότερες θρησκείες ανά την υφήλιο. Αξιολογώντας την νηστεία από την πλευρά του Διαιτολόγου θα πρέπει να επισημάνουμε τα πιθανά οφέλη αλλά και τις πιθανές επιπτώσεις της στην υγεία των ατόμων που την ακολουθούν.

 

ΓΡΑΦΕΙ η κ. Κατερίνα Καρακικέ Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc Κλινικής Διατροφής

 

Κατά την περίοδο της νηστείας αποφεύγεται πλήρως η κατανάλωση κρέατος, γαλακτοκομικών προϊόντων, η κατανάλωση ψαριών γίνεται σε συγκεκριμένες ημέρες (Ορθόδοξη Εκκλησία), ενώ αυξάνεται κατακόρυφα η κατανάλωση δημητριακών, οσπρίων, θαλασσινών (κυρίως οστρακοειδή και μαλάκια), φρούτων, λαχανικών, τροφών πλούσιων σε λιπαρά (ταχίνι, ταραμάς, σουσάμι, ελαιολάδου, ξηροί καρποί). Το διατροφικό μοντέλο κατά την νηστεία είναι παρόμοιο με εκείνο της παραδοσιακής Μεσογειακής Διατροφής.

Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι κατά την θρησκευτική νηστεία γίνεται σημαντική αλλαγή στις διατροφικές επιλογές των ατόμων που νηστεύουν. Η αλλαγή αυτή έχει ευεργετική επίδραση στην υγεία του ατόμου εξαιτίας της αυξημένης κατανάλωσης φυτικών ινών (βελτίωση της λειτουργίας του γαστρεντερικού συστήματος), της αυξημένης κατανάλωσης «καλών λιπαρών» (ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων που συμβάλλουν στην βελτίωση της καρδιαγγειακής λειτουργίας), την πρόσληψη βιταμινών, ιχνοστοιχείων και μετάλλων (κυρίως από φρούτα και λαχανικά). Στην αντίπερα όχθη είναι πιθανό να αυξηθεί το βάρος των ατόμων που νηστεύουν , εξαιτίας της υψηλής κατανάλωσης απλών υδατανθράκων και τροφών πλούσιων σε λιπαρά, να σημειωθούν διατροφικές ελλείψεις σε συγκεκριμένα ιχνοστοιχεία και μέταλλα (κυρίως σιδήρου και βιταμίνης Β12 ή ασβεστίου και βιταμίνης D), εξαιτίας της μη πρόσληψης κρέατος (κύρια πηγή απορροφήσιμης μορφής σιδήρου, βιταμίνης Β12 και πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας) και γαλακτοκομικών προϊόντων (τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο και βιταμίνη D). Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι το γεγονός ότι η διατροφή κατά την περίοδο της νηστείας είναι γευστική και θρεπτική και μπορεί με σωστούς συνδυασμούς να είναι και ισορροπημένη, με πολλά οφέλη για την υγεία μας.

 

Διαβάστε περισσότερα στο boro.gr

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ